banner bhosted

Zo maak je je webshop of site beter vindbaar in Google

Er zijn talloze manieren om reclame te maken voor jouw website. Maar het is natuurlijk nog beter als potentiële klanten jou weten te vinden zonder dat je veel reclame hoeft te maken.

Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is zoekmachine-optimalisatie oftewel SEO. Wanneer jouw website optimaal wordt weergegeven in de zoekmachine resultaten ontvang je namelijk meer organische bezoekers en als het goed is daarmee ook klanten.

In dit artikel gaan we in op de belangrijkste SEO verbeterpunten die je zelf als website eigenaar kunt toepassen, dus dingen waar je aan kan denken en waar je je in zal moeten verdiepen.

Of je deze onderdelen kunt toepassen is echter wel afhankelijk van de software die je gebruikt om jouw site te beheren, of je tijd hebt en in hoeverre je het al dan niet zelf kunt. Lukt het jou niet om bepaalde onderdelen te verbeteren? Vraag hulp bij jouw webbouwer, webshop software of een online community.

Techniek

Één van de eerste onderdelen waar een zoekmachine naar kijkt om jouw site of webshop te beoordelen is de techniek, hoe steekt je website / webshop in elkaar? Functioneert jouw site zoals het hoort?

Kan een bezoeker eenvoudig navigeren naar het juiste product of pagina? Is het SSL certificaat goed geïnstalleerd? En werkt de website snel genoeg om een bestelling te plaatsen zonder dat de klant al te veel tijd kwijt is?

Dit zijn allemaal technische aspecten waaraan jouw website moet voldoen om optimaal te worden weergegeven in de zoekmachines.

Gebruiksvriendelijkheid

Zoekmachines zoals Google worden er steeds beter in om jouw website te bekijken zoals een bezoeker dat ook zou doen. De zoekmachine robot weet bijvoorbeeld waar jouw klant vandaan komt, hoe lang de klant blijft en of de aankoop succesvol wordt afgerond of niet. .

Op basis van deze informatie kan de zoekmachine ook bepalen of jouw webshop relevant is voor volgende bezoeken.

Tot een aantal jaar terug ging zoekmachine-optimalisatie nog vooral over het plaatsen van de juiste teksten en het verkrijgen van backlinks vanaf andere websites. Maar de zoekmachine robots zijn tegenwoordig slim genoeg geworden dat ze precies weten wat bezoekers willen, wanneer ze een zoekopdracht intypen.

Wat je hieruit kan halen is dat jouw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk inricht. Zorg ervoor dat klanten eenvoudig terecht komen bij het juiste product, de juiste informatie weten te vinden en het bestelproces of zoekproces soepel en snel werkt.

Tegenwoordig zijn de meeste webshops in Nederland wel mobiel vriendelijk, twijfel je eraan of jouw webshop goed wordt weergegeven op mobiele apparaten? Gebruik dan de mobielvriendelijke test van Google of bekijk jouw webwinkel via een mobiele simulator.

Één van de manieren waarop je de klant kan helpen om snel bij het juiste product of de juiste informatie terecht kan komen, is door je navigatie eens goed onder de loep te nemen.

Zijn alle producten eenvoudig binnen een paar klikken bereikbaar? Heb je een goed werkende zoekfunctie op jouw website?

Verbeter deze onderdelen om ervoor te zorgen dat een bezoeker niet vertrekt maar het juiste product weet te vinden en zal kopen.

Snelheid

Ook snelheid is eigenlijk een onderdeel dat bij de gebruiksvriendelijkheid hoort. Dit is echter een van de belangrijkste onderdelen waarop een zoekmachine robot jouw webshop beoordeeld. Een lange laadtijd zorgt ervoor dat bezoekers en klanten afhaken en daarom toont Google voornamelijk websites die wel soepel en snel werken.

Ben jij benieuwd naar de snelheid van jouw website en de tips die Google biedt om dit te verbeteren? Gebruik dan de Pagespeed Insights tool van Google.

SEO
De zoekmachine optimalisatie van je webshop bestaat uit meerdere onderdelen, zoals bijvoorbeeld de content zelf, de structuur van je website en externe links naar je website toe.

Content

De uitspraak Content is King” heb je vast al eens voorbij zien komen. Hoewel content niet het enige onderdeel is waarop je wil uitblinken, is het wel één van de meest belangrijke onderdelen voor SEO. Zoekmachines zoals Google willen de belangrijkste, meest relevante en meest informatieve zoekresultaten tonen.

Het toevoegen van informatieve content kan daarom een hoop meer bezoekers uit de zoekmachines opleveren. Hierbij geldt ook dat er niet alleen wordt gekeken naar tekst, goede content wordt verrijkt met beeldmateriaal zoals afbeeldingen en video’s. Ook het toevoegen van stappenplannen, goede bronnen en handleidingen helpt hierbij.

Categorieteksten

Het is aanbevolen om per productcategorie bij een webshop een korte beschrijving te plaatsen. Google kan namelijk goed tekst scannen. Probeer in deze teksten daarom zowel aan de bezoekers als aan de zoekmachines duidelijk te maken wat je verkoopt.

Wanneer jouw webshop niet al te veel categorieën heeft, is het mogelijk om wat meer over elke categorie te vertellen. Persoonlijk geven wij er de voorkeur aan om bovenaan elke categorie een korte introductie tekst te plaatsen en onderaan de categorie een uitgebreidere beschrijving.

Productteksten

Er zijn echter steeds meer mensen die niet op zoek zijn naar een algemene categorie maar naar specifieke producten of merken. Het loont daarom ook om ieder product in jouw webwinkel te voorzien van een uitgebreide en informatieve productbeschrijving.

Vertel niet alleen wat het product is maar ook waar voor je het product gebruikt en hoe je het kunt toepassen. Informatieve content die zowel de bezoekers als zoekmachines zullen waarderen.

Bloggen

Een andere manier om naar voren te komen in de zoekmachine resultaten wanneer mensen specifieke informatie zoeken, is door te bloggen.

Als je blogartikelen gaat schrijven over deze vragen die worden ingevoerd in de zoekmachines dan is de kans groter dat jouw webwinkel naar voren komt in de zoekresultaten.

Het bijhouden van een blog met daarop informatieve artikelen die betrekking hebben op jouw producten kan een hoop extra bezoekers opleveren voor jouw webwinkel.

Het is wel aanbevolen om dit regelmatig bij te houden, bijvoorbeeld door maandelijks of wekelijks een blogartikel te plaatsen.

Een zoekmachine ziet niet alleen dat jij veel informatieve content biedt maar ook dat jouw webwinkel regelmatig bijgewerkt wordt en daardoor niet alleen relevante maar ook actuele informatie biedt.

Autoriteit

Zoals we al even hebben uitgelegd wil Google voornamelijk de beste en meest relevante resultaten tonen aan bezoekers. Wil jij bovenaan komen met jouw webshop? Dan is het van belang om een autoriteit te worden in jouw markt. Google kijkt bijvoorbeeld naar de reviews, de populariteit op sociale media en het aantal links die verwijzen naar jouw webshop om de autoriteit te beoordelen.

Voor het verbeteren van de autoriteit van je website en bijvoorbeeld de snelheid van je webshop is er verschillende software. Bekijk ook onze lijst met de beste marketing tools om je op gang te helpen met het verbeteren van je webshop.

Reviews

Één van de belangrijkste en meest eenvoudige manieren waarop een zoekmachine robot kan zien hoe betrouwbaar en relevant jouw bedrijf is is door te kijken naar onafhankelijke reviews. Dit kunnen de reviews van Google zelf zijn maar ook reviews van beoordelingssystemen zoals Kiyoh of Trustpilot.

Het is natuurlijk altijd belangrijk om je klanten tevreden te houden maar houdt er ook bij SEO ook rekening mee dat zelfs de reviews van jouw webwinkel van invloed zijn op je posities in de zoekresultaten.

Social media

Naast de reviews is het voor zoekmachines zoals Google ook mogelijk om te zien hoe populair jouw bedrijf is op de verschillende sociale media.

Hoe meer likes, volgers en abonnees jij verzameld hebt, hoe groter je autoriteit is. Zelfs als sociale media of YouTube jou niet veel directe klanten oplevert, kan het indirect daarom toch helpen om je webshop hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Linkbuilding

We hebben hierboven al even genoemd dat linkbuilding waarschijnlijk niet zo belangrijk meer is als een decennia geleden. Maar dat betekent niet dat backlinks vanaf andere websites helemaal niet meer waardevol zijn.

Dit is nog steeds een belangrijke manier voor google om te bekijken welke website het meeste autoriteit heeft.

Je moet het eigenlijk zo zien, hoe meer en met name hoe beter de links zijn die verwijzen naar jouw webwinkel, hoe meer autoriteit je opbouwt. Google ziet dit als het ware als stemmen op jouw website. Hoe meer stemmen en hoe beter deze stemmen zijn, des te hoger jouw website geranked wordt.

Het kan dus zeker lonen om actief aan de slag gaan met het vergaren van kwalitatieve en relevante links om jouw autoriteit verder op te bouwen. Dit kan door middel van ijzersterke content, onderzoek of actief en kwalitatief linkbuilden voor je webshop.

Dit is slechts het begin

Als je al deze stappen hebt doorlopen, dan denk je misschien dat je er bent, jouw webshop is er klaar voor om goed vindbaar te zijn in de zoekmachines. Maar niets is minder waar. Dit zijn slechte basiselementen die ervoor zorgen dat jouw webshop enigszins vindbaar wordt in de zoekmachines.

Houd er rekening mee dat als jij bovenaan wilt komen in een zoekmachines zoals Google. Jouw webwinkel beter, sneller en gebruiksvriendelijker moet zijn dan al je concurrenten. Er zijn natuurlijk nog steeds creatieve manieren om bovenaan te komen.

Door te investeren in een goede website, goede content en uitstekende service wordt je makkelijker een autoriteit in jouw markt en zal je ook hoger komen in de zoekresultaten.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo