Google alerts zijn heel handig als je bepaalde nieuwsberichten of weetjes wilt ontvangen in je mailbox. Je monitort daarmee van alles wat er op het internet gebeurt. We vertellen je in dit artikel wat ze zijn, waarvoor je ze kunt gebruiken, hoe je ze instelt en hoe je ze beheert.
Wat zijn Google alerts
De naam geeft het al prijs: het zijn alerts van Google, oftewel berichten die je ergens op attenderen. Google alerts zijn een heel handig hulpmiddel als je op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen en nieuws op bepaalde gebieden. Waar kun je zoal aan denken?
- Wat zeggen anderen over mijn bedrijf, shop of site?
- Wat zeggen mensen op andere sites over mij persoonlijk?
- Wat speelt er in mijn vakgebied op een bepaald onderwerp?
- Wat gebeurt er in de branche waarin ik actief ben?
Het kan ook heel handig zijn als je zelf als expert iets onder de aandacht wilt brengen bij anderen op socialmedia. Deel bijvoorbeeld een artikel dat alerts jou heeft gestuurd en geef er jouw mening over of noem het een leestip, enz. enz.
Hoe stel je een alert in?
Log op je Google-account in en surf naar google.nl/alerts. Ben je niet ingelogd? Dan vraagt Google je daar alsnog om in te loggen. Je hoeft trouwens geen Google-account te hebben of daarop in te loggen, het kan ook zonder. Dan vul je ook het mailadres in waar de alert(s) naar toe moeten.
- Tik een onderwerp in de balk met de tekst ‘Maak een alert over’
In het voorbeeld hieronder gebruiken we de term ‘webhosting’

Een zoekterm is in sommige gevallen misschien wat weinig. Gelukkig kun je je zoekopdracht verfijnen en uitbreiden.
- Gebruik OR als je bijvoorbeeld synoniemen of varianten wilt gebruiken.
- Gebruik AND of het plus-teken als de term er ook in moet voorkomen.
- Gebruik het min-teken als het woord er niet in voor mag komen.

In bovenstaand voorbeeld is de opdracht: stuur me een alert met alles waarin webhosting of hosting, [1]dit zijn voor Hostingwijzer.nl relevante termen in voorkomt in relatie tot Shopify (moet dus ook voorkomen), maar niet in relatie tot magento (mag er niet in voorkomen). We sluiten hiermee dus niet uit dat er naast shopify nog een ander platform genoemd wordt in het bericht, maar magento komt er in elk geval niet in voor.
Op zo’n manier kun je je zoekopdracht aardig goed specificeren.
- Bewerk vervolgens eventueel de opties onder ‘opties weergeven’

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je echt alleen maar nieuwsartikelen wilt zien, dan pas je dat aan bij de bron. Klik er maar eens doorheen en je ontdekt vanzelf wat de verschillende mogelijkheden zijn.
- Klik nu op het blauwe vak met de tekst ‘Een alert maken'.
Ben je klaar met alle opties? Dan klik je op de blauwe button ‘melding maken’ en je melding is klaar!
Was je ingelogd in Google? Dan had je misschien al zien staan ‘Ik op internet’.

Achter jouw naam en/of bedrijfsnaam staat een plusje, waarna je de melding direct toe kan voegen aan je meldingen. Je ziet daar vervolgens soms aanhalingstekens omheen komen. Goed om te weten: die kun je voor je eigen alerts ook gebruiken! Dan is je zoekopdracht ‘alles in die volgorde (achter elkaar) moet voorkomen’.
Google alerts beheren
Het beheren van alerts werkt ook heel eenvoudig. Ga weer naar de alerts door naar google.nl/alerts te surfen.

Bij punt 1 stel je in op welk tijdstip je de alerts wilt ontvangen en/of dat je een samenvatting wilt van berichten op een vast moment in plaats van alleen op het moment dat er wat gezegd wordt.
Bij punt 2 kun je via het potloodje de zoekopdracht bewerken en aanpassen of via het prullenbak-icoon verwijderen.
Handig die alerts!
Alerts kunnen je dus goed ondersteunen om op de hoogte te blijven van belangrijke nieuwtjes, trends en ontwikkelingen naar keuze. Speel eens met het uitbreiden en verfijnen van je opdracht en je wordt een echte pro in het maken van alerts waar je ook écht iets aan hebt.
Bronnen[+]
↑1 | dit zijn voor Hostingwijzer.nl relevante termen |
---|