HostingWijzer

Hoe kies je de hosting voor een webshop?

Er is een branche die het in en misschien wel juist door de coronacrisis ontzettend goed doet: webshops. Nederland kent talloze webwinkels waar men in 2020 maar al te graag shopt. In het tweede kwartaal van 2020 is er overduidelijk meer online gewinkeld in Nederland dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

 

Mocht je dus altijd al de droom hebben gehad om een webwinkel te starten dan is dit misschien wel hét moment. Bij het oprichten van een webshop komt van alles kijken. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: hoe kies je de hosting voor een webwinkel; waar moet je allemaal aan denken? In dit artikel lees je meer over de punten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een passende hosting voor een webwinkel.

Verschillende soorten hosting voor een webwinkel

Het is goed om te weten dat je een webshop op verschillende manieren online kunt opzetten. Veel beginnende ondernemers kiezen voor een platform via waar ze een standaard webshop uitkiezen; vaak hebben dergelijke shops dezelfde lay-out. In Nederland vind je een aantal bedrijven dat dit soort diensten aanbiedt waarbij je voor een vast bedrag per maand gebruik kunt maken van een kant-en-klare webshop.

 

Het voordeel hiervan is dat je zelf niet veel moeite hoeft te doen om je webshop op te zetten. Een nadeel is dat je webwinkel er uit gaat zien zoals zoveel andere webshops; je kunt je hiermee dus niet echt onderscheiden. In dat geval kun je beter kiezen voor het bouwen van een eigen webshop bij een bepaalde hosting. Via HostingWijzer check je eenvoudig welke hosting het beste bij jouw webshop past. Heb je geen idee hoe je een hosting voor je webwinkel moet kiezen? Hieronder lees je op welke zaken je kunt letten.

Let op de bandbreedte en opslagcapaciteit van je hosting

Bij een goed werkende webshop hoort een grote opslagcapaciteit, helemaal wanneer je honderden producten wilt verkopen op je website. Daarom is het erg belangrijk om bij het uitkiezen van een hosting te letten op de bandbreedte en de opslagcapaciteit van je hosting. Bij vrijwel alle aanbieders van hosting kies je een pakket, zoals een light versie of juist een hele uitgebreide versie.

 

Ben je van plan om een simpele bedrijfswebsite te maken dan heb je aan een light versie genoeg. Wil je echter honderden tot misschien wel duizend(en) producten op je website tentoonstellen met het doel om ze te verkopen? Dan is het aan te raden om voor een zwaarder en duurder pakket te gaan. Daarmee werkt je webwinkel snel en optimaal; precies wat jij en je klanten willen.

Kun je betaal- en verzendopties koppelen binnen de hosting?

Om jouw klanten van een zo goed en efficiënt mogelijk bestelproces te laten genieten, is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van betaal- en verzendopties binnen een hosting. Het liefst kies je voor een hosting waarin dergelijke opties al gekoppeld zijn, zodat je daar zelf geen externe partij voor hoeft te regelen. Dat scheelt je werk en tijd en een gekoppeld systeem werkt over het algemeen beter.

 

Het is voor jezelf en voor je klant veel fijner wanneer het duidelijk is hoe er betaald kan worden en hoe een pakket verzenden naar je klanten in zijn werk gaat. Wees altijd duidelijk in je communicatie hoe dergelijke betaal- en verzendmogelijkheden geregeld zijn bij je webshop. Met dat soort transparantie zorg je er immers voor dat klanten terugkomen - mits dit dus goed geregeld is.

Check de prijzen van meerdere hostings

Natuurlijk kies je niet voor de eerste de beste hosting voor je webshop. Wat je altijd moet doen, is meerdere aanbieders van hosting met elkaar vergelijken. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende prijzen van hosting in Nederland en wat je daarvoor terugkrijgt. De ene partij is duurder dan een andere partij; meestal is dit niet voor niets. Onze tip? Probeer te achterhalen waarom de ene partij duurder is.

 

Misschien krijg je daar wel meer service of heb je daar een grotere opslagcapaciteit. Het kan ook voorkomen dat er geen duidelijke reden aanwezig is waarom een hostingpartij duurder is. In dat geval kies je uiteraard altijd voor een goedkopere aanbieder zodat je nog wat geld overhoudt om te steken in je webshop.

Let op de service van een hostingpartij

Tot slot is het niet geheel onbelangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van de service van een hostingpartij. Mocht er eens iets mis zijn of mocht je webshop ineens offline zijn dan is het wel zo prettig om zo snel mogelijk geholpen te kunnen worden. Je kunt de kwaliteit van service van een hostingpartij checken door ze enkele vragen te stellen - online of via de telefoon. Controleer ook direct hoe een hostingbedrijf online communiceert: is de communicatie eenvoudig te begrijpen of moet je regelmatig opzoeken wat een bepaalde term betekent?

 

Let hierbij ook op het zogeheten admin panel waar je gebruik van maakt. Dat is het systeem achter de hosting. Deze moet uiteraard wel een beetje gebruikersvriendelijk zijn. Hoewel de meeste partijen dit systeem eenvoudig hebben ingericht, bestaan er ook hostingpartijen waar dit voor een leek redelijk onbegrijpelijk is. Kortom: steek voldoende tijd in het uitzoeken van een passende hosting voor je webwinkel en laat je waar nodig adviseren door een expert. Zo scoor jij een goede hosting voor een hopelijk succesvolle webshop.