HostingWijzer

Zo bescherm je de gegevens van jouw websitegebruik

Het is om verschillende redenen van groot belang, dat de gebruikers van je website beschermd worden tegen aanvallen. Zo kan het voorkomen dat een hacker toegang krijgt tot de database achter je website, waarin mogelijk gevoelige informatie opgeslagen zit. Denk aan de betaalgegevens van een gebruiker, het wachtwoord hiervan, enzovoorts. Een datalek heeft niet alleen voor de organisatie achter een website. Ook voor de gebruiker brengt dit consequenties met zich mee. Wachtwoorden op andere websites moeten mogelijk gewijzigd worden, als dat niet al te laat is. Reden genoeg om je website goed te beschermen tegen dergelijke aanvallen. Dit artikel zet verschillende aandachtspunten op een rijtje, die jou helpen je website op de juiste wijze te beveiligen. 

Zorg voor een veilige server voor je website

Voordat je aan de bouw van je website begint, is het belangrijk om voor een veilig webhosting pakket te kiezen. Een alternatief is de aankoop van een eigen server. Nadeel hiervan is dat je veel technische kennis nodig hebt over het beheer en beveiligen van servers. Iets wat veel bedrijven niet hebben. Kies voor een webhosting partij die een goede beveiliging van de server kan garanderen. Kijk hierbij naar de uptime van de server, de bescherming die een webhosting partij biedt tegen bijvoorbeeld een DDoS-aanval, enzovoorts.

 

Tip: er zijn verschillende websites waarop de webhosting van diverse partijen met elkaar vergeleken wordt. Het geeft je een goed beeld van de service en beveiliging die een dergelijke partij je biedt. 

Kies voor een veilig content management systeem

Veel websites zijn tegenwoordig ontwikkeld op basis van een CMS, een content management systeem. Bekende voorbeelden van een CMS zijn Wordpress en Joomla. In plaats van een bekend, vaak open source CMS, zou je ook voor een maatwerkoplossing van een externe partij kunnen kiezen. In dit geval is het verstandig om na de oplevering van de website een audit uit te laten voeren. Men noemt dit ook wel een cyberscan. Een expert op het gebied van cybersecurity kijkt hierbij naar de kwetsbaarheden en risico’s in het systeem achter de website.

Zorg dat het CMS tijdig van een update voorzien wordt

Zeker uit een open source CMS worden door de tijd heen regelmatig nieuwe kwetsbaarheden gehaald. Het is belangrijk om een update, om dit lek te dichten, tijdig uit te voeren. Dit voorkomt dat je het slachtoffer wordt van een aanval. Iets wat gevolgen kan hebben voor de gebruikers van je website. Nadeel aan de kwetsbaarheden in open source systemen, is dat deze vaak op het internet gepubliceerd worden. Ook zonder veel technische kennis is het hierdoor mogelijk om misbruik te maken van een bestaande kwetsbaarheid in een CMS. 

Sluit een cyberverzekering af voor je bedrijf

Draait je website op een betrouwbare server en heb je het CMS van de laatste updates voorzien? Een cyberverzekering afsluiten kan een slimme volgende stap zijn. Met een cyberverzekering ben je gedekt tegen de financiële consequenties van een datalek in je website. Zeker bij grotere websites kun je als bedrijf te maken krijgen met een grote schadeclaim, op het moment dat privacygevoelige data van gebruikers op straat komt te liggen. Niet alleen word je beschermd tegen de gevolgen van hacking of bijvoorbeeld verloren data. Ook heb je de mogelijkheid om een expert in te schakelen via de verzekeraar, die je kan helpen bij het oplossen van incidenten op het gebied van cybersecurity.