banner bhosted

Domein kopen voor altijd: is dit mogelijk?

Er zijn velen die de wens hebben om een domein voor altijd te kopen. Bijvoorbeeld om af te zijn van periodieke betalingen of omdat zij bang zijn om een verlenging te vergeten, waarna de domeinnaam vrij kan komen voor anderen. Iets wat natuurlijk funest kan zijn voor bedrijfseigenaren en ondernemers die bang zijn om een goede domeinaam te verliezen. Maar, kun je eigenlijk wel een domeinnaam ‘kopen' en zeggen dat deze eeuwig van jou is?

Kan je een domein kopen voor altijd?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: het is niet mogelijk om een domein voor altijd te kopen. Eigenlijk huur je een domeinnaam, waarbij er sprake is van een jaarlijkse betaling. Kijken we bijvoorbeeld naar de .nl domeinnamen, dan huur je deze van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die alle .nl domeinnamen in Nederland beheert.

Er is zelfs een 12 pagina tellend document (hier de complete pdf) met voorwaarden die je aan gaat als je een .nl domein registreert. Je kunt een domeinnaam dus het best vergelijken met een huurhuis en de registrar als huurbaas.

Registreren voor een zo lang mogelijke tijd

Het enige alternatief voor het kopen van een domeinnaam is om deze dan zo lang mogelijke vast te leggen. En daarvoor heb ik een vier handige tips voor je op een rij gezet:

1. Ga voor de maximale contractperiode

Wanneer je een domeinnaam registreert is het slim om deze voor de maximale contractperiode vast te leggen. Sommige hostingbedrijven bieden bijvoorbeeld een contract voor meerdere jaren aan. Hoewel het te betalen bedragen op dat moment groter is en ben je voorlopig af van kosten in de toekomst.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij Cloud86, waar je naast een 1-jarig contract ook een 2-jarig en zelfs een 5-jarig contract kunt afsluiten.

cloud86 lang domein contract
Bij Cloud86 kun je een domein gelijk voor 5 jaar registreren.
Ben je er nog niet uit waar jij een domein wilt registreren en speelt budget een belangrijke rol? Neem dan een kijkje bij ons onderzoek naar goedkope domeinnamen.

2. Zet automatisch verlengen aan

Ook is het slim om automatische verlenging van de domeinregistratie aan te zetten. Hoewel veel providers dit automatisch aanzetten (ze willen immers ook dat jij bij hen blijft), is het toch slim om dit te controleren. Vaak kun je dit zelf eenvoudig regelen bij de beheeromgeving van de hostingprovider.

domein registratie automatisch verlengen

Extra tip: het kan nooit kwaad om een reminder in je telefoon te zetten om al je domeinnaam weer even te controleren ruim voordat de contractperiode vervalt.

3. Check domeinquarantaine regels

Ook is het goed om je te verdiepen in domeinquarantaine regels van de provider, wanneer de contractperiode – om wat voor reden dan ook – verloopt. Zo kun je vroegtijdig handelen en bijvoorbeeld de domeinnaam op tijd naar een andere provider verhuizen. Hiermee voorkom je dat je domeinnaam gekaapt wordt en vervolgens weer doorverkocht wordt.

Conclusie: voor altijd kopen kan niet, lang registeren wél

Hoewel het dus niet mogelijk is om een domeinnaam daadwerkelijk te kopen en deze voor altijd in eigen beheer te houden, kun je hem wel voor een langere tijd registeren. Registreer de domeinnaam bij een provider voor een zo'n lang mogelijke tijd, check of deze automatisch verlengt wordt en doe onderzoek naar de regels als een domein toch onverhoopt komt te vervallen.

Wil je zo lang mogelijk een domeinnaam registeren? Registreer je domein dan bij Cloud86 (dat kan hier) waar je hem gelijk voor 5 jaar kunt registreren.

Hopelijk heeft het artikel meer inzicht gegeven. Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het weten in de reacties!

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo