banner bhosted

3xx Redirects: 301, 302 of 307

3xx redirects zijn belangrijke instrumenten om jouw website op de juiste wijze aan jouw bezoekers te blijven tonen. Ook zijn ze heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoger eindigt in zoekmachines. De zoekmachines (lees Google) belonen goede verwijzingen namelijk met hoge(re) zoekresultaten. Er zijn drie manieren om pagina's van een site naar elkaar te laten verwijzen. In dit artikel staan we stil bij de 301-redirect, de 302-redirect en de 307-redirect, de zogenaamde 3xx redirects. Dit doen we aan de hand van een voorbeeld.

Dit voorbeeld is als volgt: Als je jouw website opbouwt maak je meestal meerdere pagina's aan. Zoekmachines indexeren die pagina vervolgens. Ook kan die pagina gebruikt worden door andere sites of aan te linken. Wellicht heb je zelf weleens in andere posts links naar die pagina opgenomen. Stel nu voor dat je die pagina voor meer of andere doelen wilt gaan gebruiken maar ook de plek in zoekmachines en linkwaarde wilt behouden. Hoe doe je dat? We gaan er daarbij vanuit dat er geen downtime mag ontstaan.

De soorten 3xx redirects

De oplossing is het toepassen van 301-, 302- en 307-redirects, de zogenaamde 3xx redirects. Deze middelen gebruik je wanneer je de url en/of de content van een pagina wilt verplaatsen. We lichten dit kort toe.

De 301-redirect

Wat is een 301 redirect?

Als je een url permanent wilt verplaatsen gebruik je de 301-redirect. Hiermee verwijs je bezoekers van de ‘oude' url door naar de nieuwe url. Dit betekent dat zij automatisch bij de nieuwe url uitkomen als zij de naam van de oude url intypen. Aangezien deze wijziging permanent is gaan in zo'n geval ook de behaalde SEO-resultaten en linkwaarde over op de nieuwe url.

De 302-redirect

Wat is een 302 redirect?

De 302-redirect is één van de 3xx redirects die mogelijk zijn en gebruik je als je de url van de pagina nog wilt gebruiken, maar de inhoud van de pagina wilt verwijderen. Stel voor dat de pagina van het voorbeeld over korting gaat. Jouw url is dan /korting. Normaal staan hier jouw weekkortingen en seizoenaanbiedingen op. Aangezien het WK gaande is wil je tijdelijk op die pagina jouw WK-knallers tonen. Na het WK moeten de bestaande kortingen weer te zien zijn. Je wilt de url /kortingen dus gebruiken om tijdelijk andere content op te tonen. Dit doe je door instellen van een 302-redirect. De linkwaarde en zoekpositie blijft dus aan de url /korting hangen, maar tijdens het WK laat het de content zien die je op de tijdelijke url /wkkorting hebt ingevoerd. Zo profiteer je van maximale aandacht voor jouw tijdelijke actie.

De 307-redirect

Wat is een 307 redirect?

Wanneer de webpagina echt voor korte tijd offline moet maar de site zich geen downtime kan veroorloven kun je de 307-redirect overwegen. Deze redirect toont op de originele url een waarschuwing dat er een 307-redirect is ingesteld en dat de pagina tijdelijk verplaatst is. De bezoeker moet op de link klikken om die tijdelijke pagina te bezoeken. Ook in dit geval blijf de linkkracht en indexering voor zoekmachines verbonden met de originele url.

3xx redirect plaatsen

Het plaatsen van 3xx redirects gaat via WordPress makkelijk door gebruik te maken van een redirect plugin. Voor andere systemen kun je de redirects verwerken in het .htaccess bestand. Dit bestand zie je meestal terug in jouw root-directory. Ook de Yoast plugin kan helpen met het goed opzetten van 301 redirects. Zie bovenstaande plaatje voor hoe een htaccess bestand er in de praktijk uitziet. Hier kunnen ook 3xx's in komen te staan.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo