HostingWijzer

Dit heb je nodig voor een eigen website

7 januari 2021 00:00

Tegenwoordig heeft zo goed als ieder bedrijf een eigen website. Ook als zzp'er of freelancer is het onmisbaar om een eigen site te hebben. Je kunt hier al heel snel mee aan de slag. Wij zetten op een rijtje wat je nodig hebt voor een eigen website.

CMS

Je kunt jouw website helemaal zelf maken, maar als je weinig technische kennis en een klein budget hebt, is het vaak een betere keuze om met een Content Management Systeem (CMS) aan de slag te gaan. Bekende opties zijn Joomla en WordPress. Doordat WordPress één van de meest gebruikte systemen is, is de software tegenwoordig ver doorontwikkeld en kun je hier voor haast iedere website de juiste toepassingen voor vinden. De installatie gaat snel en eenvoudig en je kunt diverse thema's installeren om je op weg te helpen.

Hosting

Wat je absoluut nodig hebt voor je eigen website is een plekje op de server van een extern bedrijf. Hier worden jouw website-bestanden opgeslagen en vertoond aan iedereen die op jouw domein komt. Deze server-ruimte kun je huren van een webhosting-provider. Het is ook mogelijk om een eigen server te kopen, bijvoorbeeld vanuit veiligheidsoverwegingen of als je een groot aantal websites hebt. Energie vergelijken is dan wel onmisbaar, want zo'n server gebruikt enorm veel stroom. De meeste mensen zijn een stuk beter uit met webhosting van een hostingbedrijf. De juiste hosting is erg belangrijk en er zijn dan ook een aantal zaken waar je op moet letten bij de hosting van je website. Wist je trouwens dat het het makkelijkst is om de domeinnaam en webhosting bij hetzelfde bedrijf te regelen? Dit moet niet, maar hierdoor is het niet nodig om de domeinnaam die je via een ander bedrijf hebt vastgelegd te koppelen aan de serverruimte bij je hostingaanbieder.

Domeinnaam

Het is verstandig om te kijken of de domeinnaam die je in je hoofd hebt beschikbaar is voordat je jouw merk of bedrijfsnaam vastlegt bij de KvK. Je wilt deze waarschijnlijk gebruiken voor je website, maar dan moet de domeinnaam wel beschikbaar zijn. Je hebt de keuze uit verschillende extensies voor jouw domeinnaam, zoals .nl, .eu, .com en .net. In Nederland worden domeinnamen door één instantie uitgegeven: de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Dit zorgt ervoor dat iedere domeinnaam uniek blijft en er geen dubbele domeinnamen in omloop zijn. Over het algemeen regel je jouw domeinnaam via een registrar. Dit is een bedrijf dat een vergunning heeft gekregen van SIDN om de domeinnamen vast te leggen. Vaak zijn dit webhosting bedrijven, zodat je jouw domeinnaam en webhosting in één keer kunt regelen.