Drupal is een Content Management Systeem (CMS) voor het beheer van websites. Het is een open source systeem wat veel gebruikt wordt door ontwikkelaars. Vaak zijn het dus de iets grotere websites die draaien op Drupal en hier sluit het systeem zelf dan ook goed op aan.
Nu de hosting nog…
Top 5 Drupal Hosting Bedrijven in Nederland
1. Cloud86 Nieuwe & Snelle Servers
– Log in op het Plesk-beheerpaneel.
– Klik op de knop ‘Domeinen' & Hosting beheren naast de domeinnaam.
– Klik op de knop ‘Toepassingen' & op ‘Installeren' om Drupal onmiddellijk te installeren.ย
– Accepteer vervolgens de ‘Licentieovereenkomst'
En je kan direct beginnen met jouw Drupal website.
2. Hostinger
3. Vimexx Goedkoopste Drupal Optie
4. Mijn.Host
5. YourHosting
Drupal voor jouw website: Voor- en Nadelen
Voordelen:
- Drupal biedt meer mogelijkheden dan andere CMS'en als WordPress en Joomla.
- De community achter Drupal is erg professioneel en communiceert altijd in forums. Hierdoor kan je alle mogelijk problemen via anderen eenvoudig oplossen.
- Bij Drupal heb je geen kosten voor een licentie
- Er zijn meer dan 10.000 modules beschikbaar. (Bij WordPress praat je dan over plugins)
- Drupal wordt gebruikt door websites die net even meer nodig hebben dan de standaard CMS'en. Dit zorgt ervoor dat alles goed aansluit bij net iets veeleisendere klanten.
Nadelen:
- Voor niet programmeurs is de interface van Drupal ingewikkeld.
- Basis versie van Drupal is niet geweldig, je hebt veel extra modules nodig.
- Drupal wordt niet zo breed en veel gebruikt als bijvoorbeeld WordPress.
Waar moet een hosting server aan voldoen voor Drupal??
- 60 MB schijfruimte (300 MB aanbevolen)
- Apache is the most commonly used web server for Drupal. Drupal will work on Apache 2.x hosted on UNIX/Linux, OS X, or Windows. Drupal 9 requires at least Apache 2.4.7.
- MySQL 5.5.3/MariaDB 5.5.20/Percona Server 5.5.8 of hoger[2]https://www.drupal.org/docs/system-requirements/database-server-requirements
- Use PHP version 7.4 or higher for current release versions of Drupal 9. Drupal 10 is planned to require PHP 8.[3]https://www.drupal.org/docs/system-requirements/php-requirements
Voer de security updates voor jouw Drupal site steeds uit
Het is wellicht het meest besproken onderwerp in de IT, de vele updates die van producten verschijnen. Inmiddels is Drupal aan versie 9 (bijna 10) en voor sommige patches zelfs 8.4 toe. Dit betekent dat niet alleen Drupal zelf naar deze versie geรผpdatet moet zijn, maar ook de Drupal Contrib modules die je gebruikt moeten dezelfde update gehad hebben of vervangen worden als de ontwikkelaar de update niet aanbiedt.
Het verkeerd gebruik van thema's en modules
Te vaak gaan ontwikkelaars de HTML en CSS-structuur direct naar eigen inzicht stylen. Door de modulaire opbouw is de kans groot dat daardoor de veranderingen niet toekomstbestendig genoeg worden vastgelegd. Dit kan een probleem opleveren bij toekomstige updates. Het is dan ook aan te bevelen om voor dergelijke wijzigingen de techniek van CSS-preprocessors toe te passen. Door deze te gebruiken hoeven wijzigingen maar op 1 plaats te hoeven ingevoerd om overal te werken. Daarbij kan na een update een controle van 1 positie volstaan om te zien of alle wijzigingen op juiste wijze zijn geรผpdatet.
Eenzelfde probleem ontstaat wanneer je javascript elementen zoals een slider of Ajax-toepassing installeert zonder gebruik te maken van de Drupal behavours die daarbij horen. Wanneer je deze niet gebruikt en toch de JavaScript aggregatie gebruikt ontstaan er zeker fouten.
Verkeerde JS/CSS-aggregatie
In het verlengde van het vorige punt kunnen Javascript en CSS-processen niet gecombineerd of gecomprimeerd worden tijdens het laden van de website. In zoโn geval moet de browser veel meer aanvragen bij de server doen om de website voor de bezoeker te kunnen tonen. Dit leidt tot langere laadtijden en afhakende bezoekers. Een goede JS/CSS-configuratie voorkomt deze lange laadtijd.
Drupal hacks

Een ander probleem treedt op wanneer ontwikkelaars standaard modules overschrijven. Sommige ontwikkelaars passen namelijk direct standaard modules aan als zij wijzigingen op een website aan willen brengen. Wat zij zich vaak niet realiseren is dat dan de wijzigingen uit eerdere versies worden overschreven. Hierdoor kunnen belangrijke veiligheidsupdates verloren gaan, hetgeen de website kwetsbaar maakt. Drupal biedt de mogelijkheid om van een standaardmodule een maatwerkmodule te maken om die te bewerken. Het is verstandig die optie te kiezen.
Geschikte host voor jouw Drupal project
Naast de site zelf moet ook de server in staat zijn om de juiste Drupal bewerkingen uit te kunnen voeren. Als dit niet op orde is kunnen kwaadwillenden ongeoorloofd toegang tot de site en site-informatie verkrijgen. Dit is te voorkomen door een geschikte hoster te kiezen die weet wat nodig is voor een succesvolle Drupal site. Zie hier nogmaals een op rij:
- Cloud86 – Sterke host met Plesk en dus een one-click-install voor Drupal.
- Hostinger Drupal – Opkomende host met Drupal specialisatie
- Vimexx – Pakketten die goed bij aansluiten bij Drupal hosting voor een lage prijs.
- Mijn.Host – Host met scherpe algemene pakketten.
- Yourhosting – Bekende en grote Drupal host in Nederland.