Hosting Control Panels

Waar een standaard hostingpakket bij de gemiddelde provider vaak al komt met een control panel (controle paneel in slecht Nederlands), is dat bij een Virtual Private Server (VPS) of een Dedicated Server niet altijd zo. In principe heb je geen control panel nodig om een server te beheren, maar dit maakt het allemaal net wat eenvoudiger voor iedereen met minder ervaring in het beheren van een server.

Wat doet een Control Panel

Een control panel helpt je onder andere bij de volgende functionaliteiten:

 • Domeinnaam (DNS) beheer.
 • Controle over DBMS. De meest typische opties zijn MySQL /MariaDB en PostgreSQL .
 • Beheer van serveraccounts (configuratie/configuratie van gebruikersaccounts, quota's, toegangsrechten).
 • Back-ups (volledige serverback-up, back-ups van afzonderlijke accounts, back-upautomatisering/-planning).
 • Beheer van de mailinfrastructuur (Exim/ Dovecot / Postfix mailserverbeheer, DKIM/SPF/DMARC- configuratie, IMAP / POP3 / SMTP- protocollen, beheer van e-mailaccounts, supervisie van mailwachtrijen).
 • Toegang tot logbestanden en rapportages.
 • Beheer en automatisering van SSL– certificaten.
 • Doorlopende monitoring van alle systeemdiensten via een handige interface ( Control panel).
 • Mogelijkheid om extra services en apps te installeren.
 • Ondersteuning van Linux- en Windows- besturingssystemen
 • Toegewijde ondersteuning van WordPress (als de meest populaire cms wereldwijd)

De meest bekende en uitgebreide control panels zijn cPanel, Plesk en DirectAdmin. Bij deze beheersoftware betaal je vaak een bedrag voor een maandelijkse, jaarlijkse of een “lifetime” licentie. Veel hostingproviders bieden één (of meerdere) van deze control panels standaard aan bij de afname van een server, waardoor ze in één klik te installeren zijn. Ook zou je kunnen kiezen voor een open source alternatief, vaak heb je hier wel wat meer kennis over serveromgevingen voor nodig. Hieronder een overzicht van de beste betaalde en gratis control panels die momenteel verkrijgbaar zijn.

1. cPanel (Betaald)

cPanel is veruit de meest uitgebreide software die beschikbaar is voor het beheren van serveromgevingen. Het is daarnaast ook nog eens erg simpel in gebruik en biedt een hoop mogelijkheden voor het automatiseren van bepaalde processen. Het aanmaken van een nieuwe database, een nieuw emailaccount of een subdomein gaat snel en eenvoudig. Belangrijk om te benoemen is dat cPanel draait op Linux (of CentOS en Redhat) maar niet op Windows. In combinatie met WebHost Manager (WHM) is cPanel het meest gebruikte platform onder webhosting aanbieders. Populaire functies van cPanel zijn bijvoorbeeld: Fantastico, Squirrelmail en SpamAssassin. Een licentie op de combinatie cPanel-WHM is al verkrijgbaar vanaf $45 per maand.

Bekende webhosting bedrijven die werken met cPanel:

 • Budget Webhosting
 • Goedkopewebhoster
 • Neostrada
 • Mijndomein

2. Plesk (Betaald)

Net als cPanel is ook het control panel van Plesk erg eenvoudig en tegelijkertijd uitgebreid. Via een webinterface kun je gemakkelijk alle websites beheren die op de server draaien. Ook biedt Plesk de mogelijkheid om een server onder te verdelen in verschillende virtuele servers, die allemaal vanuit één account beheerd kunnen worden. Het grote voordeel van Plesk is dat het meerdere besturingssystemen ondersteund waaronder Windows. Net als cPanel wordt ook Plesk als een erg stabiel en veilig systeem gezien. Waar Plesk uitblinkt ten opzichte van de andere platformen is de modulaire opbouw die zorgt voor het gemakkelijk installeren van nieuwe functies.

Bekende webhosting bedrijven die werken met Plesk:

 • Realhosting
 • Cloud86

3. DirectAdmin (Betaald)

DirectAdmin is ooit begonnen als open source software, maar inmiddels is deze niet meer gratis verkrijgbaar. Hoewel het nu dus een betaald product is behoord DirectAdmin tot de goedkopere oplossingen. Het is een sterk product dat simpel en licht draait op Linux (Redhat, CentOS, Debian). Echter is het wel een stuk simpeler en biedt het daardoor standaard minder functies dan Plesk en cPanel. Ook kan het voor gebuikers in eerste instantie wennen zijn om de menustructuur te doorgronden maar tegelijkertijd geldt voor alle systemen dat hier gewenning nodig is.

Bekende webhosting bedrijven die werken met DirectAdmin:

 • mijn.host
 • Antagonist
 • Vimexx
 • bHosted

4. ISPConfig (Gratis)

Het open-source control panel ISPconfig wordt naar eigen zeggen dagelijks ruim 1.000 keer gedownload. Volgens kenners is de software van ISPConfig het beste open-source alternatief voor de hierboven genoemde betaalde control panels. Ondanks dat je niet betaalt voor een licentie, zorgt de bruisende community achter de software ervoor dat fouten en beveiligingslekken snel gedicht kunnen worden. Vanuit webhosting bedrijven was er jaren geleden nog de klacht dat een betaalsysteem ontbrak. Inmiddels is dit bij ISPconfig voor €70 als een add-on beschikbaar.

5. Virtualmin (Gratis)

Een tweede optie voor een gratis control panel is Virtualmin. Virtualmin heeft meer mogelijkheden dan veel andere control panels, waardoor het ideaal is voor de gevorderde beheerder van serveromgevingen. Net als bij ISPConfig is er een community die zorg draagt voor de stabiliteit en veiligheid van de software. De gratis versie van Virtualmin heet Virtualmin GPL, er is echter ook een betaalde variant: Virtualmin Pro.

De betaalde variant biedt extra mogelijkheden zoals: installatie scripts, html editor, mobiele toegang, ondersteuning.

Conclusie Hosting Control Panel

De uiteindelijke keuze voor een beheerpaneel hangt vooral af van de kennis die je hebt van serveromgevingen. Betaalde software is vaak eenvoudiger te installeren en kent meer geautomatiseerde taken. Open source beheerpanelen zijn geschikter voor de gevorderde beheerder, die geen problemen heeft met het handmatig updaten van bepaalde extensies. Tevens verschilt de ondersteuning sterk per aanbieder. Bij open-source producten ben je vaak afhankelijk van de ondersteuning uit de community. Deze is ten eerste Engelstalig en ten tweede nogal wisselend wat betreft kennis niveau. Houd hier goed rekening mee bij een keuze.

Het is erg handig dat de meeste control panels een demo account beschikbaar maken, neem de tijd om deze demo's van deze hosting control panels te bekijken. Zo kun je gelijk zien of de gewenste functies aanwezig zijn en hoe gemakkelijk de menustructuur is.

Van de betaalde control panels wordt cPanel het meest gebruiksvriendelijk ervaren. De mogelijkheden die cPanel biedt zoals Fantastico en Squirrelmail zijn erg populair. Wie zelf als hobby een open-source systeem wil opzetten kan met zowel Virtualmin als ISPconfig prima uit de voeten. Vanwege de mogelijkheden geven we de voorkeur aan Virtualmin maar met beide is goed te werken.

Geen reacties

   Laat een reactie achter

   Hostingwijzer
   Logo