Beginnende ondernemers hebben een groot aantal uitgaven. Alleen al voor het opzetten van een bedrijf moet je investeren en dat als er nog geen inkomsten zijn. Als je een webshop wilt openen en daar je geld mee wilt gaan verdienen, probeer je zoveel mogelijk op je initiรซle uitgaven te besparen.
Tegelijkertijd wil je wel een website die aantrekkelijk is, die gemakkelijk te onderhouden is en waar je klanten met iDeal kunnen betalen. Dit is namelijk hรฉt online betaalmiddel in Nederland waar praktisch iedereen gebruik van maakt. Er zijn enkele manieren waarop je dan een gratis webshop maakt inclusief iDeal.
Waarom een gratis webshop?
De meeste aanbieders van webshop software vragen een bepaald bedrag per maand. Voor dat bedrag krijg je dan diensten terug en hoe meer je betaalt, hoe meer diensten je aangeboden krijgt. Het is dus zeker zo dat betalen voor een webshop geen slecht idee is en dat kan al voor bedragen zoals โฌ10 per maand.
Een gratis webshop aanmaken kan ook, maar daar krijg je dan echt het minimale voor terug. Dit is en goed idee als je eerst een test wilt doen met een paar producten of gewoon eens wilt kijken wat een webshop maken inhoudt.
De voor- en nadelen van een gratis webshop
Er zijn dus wel degelijk situaties waarin een gratis webshop een optie kan zijn. Voordat we ingaan op hoe je hiermee begint, hebben we de voor- en nadelen van deze optie even kort op een rijtje gezet.
Voordelen gratis webshop:
- Je kunt producten verkopen en laten betalen met iDeal zonder dat je daar geld aan kwijt bent.
- Weet je niet zeker of je en webshop wilt beginnen, dan is dit een uitstekende manier om te testen of het wat voor je is.
- Als je niet meer dan 10 of 20 producten wilt verkopen is een gratis webshop met iDeal een goede keuze.
Nadelen gratis webshop:
- Kies je voor de gratis optie, dan krijg je geen eigen domeinnaam maar blijft de domeinnaam van de provider zichtbaar.
- Behalve iDeal betalingen zijn betalingen met creditcard of Paypal vaak niet mogelijk.
- Je loopt belangrijke diensten mist die je wel zou krijgen als je maandelijks betaalt.
Zo maak je een gratis webshop met iDeal
Er zijn twee manieren om een gratis webshop aan te maken die ook iDeal aanbiedt. De eerste is om gebruik te maken van een lange proefperiode en de tweede is door een aanbieder te vinden met een gratis pakket.
1. Gebruik maken van een lange proefperiode
De eerste optie die je hebt is om een aanbieder te kiezen waarbij je eerst een aantal weken proef mag draaien. De meeste aanbieders laten je 14 dagen gratis hun software uitproberen voordat je moet bepalen of je met een abonnement verder wilt gaan.
Bij anderen is dat een maand. Wil jij tijdelijk een gratis webshop onderhouden, dan is dit een goede optie. Je bent dan nergens toe verplicht, maar gebruikt de software voor een vooraf afgesproken tijd om te zien of het wat voor je is.
Ben je tevreden, dan kun je een abonnement afsluiten. Ben je niet tevreden of klaar met handelen, dan geef je aan dat je niet verder wilt gaan.
2. Een gratis aanbieder vinden
Er zijn ook aanbieders die gratis abonnementen aanbieden. Daar staat tegenover dat jouw webshop hun domeinnaam behoudt. Dat is voor marketing niet positief, maar in sommige gevallen ook geen groot probleem. Je krijgt ook maar een beperkt aantal diensten aangeboden en loopt opties mis zoals technische support, meerdere talen, andere betaalmogelijkheden en zoekmachine optimalisatie.
Wat je wel krijgt is een webshop waarin je 10 of 20 artikelen kunt verkopen, die een SSL certificaat heeft en waarvoor je zelf een beperkt aantal vormgevingsopties krijgt aangeboden. Twee voorbeelden van aanbieders met een gratis optie zijn mijnwebwinkel.nl en starteenwinkel.nl.
Wel of geen gratis webshop maken?
Er zijn situaties waarin een gratis webshop echt een uitkomst biedt. Zonder dat je geld betaalt kun je alvast enkele producten te koop zetten en analyseren hoe populair deze zijn.
Wil je nooit meer dan 10 of 20 artikelen verkopen, dan is het ook een uitstekende optie. Je kunt altijd gratis beginnen en als het dan begint te lopen, schakel je over naar een abonnement.
Kiezen voor een gratis webshop is geen goed idee als je direct serieus en groots wilt beginnen. Heb je meer dan 20 producten, wil je direct je eigen domeinnaam en wil je technische support, dan is het al gauw zo dat je moet betalen.
De prijzen daarvoor zijn niet hoog en liggen tussen de โฌ10 en โฌ50 per maand gemiddeld. Voor dat geld wordt jouw webshop en worden jouw klanten dan wel van alle gemakken voorzien.