banner bhosted

Website Verkopen

Website of Domein verkopen? De complete gids met alle mogelijke verkoop adresjes!

Een website beginnen is één van de leukste dingen om te doen. Wat eerst alleen maar een idee is, wordt met een domeinnaam en een website gelijk een echt product of dienst. Als het echter een paar jaar later niet meer je volle aandacht krijgt is stoppen soms de beste keuze. Veel websites sterven een langzame dood of worden gestopt door enkel de hosting te beëindigen. Tijd om dus net voor dat einde nog even wat terug te pakken voor al dat werk!

Stap 1: Wanneer loont de verkoop van een website

Een website-verkoop tot een succes brengen vereist flink wat werk, kijk daarom vooraf of dit wel de moeite loont. Wil je een website voor slechts € 200 verkopen en schat je daarvoor in met misschien 10 potentiele verkopers in contact treden, dan zou ik het allemaal lekker zo laten en gewoon je hosting opzeggen en gaan!

De grootste winst kan echter ook zitten in het feit dat je na verkoop de website kwijt bent, je bespaart hierdoor misschien wel €10 per jaar aan de domeinkosten en mogelijk €100 per jaar aan hosting. Dan hebben we het nog niet eens over de tijd die onderhoud van een website kost… Dus er is een hoop te besparen door simpelweg van die site af te komen.

Verzamel beknopt wat informatie voordat je start

Verzamel voor de verkoop alle informatie die je hebt en maak hier één overzichtelijk PDF van die je naar geïnteresseerden kunt mailen. Denk hierbij aan:

 • Datum oprichting
 • Bezoekersaantallen ( Voornamelijk het aantal bezoekers via Google is interessant )
 • Is het alleen een los domein? (let op: weinig waarde!) Misschien kan je hem dan beter als een veiling te koop zetten of geparkeerd weg zetten)
 • Commerciële mogelijkheden
 • Omzet afgelopen 12 maanden en afgelopen 3 maanden
 • Klantenbestand of Affiliate inkomsten
 • Uitleg werkzaamheden (is er bijvoorbeeld Google Ads ingezet of zit er een grote social media account bij? )

Bepaal vervolgens een eerlijke verkoopprijs. Zoals altijd is de waarde wat de gek ervoor geeft maar in het geval van een website zit de uiteindelijke prijs vaak tussen de 0,5 en 5x de jaarwinst. Dit is erg ruim genomen en sommige ondernemers zullen nooit verder dan 1x of 2x de jaarwinst gaan.

In mijn ogen is dit wel iets te kort door de bocht en moeten tal van factoren worden meegenomen zoals: leeftijd van website, groei bezoek, groei omzet, hoeveelheid benodigd werk, potentie van de sector, groei van de sector, seizoen afhankelijkheid. Toch kan je hier wel wat stappen mee maken.

Stap 2: Het vinden van een koper

Soms heb je het geluk dat je wordt benaderd voor de koop van je website. Dit maakt de verkoop een stuk eenvoudiger aangezien je al een zeer geïnteresseerde koper voor je hebt. Meestal zul je echter zelf achter potentiële kopers aan moeten gaan. Er zijn enkele goede online marktplaatsen waar je veel geïnteresseerden kunt vinden:

1. Webshopovername

WebshopOvername.nl is een overnameplatform met een volledige focus op webshops met daarbij ook wat websites. Je kan van WebshopOvername.nl een zorgvuldige en discrete aanpak verwachten op een gebruiksvriendelijk platform. Iedere inschrijving wordt door hen persoonlijk verwerkt en gekoppeld aan bestaande profielen. WebshopOvername.nl werkt voor verkopers namelijk op basis van ‘no cure no pay'.

Je kan tegenwoordig ook losse domeinen kopen via Webshopovername.nl

Positief
 • Voor webshops de beste plek
Negatief
 • Minder goed voor websites
 • Minder goed voor domeinen
 • Niet interessant voor kleine transacties

2. Sedo

Sedo is de grootste veiling marktplaats ter wereld van domeinen en websites. Per jaar worden er méér dan 15 miljoen domeinnamen verhandeld via Sedo. Echter voor goed draaiende websites is Sedo minder geschikt, er wordt weinig goede informatie over de website-omzet en traffic gegeven. Het verkopen van enkel domeinnamen werkt echter prima via deze dienst. De duurste .NL domeinen die momenteel bij Sedo tekoop staan zijn: bloggers.nl (€250.000), www.verkopen.nl (€250.000) en www.werken.nl (€100.000).

Ik heb persoonlijk twee keer contact gehad met een medewerker van Sedo over één van mijn domeinnamen waarbij dit één keer tot een succesvolle verkoop heeft geleid. Hierbij is het proces erg professioneel door Sedo afgehandeld. Ook de betaling (het ging om €1.750 voor een .NL domein) ging via Sedo.

Eigen Ervaring

Sedo is ook geschikt voor het parkeren van domeinnamen!

Positief
 • Voor Internationale Domeinen echt de ideale partij.
 • Enige partij waar je ook domeinen kunt parkeren en wat aan ze kunt verdienen.
Negatief
 • Minder goed voor websites
 • Minder goed voor domeinen
 • Niet interessant voor kleine transacties

3 – Sitedeals

Sitedeals – Een mooie Nederlandse marktplaats voor alles wat met websites te maken heeft is Sitedeals. Zij hebben tevens een forum ‘Website te Koop' genaamd waar websites gratis te koop kunnen worden gezet. Er zitten veel hobby/amateur webmasters op het Sitedeals forum wat echter niet wil zeggen dat je er géén serieuze ondernemers vindt. Voor kleinere websites ( <€10.000,- ) is Sitedeals de ideale partij om websites te verkopen.

Ervaring:
Via Sitedeals heb ik dit jaar zowel een domeinnaam verkocht voor slechts €150, als ook dit jaar een webwinkel voor een bedrag in de lage X.XXX euro's. Het kan ook voor grote bedragen werken, Mitchel van Duuren heeft zijn webwinkel eiwitpoeder voor €100.000 tekoop gezet via dit forum.

Positief
 • Voor alles wat Nederlands is geschikt
 • Beetje complex om te begrijpen
Negatief
 • Niets!

4 – Dan.com

Je kan ook bij Dan.com een eigen winkeltje starten en daar je domeinen (en ook websites) te koop zetten! Mijn eigen ervaring zijn redelijk negatief met Dan.

Verkopen aan grotere partijen

Wat je ook kan doen is verkopen aan partijen die vaak websites kopen / transacties maken, let wel op dat voordat je contact opneemt je wel duidelijk hebt wat je wilt verkopen, en ga het niet spannend ofzo maken. Daar hebben deze partijen geen behoefte aan.

 • Kompas Publishing: Kopen vaak grotere sites, transacties: 100K+
 • Refermedia.nl: Kopen vaak e-commerce gerelateerde websites, transacties van 20 tot 200K.
 • Allthewayup: Kopen content / sites, minimaal 500 bezoekers per maand.
 • Onlino: Affiliate, Adsense websites.
 • iPublishing: Media Publishers in lijn met shopadvies.nl.
 • Rovers: Kleinere inhoud websites met 30+ pagina's.

Wil je ook op deze lijst en koop je ook sites? Laat het in de reacties weten.

Wellicht ook nog Noemenswaardig:

Empireflippers

Empireflippers.com – Deze Engelstalige website richt zich volledig op goed draaiende websites. Dit zijn vaak affiliate of Adsense website met honderden tot duizenden dollars omzet per maand. Gemiddeld worden websites hier geplaatst tegen een verkoopprijs van 20 x de maandwinst. Maakt je website dus €12.000 per jaar aan winst, dan kan deze hier worden aangeboden voor rond de €20.000. Afhankelijk van de website kan hiervan naar boven toe worden afgeweken tot maximaal 36x de maandwinst.

Positief
 • Voor websites met een .com heel interessant
Negatief
 • Minder interessant voor NL domeinen
 • Geen NL Support
 • Niet interessant voor kleine transacties

Er wordt goed gebruik gemaakt van Empireflippers, per maand verwerken ze rond de 1 miljoen dollar aan transacties. Voor de diensten rekent het bedrijf 15% commissie over de uiteindelijke verkoopprijs.

Verkopen via Flippa

Wereldwijd is Flippa.com waarschijnlijk de grootste marktplaats voor het kopen en verkopen van websites. Voor een Nederlandse site zal het hier wel lastig worden, op het moment van schrijven staan er slechts zes .NL websites tekoop op Flippa. Plaatsing van een website is gratis, bij verkoop brengt Flippa 10% commissie in rekening.

Er staan vaak vreemde domeinnamen tussen het aanbod waarvan ik ook de betrouwbaarheid niet altijd goed kan inschatten. Het is wel nuttig om hier af en toe het aanbod in je eigen sector te bekijken om een gevoel van prijsstelling te ontwikkelen.

Stap 3: Informeren & Onderhandelen

Afhankelijk van het type website zal het wel of niet nodig zijn veel specifieke informatie te overleggen. Voor kleinere verkopen zullen de details uit Stap 1 vaak voldoende zijn. Echter in goed overleg is alles mogelijk.

Mocht je nog aanvullende producten hebben kun je deze er tijdens de onderhandelingen altijd nog bij doen. Denk bijvoorbeeld aan verwante domeinnamen waar je zelf niets meer mee wilt doen, maar waar de koper wellicht wel interesse in heeft.

Prijs bepaling

Alles is onderhandelbaar en dat geldt zeker voor websites. Ik heb géén aan- of verkoop van een website meegemaakt waar er niet van beide kanten is onderhandeld over onderdelen en dan met name natuurlijk de prijs. De prijs bepalen van een website is erg lastig en er zijn verschillende manieren om tot een redelijk bedrag te komen, hoe het in ieder geval niet lukt is met online waardering-tools.

Gratis online tools om de waarde van een website te berekenen geven de meest vreemde waarden. De tool van www.webuka.com schat onze Nederlandse www.bol.com met $1.7 miljoen ook vrij laag in.

Kortom van reken tools kun je niet goed uitgaan. Wat wel nuttig is is het onderzoek van DigitalExits. In dit onderzoek zijn de verkopen van 498 internet bedrijven onderzocht en berekent voor hoeveel keer de winst deze zijn verkocht. Ze komen op een gemiddelde van 2,46 X de jaarwinst als verkoop prijs, oftewel een multiplier van ongeveer 2,5.

2,5 X de jaarwinst lijkt mij in veel gevallen een erg reële prijs. Dit betekent dat je als koper na 2,5 jaar je investering eruit hebt. Dit lijkt erg goedkoop als je het vergelijkt met bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven waar waarderingen vaak op meer dan 15 X de jaarwinst zitten. Echter vanwege de risico's en instabiliteit van websites in het algemeen kun je het hier niet goed mee vergelijken.

Wanneer de prijs veel lager wordt dan 2,5 X de jaarwinst wordt het snel minder aantrekkelijk voor de verkopende partij. Onderstaande tabel geeft een indicatie van redenen om af te wijken naar boven of naar beneden met de multiplier.

1,5 X of minder2,5 X4 X of meer
 • Website minder dan 1 jaar oud
 • Krimpende markt
 • Dalende omzet/winst
  
 
 • Website al jaren stabiel
 • Markt stabiel/ groeiende
 
  
 • > 20% groei per jaar
 • Vaste klanten
 • Laag risicoprofiel

Dergelijke multipliers werken minder goed als er nauwelijks sprake is van omzet en/of winst. Wanneer een start-up erg veel gebruikers op hun website heeft,  maar alles gratis aanbiedt kan de waarde van een website toch groot zijn. De koper ziet in dit soort gevallen de potentiële omzet en baseert hier de waarde op in plaats van op daadwerkelijke omzetcijfers.

Stap 4: Overdracht

Nadat de koop rond is begint de overdracht. Hierbij komen deze drie stappen voor: contract, betaling en verhuizen domein/website.

Contract
Maak gebruik van een contract. Ook als de betaling via een Escrow-dienst of website-makelaar gaat is een contract aan te raden. Hier kun je later altijd op terugvallen mochten er problemen ontstaan. Een goed voorbeeldcontract vind je hier en hier. Denk goed na over welke garanties en welk concurrentiebeding je acceptabel vind als verkoper.

Betaling
Voor de betaling kan je bij Escrow zijn (hieronder), dit is weliswaar niet gratis maar geeft je een stukje zekerheid. Zeker wanneer de koper van je website iemand buiten Nederland betreft zou ik dit altijd aanraden. Wil je het zonder tussenbedrijf aanpakken kun je altijd 50% van het bedrag vooraf laten betalen en 50% achteraf.

Escrow.com

Escrow is dan wel géén domeinhandelaar of marktplaats maar wel een erg handige dienst. Het is een veilige online betaaldienst die je kunt gebruiken bij de verkoop van een domeinnaam of website. In het Nederlands kennen we dit als derdenrekening. Het voordeel hiervan is dat de betaling door de koper op de derdenrekening geplaatst wordt waarna pas het domein wordt overgedragen. Vervolgens wordt het geld aan de verkoper vrijgegeven. Mocht er tussentijds wat mis gaan houdt de beheerder het geld vast en kunnen zij zelfs een onderzoek instellen. Het geeft een stuk meer zekerheid dan bij een rechtstreekse betaling.

Ervaring:
Voor een .com domein kregen we een bod binnen van een onbekende Canadees. We konden weinig informatie over deze potentiele koper vinden en gezien het hoge bedrag van $12.000 hebben we dit toen via de dienst van Escrow afgehandeld, dit verliep allemaal soepel. De kosten die in ons geval $180 waren, hebben we met de koper gedeeld maar dit kun je afspreken zoals je wilt. Bereken hier de kosten van Escrow per verkoopbedrag.

Verhuizing
De verhuizing van een domein is gemakkelijk, de verkoper geeft de koper de autorisatiecode waarna deze de verhuizing kan aanvragen. Bij een website kan uiteraard de website worden gekopieerd naar de server van de nieuwe eigenaar. Een handige stap is vaak om het bijbehorende webhosting account volledig te laten overnemen. Zo blijft de website gehost waar deze nu is en hoeft enkel de account op een nieuwe naam te worden gezet.

ndien de website echter enige waarde heeft, denk aan dagelijkse bezoekers, kwalitatieve backlinks of zelfs inkomsten, is verkopen een goede optie.

In Nederland is er één partij gespecialiseerd in de aankoop en overnames van Webshops (Webshopovername.nl) voor grotere websites (€ 100.000+ aan verwachte inkomsten) is dit ook een goede bemiddelaar.

Ga niet te hoog zitten als je jouw website wilt verkopen, dan eindigt de website in veel gevallen tot een dalende website die uiteindelijk niets meer waard is. Bekijk het ook eens uit de kant van de koper van de website.

Leuk om te lezen

Als je tot hier bent gekomen begrijp je inmiddels dat er nogal wat komt kijken bij het verkopen van een website 🙂 Ik vind het zelf een erg leuk en spannend proces om bij betrokken te zijn. Mocht je (nog) meer hierover willen lezen wijs ik je nog graag op enkele leuke artikelen die ik over de jaren ben tegengekomen rondom de verkoop van websites en domeinen.

1 Comment
 1. Bij ons kan je ook websites verkopen en kopen, mogen wij op de lijst?

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo