HostingWijzer

Hoe veilig is een mobiel netwerk?

7 januari 2021 00:00

Het garanderen van je eigen online veiligheid en die van anderen is de laatste jaren steeds lastiger geworden. Je krijgt bijna dagelijks berichten van de bank, dat je account geblokkeerd is en deze binnen een korte tijd ontgrendeld moet worden. Evenals dat je gebeld wordt, om aan te geven dat je computer of telefoon niet langer veilig is. Tussen al deze slinkse oplichtingspraktijken door, is het aan jou om te zorgen dat je niet in deze trucs trapt en niet digitaal aangevallen wordt. In dit artikel lees je hier meer over!

 

Tip: wanneer je websites beheert, speel je hier zelf ook een belangrijke rol in. Kies altijd voor een betrouwbare aanbieder van webhosting.

Kies voor een mobiel netwerk op je telefoon

Wanneer je het internet betreedt via een mobiele telefoon, iets wat we steeds vaker doen, is het raadzaam om je mobiele netwerk te gebruiken. In het bijzonder, wanneer je belangrijke e-mails verstuurt, je bankzaken wilt regelen, inlogt met je DigiD, enzovoorts. Een mobiel netwerk is nauwelijks te kraken door hackers. Je kunt er zodoende vanuit gaan dat je hier veilig bent. Het gebruik van een open WiFi-netwerk is daarentegen zeer onveilig. Probeer deze zo goed mogelijk te vermijden bij belangrijke zaken. Een WiFi-netwerk met wachtwoord vormt een middenweg, maar is vaak ook niet veilig genoeg.Sim only met veel mobiele data

Een abonnement sim only is vaak de beste optie, wanneer je regelmatig bankzaken regelt via je mobiele telefoon. Voordeel van zo’n abonnement is dat je deze niet hoeft te combineren met een duur abonnement voor een nieuw toestel. Daarbij zijn de kosten voor zo’n abonnement de laatste jaren sterk gedaald. Kies voor een abonnement met 10 GB aan data, of zelfs 20 GB!

 

In sommige gevallen profiteer je van voordelen, wanneer je diensten van bijvoorbeeld Ziggo en Vodafone met elkaar combineert. Dubbele data is hier een voorbeeld van.

Bezoek enkel veilige websites

Niet alleen is het raadzaam om een mobiel netwerk te gebruiken bij het bezoeken van websites, het versturen van berichten en het regelen van bankzaken. Ook doe je er verstandig aan om slechts veilige websites te bezoeken. Een veilige website definiëren we als een website welke werkt middels een HTTPS-verbinding. Bij zo’n verbinding wordt de data die je over het internet stuurt versleuteld. Op deze manier is het voor een buitenstaander nauwelijks mogelijk om deze data af te tappen en daarmee toegang te krijgen tot je wachtwoorden en gebruikersnamen. Iets wat wel mogelijk is bij een reguliere HTTP-verbinding.