HELP: Designer heeft een Eigen CMS!

Als ondernemer komt u bij een website ontwerper terecht voor het maken van een website. Nu heeft deze webdesigner een eigen CMS waarmee de website beheert kan worden. Dit CMS heeft deze ontwerper meestal zelf gemaakt en is daar dan ook vaak erg trots op. Is dit wel terecht? 

Het zal lastig worden om op verzoek toch een website op basis van een open source systeem te krijgen. Hij zal u proberen te overtuigen met de volgende argumenten en we zullen per argument bespreken in hoeverre dit houdt snijdt. We spraken al eerder over dit onderwerp en zien deze 5 argumenten vaak terugkomen:

Argument #1: Het is Veiliger dan Open Source

Dit argument is populair onder de techneuten en slechts gedeeltelijk juist.  Het kan zijn dat een eigen CMS veilig(er) is. Het hangt er echter wel vanaf hoe goed dit CMS is gebouwd. Open Source systemen  zijn vaker doelwit van hackers en/of virussen en kunnen daarom als onveiliger worden bestempeld. Echter wie zijn CMS goed update, de plugins regelmatig bijwerkt en af en toe het wachtwoord verandert hoeft in de regel zich weinig zorgen te maken. Het grote voordeel van een groot bekend open source CMS is namelijk dat erg veel mensen dagelijks bezig zijn dit systeem te beschermen en te verbeteren.

WordPress is de afgelopen jaren alsmaar veiliger geworden, als je de juiste aanpassingen maakt binnen WordPress zelf kan je de websites zelfs uitermate goed optimaliseren.

Argument #2: Het is erg snel

De snelheid van een website hangt slechts deels af van het beheersysteem. De webhosting is uiteraard een ander belangrijk onderdeel. Zowel eigen CMS als Open Source systemen kunnen erg snel of juist erg traag zijn. Wat wel makkelijk is bij een eigen CMS is dat deze wellicht erg simpel gebouwd is door de ontwerper. Hoe simpeler het systeem, hoe kleiner en vaak ook hoe sneller. Echter kan deze eenvoud op lange termijn weer beperkingen opleggen op het gebied van uitbreidingsmogelijkheden. Daarbij hebben systemen als WordPress en Joomla gratis veel plugins beschikbaar om de website te versnellen, dit is bij een eigen CMS niet het geval.

Argument #3: Ik kan de website exact op uw wensen afstemmen

Klopt helemaal, er vanuitgaande dat het eigen CMS goed genoeg gemaakt is. Indien dit echter enkel voor een eenvoudige website is opgezet en u besluit er een paar jaar later een leden gedeelte aan te willen toevoegen is het de vraag in hoeverre die eigen CMS hierop aanpasbaar is. De kans is dus dat er een (gedeeltelijk) herontwerp dient plaats te vinden door uw ontwerper.

Argument #4: Volledig ‘eigen’ beheer

Dit argument klopt als je het vanuit de webdesigner bekijkt. Echter vanuit de klant gezien ben je juist met een eigen CMS afhankelijk van de ontwerper. Het is lastig om vijf jaar later een andere programmeur aanpassingen te laten uitvoeren. Deze zal zich eerst moeten verdiepen in dit eigen gemaakte CMS waardoor dit snel veel tijd en geld kost. De aanhangers van Joomla en Drupal zullen niet in mindere mate het gevoel hebben dat zij hun website in eigen beheer hebben.

Argument #5: Eigen CMS scoort goed in Google

Als dit als belangrijkste argument wordt gegeven voor een eigen CMS is het aan te raden verder te kijken. Google beoordeelt websites met een eigen CMS niet beter of slechter. Het is zelfs zo dat WordPress, Joomla en andere Open Source systemen erg goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en waarschijnlijk dus eerder positief scoren.

In 2021 is het voor een klein budget onmogelijk om de optimalisatie van WordPress te benaderen voor Google rankings

Aan de andere kant…

De argumenten die de voordelen van een eigen CMS beschrijven zijn duidelijk deels of geheel onjuist. Zoals met elke situatie gaat het er om hoe er mee om wordt gegaan. Voor de balans zullen we nu ook de belangrijkste argumenten tegen een eigen CMS geven.

Tegen: Minder Mogelijkheden

Het ideale van Open Source is dat iedere ontwikkelaar ter wereld zijn plugin of template beschikbaar kan stellen voor de rest van de gebruikers. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos. De markt van gratis en betaalde plugins is een miljoenenindustrie en voor enkele tientjes krijg je producten die op maat gemaakt tienduizenden euro’s kunnen kosten. Uiteraard is ook ‘alles’ mogelijk met een custom CMS maar worden deze mogelijkheden snel kleiner nadat de website is opgeleverd.

Tegen: Vast aan Ontwikkelaar

Hoewel je nooit 100% vast zit aan een ontwikkelaar is er wel een erg grote lock-in bij het afnemen van een eigen CMS. Voor kleine en grote aanpassingen zul je jaren later dus altijd weer terug moeten naar dezelfde persoon.

Al met al een klassiek dillema met veel fanatieke voorstanders van zowel eigen CMS als open-source. Wanneer je van plan bent het nieuwe Facebook of Youtube online te zetten zullen de open-source CMS en  niet voldoen maar tot die tijd bieden WordPress, Joomla en Drupal meer voordelen dan nadelen. Het duidelijke voordeel van open-source concepten is het vele handen maken licht werk idee. Vergelijkbare voorbeelden als Linux en Wikipedia laten ook zien hoe betrouwbaar het werk van velen vaak is.

Geen reacties

      Laat een reactie achter

      Hostingwijzer
      Logo