banner bhosted

Gratis hosting, waar, hoe en waarom?

Er zijn enkele hosting bedrijven waar je gratis een eigen website kunt hosten. Soms betekent dit dat je een klein hosting pakket gratis krijgt maar bijvoorbeeld wel €10 per jaar voor een verplichte domeinnaam betaalt.

19-12-2023 Update
Er is een hoop veranderd, hele artikel heeft een update gehad, kan je nog echt volledig gratis hosten? Ja. Is het er beter op geworden? Nee!

Je bent op dit artikel gekomen omdat je gratis een website wilt hosten dus we gaan niet al te kritisch kijken naar deze partijen.

1. Gratis website bij Wix

Gratis is Wix misschien wel de meest gebruikte optie die er is. Je krijgt wel een site op een Wixsite.com en het ziet er allemaal niet heel erg professioneel uit. Dit gaat dan allemaal om het gratis pakket natuurlijk.

2. Gratis Hosting bij 000Webhost van Hostinger

Hostinger (Review 2023) biedt via een zuster bedrijf (000Webhost) een 100% gratis hosting pakket, dit is hosting zonder domeinnaam en zonder email. Als je dit pakket afneemt doen ze er alles aan om jou te laten upgraden dus bereid je maar vast voor om door 20 brandende hoepels te springen.

Daarnaast bieden ze goedkope hosting aan voor €0,80 per maand. Het gratis hosting pakket van hostinger loopt via 000webhost.com, een zusterbedrijf van hostinger.nl. Je kan hier daadwerkelijk mee aan de slag, enige vervelende limitering is dus je 3GB dataverkeer en het gebrek aan een e-mailadres, maar dat ze dit überhaupt al aanbieden is netjes.

Gratis: 300 MB schijfruimte, 3 GB dataverkeer geschikt voor ongeveer 300 bezoekers per maand.

€1,99: 10 GB schijfruimte, 100 GB dataverkeer, SSL, Email, Back-up

Hostinger biedt ook nog een single en premium webhosting pakket aan, ook tegen hele scherpe prijzen en daar heb je meteen veel extra's en opties. Zeker ook het bekijken waard want deze pakketten gaan voor €1,99 en €2,99 en dat zijn hele nette prijzen voor wat je er voor terug krijgt. Wil je het gratis pakket of één van de andere voordelige pakketten dan kan je naar deze pagina om het verder uit te puzzelen.

8.6
Hostinger Review

Hostinger Voordeel Zeer goed

Hostinger is een internationale provider die dankzij schaalvergroting goedkope hosting van hoog niveau aanbiedt. De …
Als je bij Hostinger voor een langere periode een pakket afneemt, kun je zeer voordelig uit zijn.

3. Gratis Hosting bij Freehosting.com

Het Amerikaanse Freehosting biedt webhosting met 10 GB schijfruimte geheel gratis aan. Ze bieden vervolgens wel betaalde extra’s aan waaronder SSL wat dan wel weer $29,95 kost. De hosting is dus gratis, maar zodra je serieus aan de slag wil ben je toch al snel enkele tientjes per jaar kwijt. Dan kun je beter direct een klein hostingpakketje nemen bij een webhost waarvan je al weet dat het goed zit met klantenservice etc.

Ook als je je domeinnaam hier wil hosten, bij Freehosting ga je betalen. Je krijgt dus alleen de beschikking over een database / webhosting pakketje.

Website: https://www.freehosting.com

Jouwweb biedt ook een gratis dienst aan, je kan hier ook aan de slag, maar ook hier heb je flink wat beperkingen. maar het is wel een Nederlandse variant die wellicht interessant is. Bij Jouwweb kun je wel echt aan de slag maar heb je bijvoorbeeld wel weer jouwweb in je url of als reclame op de website.

Is dit écht gratis webhosting?

Vaak is de hosting wel gratis, echter het bijbehorende domein bijvoorbeeld niet. Dit kan eigenlijk niet gratis. Zo betaal je als klant van een gratis dienst dus toch nog ongeveer een tientje per jaar. Nog steeds goedkoop vergeleken met professionele hosting maar niet 100% gratis.

Maar er valt weinig op af te dingen dat het daadwerkelijk gratis hosting is. Je hostingpakket is tenslotte echt gratis. De domeinnaam kost sowieso altijd geld, die kan je ook bij een goedkope domeinnaam hoster zetten en vanaf daar door middel van de nameservers naar je gratis hosting pakket doorverwijzen.

In plaats van gratis hosting is ‘goedkope webhosting‘ wellicht een beter alternatief. Gratis zitten veel haken en ogen aan, en er is echt voordelige webhosting te vinden met veel mogelijkheden.

Hoe werkt dat gratis hosting

Het geheim van een gratis hosting dienst zit in de upsell, door gratis te beginnen raakt een gebruiker enthousiast en zal deze naar verloop van tijd meer willen en geneigd zijn te upgraden. Je bent lekker bezig met je website en wil het vervolgens omdat je er al behoorlijk wat tijd in hebt zitten nu ook goed afmaken. Dan heb je dus ook je eigen echte domeinnaam nodig, dat kost weer geld. Of je hebt een SSL verbinding / certificaat nodig, anders staat het ook zo slordig.

En e-mailen is ook wel lekker eigenlijk met je eigen e-mailadres, en daar ga je, dan heb je gewoon betaalde hosting nodig zonder dit soort limiteringen. Maar: je kan dus wel echt gratis hosting vinden, je hebt dan alleen ook minder mogelijkheden en dat is natuurlijk logisch.

Overweeg je toch een klein hosting pakketje? Dan kan je al voor minder dan €2,- terecht bij o.a. mijn.host en Cloud86, en die partijen hebben echt goede hostingpakketten voor weinig geld.

Raden wij dit aan?

Uiteindelijk moet je je altijd realiseren dat er iemand op een manier altijd ergens geld verdient en dus ook betaalt wordt. Het kan zijn dat er sprake is van upselling, een domeinnaam erbij, een back-up toevoegen etc. Het kan ook zijn dat er reclame wordt getoond op de website.

Het is dan ook ons advies om altijd te kijken wat er allemaal bij komt kijken en of het je de moeite waard is. Goede betaalde webhosting is namelijk niet zo duur. Weet je zeker dat je gedoe en lagere prestaties wil accepteren om twee tientjes per jaar te besparen? Als het echt een hobbyproject is en met name naslagwerk voor je zelf, dan is het natuurlijk echt een prima optie, maar ook dan is een back up wel lekker voor de zekerheid.

Al met al raden wij het om eerlijk te zijn niet aan. Wij houden van duidelijkheid omtrent wat je krijgt wat je er voor betaald. En wil je echt een website hebben dan kan je beter net iets meer betalen om wel echt waar voor je geld te krijgen,

Zit je enkel voor de lage prijs ergens en over een jaar veranderen de prijzen, ben je dan flexibel genoeg om over te stappen?

Gratis eigen Blog

Een eigen blog starten is helemaal gemakkelijk om gratis te doen. Hierbij heb je vaak niet eens de kosten van een eigen domeinnaam en kun je gebruik maken van een subdomein, denk aan bijvoorbeeld naam.tumblr.com.

Is het puur om mensen te informeren en lekker te schrijven, dan is dit voldoende. Je kan hier ook wel je eigen domeinnaam aan koppelen en vervolgens naar je blog doorverwijzen. Dan is je hosting van je blog nog steeds gratis, maar betaal je wel voor de domeinnaam.

Zo kan je bijvoorbeeld met wordpress.com beginnen, dat is de wordpress blogger community. Bevalt dit goed? En wil je op den duur uitbreiden of meer mogelijkheden? Dan kun je een volgende stap zetten en kun je bijvoorbeeld de WordPress Software downloaden en op een eigen hosting pakketje installeren[1]https://codex.wordpress.org/nl:Installatie en vanaf daar serieuzer aan het werk.

Je kan natuurlijk als je tevreden bent ook op deze bovenstaande blog software blijven. Je url zal dan iets worden als mijnblog.wordpress.com, mijnblog.blogger.com of medium.com/mijnblog

Bronnen

Bronnen
1 https://codex.wordpress.org/nl:Installatie

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo