HostingWijzer

Waar voldoet een goede domeinnaam aan?

7 januari 2021 00:00

Het kiezen van een goede domeinnaam kan best lastig zijn. Je wilt een originele naam, maar ook eentje die duidelijk aangeeft op wat voor site mensen terechtkomen. En dan heb je nog eens allerlei extensies om uit te kiezen, zoals .nl, .com, .shop en .info. Bovendien wil je niet dat er verwarring kan ontstaan over de schrijfwijze.

Bij het zoeken naar een nieuw telefoon-abonnement willen mensen op de eerste of tweede pagina met zoekresultaten al een goede website aantreffen waar ze dit telefoon-abonnement af kunnen sluiten. Hetzelfde geldt voor goedkope webhosting. Jouw doel is dus om een goede domeinnaam te kiezen die je helpt om op die eerste of tweede pagina met resultaten te komen. Wij geven je een aantal tips.

1. Ga voor kort

Een domeinnaam mag uit maximaal 63 karakters bestaan. Het klinkt misschien aantrekkelijk om zoveel mogelijk informatie in je domeinnaam te proppen en deze dus zo lang mogelijk te maken, maar een korte naam is veel makkelijker te onthouden.

2. Ga voor uniek

Je wilt geen domeinnaam die hetzelfde klinkt of bijna hetzelfde is als die van je concurrent. Je loopt dan misschien bezoekers mis, doordat ze op de verkeerde site zijn beland. Eventueel kun je, naast de domeinnaam van jouw keus, vergelijkbare domeinnamen registreren, zodat deze niet langer door anderen gebruikt kunnen worden.

3. Kies een passende extensie

Voor veel websites geldt dat de extensies .nl of .com het meest passend zijn. Ze zijn herkenbaar en makkelijk te onthouden. Voor een webshop zou je ook nog kunnen kiezen voor .shop en bij een blog is .blog ook een mooie extensie.

4. Gebruik duidelijke taal

Weersta de verleiding om woordspelingen te maken, afkortingen te gebruiken of cijfers in plaats van letters te gebruiken. Dat is misschien leuk op sociale media, maar niet in je domeinnaam. Of je moet iedere keer willen uitleggen dat je het dan wel uitspreekt als ‘for you’, maar dat mensen ‘4u’ in moeten typen om op jouw site te komen.

5. Sluit aan bij de verwachtingen

Wanneer je een domeinnaam als kapperhenk.nl of fysiotherapiehaarlem.nl tegenkomt, dan heb je bepaalde verwachtingen van de website die hierachter zit. Je zou raar staan te kijken als Henk alleen maar honden blijkt te knippen of de fysiotherapiepraktijk ineens in Alkmaar blijkt te zitten. Kies dus voor een domeinnaam die duidelijk omschrijft wat voor dienst je aanbiedt of wat voor informatie er op de website te vinden is.

6. Check of de domeinnaam nog beschikbaar is

Je kunt nog zo’n mooie domeinnaam verzinnen, maar als iemand anders deze naam al geregistreerd heeft dan is dat natuurlijk jammer. Doe dus altijd even een check wanneer je een domeinnaam hebt bedacht.