banner bhosted

Dedicated Server vs VPS Hosting: 4 Verschillen

In tegenstelling tot normale hosting ( in de praktijk vrijwel altijd Shared Hosting) heb je ook hosting gericht op complexere applicaties en complexere benodigdheden. Deze hosting heb je in twee vormen: VPS Hosting en Dedicated Hosting

Wat is Dedicated Hosting?

Dedicated hosting is hosting waarbij je hulp, advies en een goede inrichting kan verwachten. Het is niet zo van ‘Hier heb je jouw login en succes' nee je krijgt er een betere en directe service bij. Het is niet direct geschikt voor de kleinere partijen maar meer voor het midden en groot bedrijf die meer service nodig hebben en verwachten.

Dedicated server hosting kan vooral interessant en misschien zelfs noodzakelijk zijn voor grotere organisaties en/of als je bedrijf afhankelijk is van het internet, omdat je bij deze vorm van hosting veel meer controle hebt over je server(s).

Ondanks het groot aantal aanbieders van dedicated server hosting zijn er geen standaard richtlijnen om te bepalen wat deze ondersteuning precies moet inhouden. 

VPS Hosting

VPS Hosting is een tussenoplossing tussen Dedicated hosting en de Shared Hosting. Het is een eigen Server maar dan wel zo eentje die je zelf zoveel mogelijk moet managen en inrichten. Dit is overigens best goed te doen en dus ook steeds populairder.

Let er op dat het besturingssysteem wat je kiest bij je VPS bepaalt welk controlpanel vervolgens mogelijk is, zo werkt cPanel alleen Linux. Ook zit dit niet altijd bij de prijs in, zo laat Transip je bijbetalen voor cPanel, DirectAdmin en Parallels. Belangrijk om van te voren over na te denken en rekening mee te houden in de keuze.

Het zou natuurlijk fijn zijn om een richtlijn te geven van bijvoorbeeld vanaf X aantal bezoekers is een VPS geschikt en vanaf XX bezoekers een dedicated server. Dit is helaas vrij lastig omdat 500 bezoekers per dag op een website met foto bewerkingen en video streams een stuk meer computerkracht nodig heeft dan een website met 1.000 bezoekers die enkel tekstpagina’s bekijken. Vaak werkt het daarom zo dat je begint met standaard shared hosting en zodra deze niet meer voldoet, merkbare trage website, ga je overstappen op VPS en zo kun je telkens upgraden naar uiteindelijk je eigen dedicated server.

Verschil 1 van Dedicated vs VPS: Prijs

VPS is vrijwel altijd een duurdere oplossing dan shared hosting maar ook weer altijd een goedkopere oplossing dan dedicated hosting. Natuurlijk zijn de goedkopere dedicated hosting pakketten wel te vergelijken met de duurdere VPS pakketten maar het hebben van een dedicated hosting pakket is gemiddeld veel duurder dan een VPS pakket.

Verschil 2: Technisch benodigde kennis

Bij een VPS server moet je zelf ook de onderhoud doen en gaat het hosting bedrijf ervan uit dat je zelf de technische kennis wel hebt om dit te managen. Bij een dedicated server wordt de uptime wel volledig gemonitord en biedt de hoster in veel gevallen ook uitvoerige support.

Verschil 3: Veiligheid

VPS Hosting is bijzonder veilig maar dedicated hosting kan je in principe nog zien als een beschermingsniveau hoger. Op beide hosting pakketten kan je de server van eigen veiligheidssoftware voorzien maar met dedicated servers heb je volledige controle over eventuele toegang, setup en dus ook mogelijke beveiligingsinbreuken. De dedicated server wint het dus op veiligheid.

Verschil 4: Volledig Overzicht

Bij een VPS hosting pakket neem je toch een pakket af, wat ingericht wordt door de verkoper. Vaak hebben deze pakketten hippe benamingen en weet je niet precies wat voor server erachter zit. Dit weet je wel bij dedicated hosting weer wel.

Je betaald wel meer voor dedicated hosting maar uiteindelijk heb je nog meer controle dan bij een VPS waar sommige zaken standaard zijn. Winnaar; De dedicated Server

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo