Het kiezen van een goede domeinnaam kan best lastig zijn. Je wilt een originele naam, maar ook eentje die duidelijk aangeeft op wat voor site mensen terechtkomen. En dan heb je nog eens allerlei extensies om uit te kiezen, zoals .nl, .com, .shop en .info. Bovendien wil je niet dat er verwarring kan ontstaan over de schrijfwijze.
De prijzen verschillen ook flink per extensie, let daar dus ook op. Voor een domeinnaam betaal je vaak per jaar, bij een hostingpakket betaal je vaak per maand.
1. Ga voor een korte domeinnaam
Een domeinnaam mag uit maximaal 63 karakters bestaan. Het klinkt misschien aantrekkelijk om zoveel mogelijk informatie in je domeinnaam te proppen en deze dus zo lang mogelijk te maken, maar een korte naam is veel makkelijker te onthouden: kies voor een korte domeinnaam die mensen makkelijk kunnen onthouden. Dit kan beschrijvend zijn, of direct een merk.[1]https://domains.google/intl/nl_nl/learn/how-to-come-up-with-a-good-domain-name/
2. Ga voor een unieke domeinnaam
Je wilt geen domeinnaam die hetzelfde klinkt of bijna hetzelfde is als die van je concurrent. Je loopt dan misschien bezoekers mis, doordat ze op de verkeerde site zijn beland. Eventueel kun je, naast de domeinnaam van jouw keus, vergelijkbare domeinnamen registreren, zodat deze niet langer door anderen gebruikt kunnen worden.
Ga niet alles vastleggen want dan heb je straks veel kosten voor domeinnamen terwijl je ze niet of nauwelijks gebruikt.
Doe je het puur om er voor te zorgen dat je concurrenten de domeinnaam niet inpikken, zorg dan dat je alleen de domeinnaam registreert en er niet een hostingpakket extra bij aanschaft, die wordt je nogal eens aangesmeerd in het aankoopproces. Let daar goed op. We hebben ook een overzicht op hostingwijzer.nl met de meest voordelige domeinnaam hosting.
3. Kies een passende extensie voor je domein
Voor veel websites geldt dat de extensies .nl[2]6 Miljoen NL Registraties – Emerce.nl of .com het meest passend zijn. Ze zijn herkenbaar en makkelijk te onthouden. Voor een webshop zou je ook nog kunnen kiezen voor .shop en bij een blog is .blog ook een mooie extensie. Ga je een merk uitbouwen dan kunnen andere landextensies ook van pas komen, kijk dan ook eens of je .com er bij kan pakken.
4. Gebruik duidelijke taal in je url
Weersta de verleiding om woordspelingen te maken, afkortingen te gebruiken of cijfers in plaats van letters te gebruiken. Dat is misschien leuk op sociale media, maar niet in je domeinnaam. Of je moet iedere keer willen uitleggen dat je het dan wel uitspreekt als ‘for you’, maar dat mensen ‘4u’ in moeten typen om op jouw site te komen.
5. Sluit aan bij de verwachtingen van je bedrijf
Wanneer je een domeinnaam als kapperhenk.nl of fysiotherapiehaarlem.nl tegenkomt, dan heb je bepaalde verwachtingen van de website die hierachter zit. Je zou raar staan te kijken als Henk alleen maar honden blijkt te knippen of de fysiotherapiepraktijk ineens in Alkmaar blijkt te zitten.
Kies dus voor een domeinnaam die duidelijk omschrijft wat voor dienst je aanbiedt of wat voor informatie er op de website te vinden is.
6. Check of de domeinnaam nog beschikbaar is
Je kunt nog zo’n mooie domeinnaam verzinnen, maar als iemand anders deze naam al geregistreerd heeft dan is dat natuurlijk jammer. Doe dus altijd even een check wanneer je een domeinnaam hebt bedacht.
Wil je een goede domeinnaam registreren? Bekijk dan waar je het beste domeinnamen kunt registreren volgens onze analyse!
Onder meer mijn.host, Hostinger en Vimexx zijn voordelig wat betreft het hosten van alleen een domeinnaam. Wil je ook kunnen mailen vanuit een domeinnaam? Dan kan je e-mailhosting overwegen. In dit artikel vind je meer over de beste e-mail hosting.
Bronnen[+]
↑1 | https://domains.google/intl/nl_nl/learn/how-to-come-up-with-a-good-domain-name/ |
---|---|
↑2 | 6 Miljoen NL Registraties – Emerce.nl |