banner bhosted

Bestaande website overnemen: zo doe je dat

In plaats van zelf een website vanaf de grond op te bouwen en vanaf nul punt te gaan werken kun je ook een bestaande website kopen en vanuit daaruit verder te bouwen.

Er zijn verschillende websites en portals zoals bijvoorbeeld webshopovername.nl en sitedeals waar je tegen redelijke prijzen een bestaande website met maandelijkse inkomsten kunt overnemen of kunt verkopen.

Let op: er zitten wat gevaren aan een website overnemen, meestal staan de sites met een reden te koop.

In dit artikel gaan wij dieper in op alles waar je naar moet kijken als je een bestaande website wilt overnemen. Ook hebben wij een uitgebreide gids geschreven wat je moet doen als je een website wilt verkopen.

Beide processen: aankoop en verkoop van websites vinden vaak plaats via dezelfde marktplaatsen.

Verkopers van websites vinden de eigen website vaak teveel waard

Een overname zal alleen slagen als de koper de website waardevoller vindt dan de verkoper. Helaas is vaak het omgekeerde het geval. De verkoper is vaak een beetje verliefd op zijn zelf gemaakte website en wil deze misschien wel helemaal niet kwijt. Als een website een beetje groeit, rekent een verkoper zich al snel rijk.

Een website staat altijd met een reden te koop, achterhaal altijd of dat wel de echte reden is en/of een plotseling daling van bezoekers niet stiekem de echte reden is.

Veel aangeboden bestaande websites zijn aan het dalen

Veel websites die te koop staan lijken voorbij de groeifase of tonen zelfs een neergaande lijn in bezoekersaantallen en omzet.

Dit kan dan ook vaak precies de reden zijn dat de verkoper er vanaf wil, de omzet daalt. Dit is echter wel een belangrijk punt, kun je hier ook de reden achterhalen dat de omzet daalt.

Pas op voor verklaringen die de verkoper zelf geeft zoals: “er moet nodig nieuwe content op, een beetje linkbuilden en je groeit zo weer.”

Als het zo gemakkelijk is kan de verkoper dit zelf doen, sterker nog, waarschijnlijk heeft de verkoper dit de afgelopen maanden al geprobeerd. Je moet alleen een website kopen die daalt als jij zeker weet dat jij het tij kan keren, of de prijs er ook naar is.

Let erop dat als een website aan het dalen is, dat hij soms al reddeloos verloren is: Google voert dalingen namelijk niet altijd meer ‘ineens' door. Een dalende trend kan betekenen dat de website eigenlijk al veel meer beschadigd is dan hij op dit moment is.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eerder een eigen site hebt verkocht en nu wat nieuws wil kopen, als je een goede site ziet die je steeds verder ziet groeien, moet je natuurlijk juist niet te lang wachten met bieden en ook niet te hard onderhandelen als je denkt dat de website die je op het oog hebt het ook echt waard is.

Op welk CMS draait de bestaande website?

Developers zijn duur, oude websites hebben vaak rommelige code. Hier wil je absoluut niet aan beginnen. Websites met oude code, problemen en slechte optimalisatie, zijn moeilijk weer vlot te trekken.

Zijn de websites wel stabiel en dalen ze niet? Dan kan het nog wel eens zijn dat je er weer schwung / momentum in krijgt als je de kans ziet ze op een goed CMS te krijgen en ze door te ontwikkelen en te optimaliseren. Websites die draaien op WordPress zijn veel makkelijker te optimaliseren en repareren, dan websites op een custom CMS.

Als je een website volledig wilt overnemen en vervolgens volledig naar WordPress wilt migreren moet je technische kennis in huis hebben omdat dit vaak erg complex kan zijn. Je moet weten hoe redirects[1]https://kinsta.com/nl/blog/wordpress-redirect/ werken en hoe je servers & website reputatie op een goede manier verhuist.

Liever wil je eigenlijk een website overnemen waarvan je bekend bent met het CMS en daar al vaardig mee bent.

Bekijk de recente artikelen op de website

Veel websites die uitgemolken zijn hebben artikelen laten schrijven en gekocht van mediabureas. Deze artikelen zijn vaak veel te algemeen, zitten vol met links naar andere partijen en zijn vermomde advertorials.

Als sites deze artikelen hebben laten plaatsen moet je jouw bieding op de bestaande website fors verminderen. Dit om de volgende redenen:

  • Dit soort artikelen moet je vaak laten staan, gezien die artikelen zijn verkocht onder de deal dat ze daar 1, 2 jaar of oneindig zullen staan. Dit zal dus altijd een smet zijn op jouw website.
  • Dit soort artikelen zijn vaak tegen de richtlijnen van Google in voor betaalde links.
  • Het maakt de website veel te algemeen en de artikelen halen de gemiddelde relevantie van een website naar beneden.

Zelf kopen wij ook veel sites en als wij dit zien op een website dan haken wij 9 van de 10 keer af.

Weegt de overnameprijs op tegen het opnieuw bouwen van een website?

Het alternatief voor het overnemen van een bestaande website is de optie om zelf een nieuwe website te maken. Is de bestaande website het bedrag waard of kun je beter dit bedrag in nieuwe content en design steken?

Enkele onderdelen die veel waarde aan een bestaande website toevoegen zijn domeinnaam, leeftijd en rankings in de zoekmachines.

Een domeinnaam is altijd uniek, je kunt dat specifieke domein alleen verkrijgen door deze te kopen. Wellicht zijn er wel vergelijkbare domeinen of domeinen met een andere extensie beschikbaar, maar veel domeinen hebben zeker waarde.

Ook de leeftijd is iets wat je niet kunt inhalen met een nieuwe website. Een oudere website heeft waarde voor zoekmachines, er bestaan al jarenoude links naar dit domein, mensen gebruiken deze website al lang, dat kunnen positieve signalen zijn, de website wordt zodoende makkelijker gevonden.

De leeftijd gaat samen met de ranking. Er zijn maar 10 plekken op de eerste pagina van Google. En als deze bestaande website diverse goede rankings heeft in een competitieve markt kan het lastig zijn dit met een nieuwe website te evenaren. Daarbij is het lastig in te schatten hoeveel tijd en geld het gaat kosten.

Je kunt dit gebruiken om voor het alternatief: nieuwbouw een prijs te berekenen. Stel dat je de volgende website wil overnemen:

Bestaande-website.nl

  • Uniek design
  • 100 inkomende links
  • 50 unieke artikelen

Voor zowel elk artikel als elke inkomende link kun je een aanname doen van 2 uur werk. Uitgaande van een uurloon van €30 kost het dus €6.000 om de inkomende links te maken en €3.000 voor de artikelen. Neem nog eens €1.500 voor het design en je bent klaar.

Een dergelijke site nieuw bouwen zal je dus €11.500 kosten, om klaar te zetten althans. Dan ben je er natuurlijk nog niet, dit is allemaal een beetje kort door de bocht; maar zo heb je een indicatie die je kan afwegen ten opzichte van een koop. Neem voor deze berekening getallen die bij je eigen situatie en de specifiek markt passen.

Bedenk ook dat je wel echt wat geduld nodig hebt voordat je website goed gevonden gaat worden in zoekmachines als je met een compleet nieuwe website en domein begint, natuurlijk is content key, maar die content moet wel eerst even gevonden worden.

Neem uitgebreid de tijd om een website te evalueren voordat je tot de koop overgaat. In het geval de verkoper in Nederland woont/werkt is een persoonlijke ontmoeting ook aan te raden. Succes!

Staan alle lichten op groen en wil je graag een website overnemen? Dan moet je het zien af te handelen met de verkoper en kan je vervolgens de website met databases content en al naar jezelf verhuizen.

Soms kan dit intern bij dezelfde hosting, soms wil je het overzetten naar een andere webhoster. Wil je de website naar je eigen of andere hosting? Dan vind je hier een stappenplan hoe je een website kan verhuizen.

Veel webhosters hebben hier tegenwoordig ook een verhuisservice voor bij de webhosters.nl kun je zelf op hosting met verhuisservice vergelijken.

Bronnen

Bronnen
1 https://kinsta.com/nl/blog/wordpress-redirect/

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo