banner bhosted

Hosting Control Panels

Waar een standaard hostingpakket bij de gemiddelde provider vaak al komt met een control panel is dat bij een Virtual Private Server (VPS) of een Dedicated Server niet altijd zo. Dan moet je dus zelf nog aan de slag met de keuze voor een control panel.

In dit artikel bespreken we verschillende opties voor Control Panels. Ook geven we voorbeelden per Controle Paneel van webhosters die dat systeem gebruiken.

Sommige hosting bedrijven maken gebruik van webhosting software / control panels[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Web_hosting_control_panel zoals Plesk[2]bv Cloud86 en Yourhostingof cPanel, andere webhosting bedrijven hebben zelf een control panel ontwikkeld.[3]bv SiteGround en Transip Zo kan je kiezen voor een webhoster met een specifiek control panel, of kan je dus zelf een control panel in het geval je een eigen server nog moet inrichten.

In principe heb je geen control panel nodig om een server te beheren, maar dit maakt het allemaal behoorlijk wat eenvoudiger voor iedereen met minder ervaring in het beheren van een server. Ook voor gevorderde gebruikers wordt het makkelijker en overzichtelijker.

Wat doet een Webhosting Control Panel

Een control panel helpt je onder andere bij de volgende functionaliteiten op je server of op je hostingpakket:

 • Domeinnaam (DNS) beheer.
 • Controle over DBMS. De meest typische opties zijn MySQL / MariaDB en PostgreSQL .
 • Beheer van serveraccounts (configuratie/configuratie van gebruikersaccounts, quota's, toegangsrechten).
 • Back-ups (volledige serverback-up, back-ups van afzonderlijke accounts, back-upautomatisering/-planning).
 • Beheer van de mailinfrastructuur (Exim/ Dovecot / Postfix mailserverbeheer, DKIM/SPF/DMARC- configuratie, IMAP / POP3 / SMTP- protocollen, beheer van e-mailaccounts, supervisie van mailwachtrijen).
 • Toegang tot logbestanden en rapportages.
 • Beheer en automatisering van SSL– certificaten.
 • Doorlopende monitoring van alle systeemdiensten via een handige interface (control panel).
 • Mogelijkheid om extra services en apps te installeren, bijvoorbeeld de one click installs van WordPress, Joomla, Drupal.
 • Ondersteuning van Linux- en Windows- besturingssystemen.
 • Toegewijde ondersteuning van WordPress (als de meest populaire cms wereldwijd)

De meest bekende en uitgebreide webhosting control panels zijn cPanel, Plesk en DirectAdmin. Bij deze beheersoftware betaal je vaak een bedrag voor een maandelijkse, jaarlijkse of een “lifetime” licentie. Veel hostingproviders bieden één (of meerdere) van deze control panels standaard aan bij de afname van een server, waardoor ze in één klik te installeren zijn.

Ook zou je kunnen kiezen voor een open source alternatief, vaak heb je hier wel wat meer kennis over serveromgevingen voor nodig. Hieronder een overzicht van de beste betaalde en gratis control panels die momenteel verkrijgbaar zijn.

1. Plesk (Betaald)

Net als cPanel is ook het control panel van Plesk erg eenvoudig en tegelijkertijd uitgebreid. Via een de Plesk interface kun je gemakkelijk alle websites beheren die op de server draaien.

Ook biedt Plesk de mogelijkheid om een server onder te verdelen in verschillende virtuele servers, die allemaal vanuit één account beheerd kunnen worden. Verder heb je een WordPress Toolkit, zijn er meer dan 100 extensies / integraties.

Het grote voordeel van Plesk is dat het meerdere besturingssystemen ondersteund waaronder Windows en Linux. Plesk is populair bij Nederlandse hosting aanbieders. Het is een van de makkelijkste en meest gebruiksvriendelijke en intuïtieve control panels.

Net als cPanel wordt ook Plesk als een erg stabiel en veilig systeem gezien. Waar Plesk uitblinkt ten opzichte van de andere platformen is de modulaire opbouw die zorgt voor het gemakkelijk installeren van nieuwe functies.

Plesk heeft verschillende inlogniveau's, onder meer beheerder, reseller, domeineigenaar en e-mailgebruiker.

Bekende webhosting bedrijven die werken met Plesk:

Plesk is beschikbaar vanaf €8,- per maand. Bekijk hier de verschillende pakketten en opties van Plesk.

2. cPanel (Betaald)

cPanel is samen met Plesk veruit de meest uitgebreide software die beschikbaar is voor het beheren van serveromgevingen. cPanel is alleen beschikbaar voor Linux operating systems. Bij cPanel heb je ook een een Web Host Manager. cPanel is daarmee geschikt voor zowel beginners als developers / ontwikkels.

cPanel is overzichtelijk, duidelijk en ook nog eens erg simpel in gebruik en biedt een hoop mogelijkheden voor het automatiseren van bepaalde processen. In het dashboard vind je veel verschillende functies in één overzicht. Ook vind je hier de app installers van Softaculous, de backups, je file manager en meer. Binnen het dashboard kun je aan de slag met de instellingen voor je domeinnaam, je e-mail, databases en je serverprestaties. Ook kun je hier je serverinstellingen updaten en backups automatiseren.

Het aanmaken van een nieuwe database, een nieuw emailaccount of een subdomein gaat snel en eenvoudig. Belangrijk om te benoemen is dat cPanel draait op Linux (of CentOS en Redhat) maar niet op Windows.

In combinatie met WebHost Manager (WHM) is cPanel éé'n van de meest gebruikte platform onder webhosting aanbieders. Populaire functies van cPanel zijn bijvoorbeeld: Fantastico, Squirrelmail en SpamAssassin. Een licentie op de combinatie cPanel-WHM is al verkrijgbaar vanaf $45 per maand.

cPanel dashboard

Bekende webhosting bedrijven die werken met cPanel:

 • Budget Webhosting
 • Goedkopewebhoster
 • Neostrada
 • Mijndomein

cPanel is beschikbaar vanaf $15,- per maand. Bekijk hier de verschillende opties en pakketten van cPanel hosting dashboard software.

3. DirectAdmin (Betaald)

DirectAdmin is ooit begonnen als open source software, maar inmiddels is deze niet meer gratis verkrijgbaar. Hoewel het nu dus een betaald product is behoord DirectAdmin tot de goedkopere oplossingen. Het is een sterk product dat simpel en licht draait op Linux (Redhat, CentOS, Debian).

Het wel een stuk simpeler en biedt het daardoor standaard minder functies dan Plesk en cPanel. Ook kan het voor gebuikers in eerste instantie wennen zijn om de menustructuur te doorgronden maar tegelijkertijd geldt voor alle systemen dat hier gewenning nodig is.

DirectAdmin dashboard / interface – dit is de oude versie, die wel nog steeds veel wordt gebruikt.

DirectAdmin focust op gebruiksgemak, snelheid, stabiliteit en prijs.

Dit is het nieuwe DirectAdmin dashboard, deze ziet er wel wat frisser uit maar naar onze optiek wel wat minder overzichtelijk.

Bekende webhosting bedrijven die werken met DirectAdmin:

DirectAdmin is één van de goedkopere hosting control panels en is beschikbaar vanaf €2,- per maand.

4. ISPConfig (Gratis)

Het open-source control panel ISPconfig wordt naar eigen zeggen dagelijks ruim 1.000 keer gedownload. Volgens kenners is de software van ISPConfig het beste open-source alternatief voor de hierboven genoemde betaalde control panels. Het is een Open Source Control Panel voor webhosting op basis van Linux. Ondanks dat je niet betaalt voor een licentie, zorgt de bruisende community achter de software ervoor dat fouten en beveiligingslekken snel gedicht kunnen worden. 

Met ISPConfig kunnen website en hosting beheerders e-mailadressen, MySQL en MariaDB databases en onder meer FTP en Shell account beheren. ISP Config ondersteunt onder andere CentOS, Debian, Fedora en Ubuntu als besturingsysteem.

Vanuit webhosting bedrijven was er jaren geleden nog de klacht dat een betaalsysteem ontbrak. Inmiddels is dit bij ISPconfig voor €70 als een add-on beschikbaar.

ISPconfig is niet echt geschikt voor de beginnende gebruiker, het is allemaal wat minder intuïtief, wel wordt er constant doorontwikkeld.

Het dashboard van ISPConfig

5. Virtualmin (Gratis)

Een tweede optie voor een gratis control panel is Virtualmin. Virtualmin heeft meer mogelijkheden dan veel andere control panels, waardoor het ideaal is voor de gevorderde beheerder van serveromgevingen. Net als bij ISPConfig is er een community die zorg draagt voor de stabiliteit en veiligheid van de software.

De gratis versie van Virtualmin heet Virtualmin GPL, er is echter ook een betaalde variant: Virtualmin Pro.

De betaalde variant biedt extra mogelijkheden zoals: installatie scripts, html editor, mobiele toegang, ondersteuning.

Conclusie WebHosting Control Panels

De uiteindelijke keuze voor een beheerpaneel hangt vooral af van de kennis die je hebt van serveromgevingen. Betaalde software is vaak eenvoudiger te installeren en kent meer geautomatiseerde taken. Open source beheerpanelen zijn vaak alleen geschikt voor de gevorderde beheerder, die geen problemen heeft met het handmatig updaten van bepaalde extensies.

cPanel, Plesk en DirectAdmin zijn alledrie hele goede webhosting control panel software systemen

Tevens verschilt de ondersteuning sterk per aanbieder. Bij open-source producten ben je vaak afhankelijk van de ondersteuning uit de community. Deze is ten eerste Engelstalig en ten tweede nogal wisselend wat betreft kennis niveau. Houd hier goed rekening mee bij een keuze.

Het is erg handig dat de meeste control panels een demo account beschikbaar maken, neem de tijd om deze demo's van deze hosting control panels te bekijken. Zo kun je gelijk zien of de gewenste functies aanwezig zijn en hoe gemakkelijk de menustructuur is.

Van de betaalde control panels wordt cPanel samen met Plesk als het meest gebruiksvriendelijk ervaren. De mogelijkheden die cPanel biedt zoals Fantastico en Squirrelmail zijn erg populair. Plesk is daarentegen wel heel compleet en biedt verschillende inlog niveau's. We willen je aanraden om eens goed door de demo's te lopen waarvan we ook de links hebben geplaatst in dit artikel.

Bekijk wat je zoekt in een hosting control panel software: je kan met Plesk, DirectAdmin en cPanel eigenlijk geen foute keuze maken: het zijn 3 goede alternatieven dus kijk voor jezelf welk systeem het best aansluit op jouw wensen.

Wie zelf als hobby een open-source systeem wil opzetten kan met zowel Virtualmin als ISPconfig prima uit de voeten. Vanwege de mogelijkheden geven we de voorkeur aan Virtualmin maar met beide is goed te werken.

Bronnen

Bronnen
1 https://en.wikipedia.org/wiki/Web_hosting_control_panel
2 bv Cloud86 en Yourhosting
3 bv SiteGround en Transip

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo