banner bhosted

Eigen custom CMS vs Open Source CMS

Als ondernemer kan het zijn dat je bij een website ontwerper terecht voor het maken van een website. Nu heeft deze webdesigner een eigen CMS waarmee de website beheert kan worden. Dit CMS heeft deze ontwerper meestal zelf gemaakt en is daar dan ook vaak erg trots op. Is dit wel terecht? 

Het zal lastig worden om op verzoek toch een website op basis van een open source systeem te krijgen. Hij zal je proberen te overtuigen met de volgende argumenten en we zullen per argument bespreken in hoeverre dit hout snijdt.

In deze post lichtten we de verschillen tussen een eigen custom CMS en een Open Source CMS toe en uit en wat een developer daarover kan zeggen.

We spraken al eerder over dit onderwerp en zien deze 5 argumenten vaak terugkomen:

Argument #1: Custom CMS is veiliger dan Open Source systemen

Dit argument is populair onder de techneuten en slechts gedeeltelijk juist. Het kan zijn dat een eigen CMS veilig(er) is. Het hangt er echter wel vanaf hoe goed dit CMS is gebouwd. Open Source systemen zijn vaker doelwit van hackers en/of virussen en kunnen daarom als onveiliger worden bestempeld.

Wie zijn CMS echter goed update, de plugins regelmatig bijwerkt en af en toe het wachtwoord verandert hoeft in de regel zich weinig zorgen te maken. Het grote voordeel van een groot bekend open source CMS als bijvoorbeeld WordPress is namelijk dat erg veel mensen dagelijks bezig zijn dit systeem te beschermen en te verbeteren.

WordPress is de afgelopen jaren alsmaar veiliger geworden, als je de juiste aanpassingen maakt binnen WordPress zelf kan je de websites zelfs uitermate goed optimaliseren en beveiligen

Een custom CMS wordt in veel gevallen veel minder vaak geüpdatet en loopt dus vaker achter op de zaken, dan voor.

Argument #2: snelheid van het CMS

De snelheid van een website hangt slechts deels af van het beheersysteem. De webhosting is uiteraard een ander belangrijk onderdeel. Zowel een eigen CMS als Open Source systemen kunnen erg snel of juist erg traag zijn.

Wat wel makkelijk is bij een eigen CMS is dat deze wellicht erg simpel gebouwd is door de ontwerper. Hoe simpeler het systeem, hoe kleiner en vaak ook hoe sneller. Deze eenvoud kan op lange termijn weer beperkingen opleggen op het gebied van uitbreidingsmogelijkheden.

Daarbij hebben systemen als WordPress en Joomla gratis veel plugins beschikbaar om de website te versnellen[1]caching plugins als WP Rocket, Auto Optimize, W3TotalCache kunnen hierbij onder meer helpen, dit is bij een eigen CMS niet het geval.

Het is ook van belang hoe je een website inricht binnen het CMS of je website snel is en blijft. Comprimeer je dingen? Upload je niet te grote mediafiles? Heb je caching op je website? Een CMS is van invloed, maar ook Open Source Systemen kunnen heel snel zijn, en eigen CMS kan heel snel maar ook heel traag zijn.

Argument #3: Ik kan de website exact op je wensen afstemmen

Klopt helemaal, er vanuitgaande dat het eigen CMS goed genoeg gemaakt is. Indien dit echter enkel voor een eenvoudige website is opgezet en je besluit er een paar jaar later een ledengedeelte aan te willen toevoegen is het de vraag in hoeverre dit eigen CMS hierop aanpasbaar is.

Dit zou overigens ook moeten kunnen met een Open Source CMS, althans in 95% van de gevallen.

Bij een eigen custom CMS is de kans er dat een (gedeeltelijk) herontwerp dient plaats te vinden door je ontwerper, en dat zal weer flink in de kosten lopen.

WordPress en andere Open Source systemen zijn niet alleen bijzonder efficiënt in gebruik omdat je snel alles zelf kan aanpassen, ook op het gebied van gebruiksgemak wordt het al jaren doorontwikkeld.

Argument #4: met dit CMS alles volledig in ‘eigen’ beheer

Dit argument klopt als je het vanuit de webdesigner bekijkt. Vanuit de klant gezien ben je juist met een eigen CMS afhankelijk van de ontwerper. Het is lastig om vijf jaar later een andere programmeur aanpassingen te laten uitvoeren.

Deze zal zich eerst moeten verdiepen in dit eigen gemaakte CMS waardoor dit snel veel tijd en geld kost. De aanhangers en gebruikers van WordPress, Joomla en Drupal zullen ook het gevoel hebben dat zij hun website in eigen beheer hebben.

Argument #5: Eigen CMS scoort goed in Google

Als dit als belangrijkste argument wordt gegeven voor een eigen CMS is het aan te raden verder te kijken. Google beoordeelt websites met een eigen CMS niet beter of slechter. Het is zelfs zo dat WordPress, Joomla en andere Open Source systemen erg goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en waarschijnlijk dus eerder positief scoren.

In 2021 is het voor een klein budget onmogelijk om de optimalisatie van WordPress te benaderen voor Google rankings

Aan de andere kant…

De argumenten die de voordelen van een eigen CMS beschrijven zijn duidelijk deels of geheel onjuist. Zoals met elke situatie gaat het er om hoe er mee om wordt gegaan. Voor de balans zullen we nu ook de belangrijkste argumenten tegen een eigen CMS geven.

Nadeel 1: minder mogelijkheden bij custom cms t.o.v. bijvoorbeeld WordPress

Het ideale van Open Source is dat iedere ontwikkelaar ter wereld zijn plugin of template beschikbaar kan stellen voor de rest van de gebruikers. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos.

De markt van gratis en betaalde plugins is een miljoenenindustrie en voor enkele tientjes krijg je producten die op maat gemaakt tienduizenden euro’s kunnen kosten. Uiteraard is ook ‘alles’ mogelijk met een custom CMS maar worden deze mogelijkheden snel kleiner nadat de website is opgeleverd.

Nadeel 2: vast aan ontwikkelaar van het CMS

Hoewel je nooit 100% vast zit aan een ontwikkelaar is er wel een erg grote lock-in bij het afnemen van een eigen CMS. Voor kleine en grote aanpassingen zul je jaren later dus altijd weer terug moeten naar dezelfde persoon.

Al met al een klassiek dillema met veel fanatieke voorstanders van zowel eigen CMS als open-source. Wanneer je van plan bent het nieuwe Facebook of Youtube online te zetten zullen de open-source CMS systemen niet voldoen maar tot die tijd bieden WordPress, Joomla en Drupal meer voor- dan nadelen. Het duidelijke voordeel van open-source concepten is het vele handen maken licht werk idee.

Vergelijkbaar met de principes als Linux en Wikipedia laten ook zien hoe betrouwbaar het werk van velen vaak is.

Nadeel 3 eigen custom CMS: de kosten en snelheid van het proces

Bij een custom of zelfgebouwd CMS zul je bij veel updates vast zitten aan je ontwikkelaar, het aanpassen van een tekstje, de footer, een favicon – het ligt voor de hand dat je dit zelf zou kunnen aanpassen maar dit kan lang niet altijd. Kans is groot dat je voor net te veel dingen ook net te vaak contact moet opnemen met degene die het CMS ontwikkeld heeft om updates door te voeren, dit haalt niet alleen de snelheid er uit, dit kost ook nog eens vaak veel geld.

Met een Open Source CMS is de kans wel aanwezig dat je er zelf ook steeds wat beter in wordt en omdat deze systemen minder rigide zijn en juist meer flexibel je zelf aan de slag kunt met wijzigingen, dan houd je het tempo er lekker in en kan je de kosten laag houden.

Ook kosten updates van je plugins en thema geen geld, wordt de WordPress of Joomla software doorontwikkeld en past dit zich ook aan aan de veranderende PHP versies waarbij je dus geen developer nodig hebt.

Nadeel 4 custom CMS

Ander nadeel is dat er voor een custom CMS bijna geen naslagwerk is te vinden online, als je zelf even wat aan wil passen en uit wil zoeken loop je dus al snel vast. Terwijl er tutorials, how-to's en video's[2]bv de WordPress Codex te over zijn met uitleg over hoe je dingen aanpast en kan wijzigen binnen de Open Source systemen.

Kortom:

Waarom Open Source beter is dan Custom CMS?

1. Open Source CMS is gratis

Één van de eerste argumenten die je als echte Nederlander vaak zult horen is natuurlijk:  “Open Source is gratis”. Dit is erg mooi en ook helemaal waar, puntje van kritiek is echter dat de meeste kosten vaak niet in het CMS gaan zitten maar wel in het onderhoud en beheer. Dus die eenmalige kosten bij het laten maken van een CMS vallen voor veel bedrijven mee.

2. Open Source CMS is open…

Een erg belangrijk argument in onze ogen is dat Open Source ook betekent dat iedereen er mee kan werken. Mocht je als klein bedrijf na enkele jaren met een nieuw IT bedrijf in zee gaan dan zullen zij zo goed als altijd bekend zijn met het Open Source pakket. Dit voorkomt problemen en extra werk in de overgang.

3. Open Source CMS is makkelijk(er)

Het gebruik van een Open Source CMS heeft de afgelopen jaren aan grote populariteit gewonnen vanwege het gebruikersgemak. Zowel de installatie als het gebruik vereisen erg weinig technische kennis en zo mogelijk nog minder programmeer kennis. Voor aanpassingen aan de website is altijd wel een plugin te vinden die met enkele klikken (wederom gratis) aan de website kan worden toegevoegd.

Waarom Custom beter is dan Open Source CMS?

1. Custom CMS is op maat gemaakt

Custom betekent natuurlijk op maat gemaakt, en dat is het dus ook. Je kunt een Custom CMS zo (laten) maken dat het precies doet wat je wil, niet meer en vooral niet minder. Nu is er bij Open Source CMS natuurlijk van alles mogelijk met behulp van plugins en ook door zelf programmeren, toch blijven dit soms omwegen voor wat je eigenlijk wil.

2. Custom CMS is flexibel(er)

Bij gebruik van een custom CMS hoef je nooit mee te gaan met het keurslijf van Open Source. Zo kan er bij Joomla of WordPress sprake zijn van updates die je uit dient te voeren of wijzigingen in het menu die doorgevoerd worden waar je geen invloed op hebt. Hier is bij een Custom CMS geen sprake van aangezien alles in eigen beheer is.

Er zijn dus enkele duidelijke argumenten voor zowel Open Source CMS als Custom CMS te geven, tot slot zijn er echter ook nog enkele onderwerpen die discutabel zijn. Ze kunnen van twee kanten worden benaderd.

Conclusie

Afhankelijk van je voorkeur is voor beide iets te zeggen. Toch geven wij naar verwachting de voorkeur aan Open Source CMS. Vooral voor beginnende ondernemers kunnen hiermee erg veel kosten worden bespaard terwijl precies dezelfde resultaten behaald kunnen worden. Het is echter van groot belang de risico’s van Open Source (zoals veiligheid en snelheid) goed in de gaten te houden. Indien de ontwikkeling van een Open Source website wordt uitbesteed is het ook aan te raden de ontwikkelaars hier vooraf op aan te spreken.

Bronnen

Bronnen
1 caching plugins als WP Rocket, Auto Optimize, W3TotalCache kunnen hierbij onder meer helpen
2 bv de WordPress Codex

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo