banner bhosted

Hosting in Nederland of Buitenland?

Maakt het uit of mijn hosting bedrijf Nederlands is? Kan ik niet net zo goed een buitenlandse host zoeken? 

Deze vragen komen wij erg vaak tegen en met de actievere goede concurrenten uit onder andere Amerika (GoDaddy), Duitsland (Strato), Denemarken (One.com), Hostinger (Litouwen), en bijvoorbeeld Bulgarije (SiteGround) op de Nederlandse hostingmarkt is dit ook erg vanzelfsprekend.

Toch kan het goed zijn voor een Nederlandse website specifiek een Nederlands hosting bedrijf aan te raden is. Waarom en wanneer het aan te raden is voor een Nederlandse of een buitenlandse webhoster te gaan kiezen, bespreken we in onderstaand artikel.

1. Ondersteuning / klantenservice van de webhoster.

Hoewel een website meestal perfect draait en weinig ondersteuning vereist komt er altijd een moment dat er wat moet gebeuren. Een database moet worden toegevoegd, een domein moet worden verhuist, er is hulp nodig met een script of plugin, noem het maar op.

Bij dergelijke problemen is het erg gemakkelijk als de klantenservice en support goed werkt. En als je Engels niet super is is het ook wel lekker als je in het Nederlands terecht kunt, dan is een Nederlands hosting bedrijf met goede klantenservice een goede uitkomst. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld Argeweb, Yourhosting, mijn.host of Cloud86 (en natuurlijk zijn er nog veel meer, dat zie je ook in ons overzicht van alle hosting bedrijven)

De klantenservice kan natuurlijk bij internationale bedrijven ook goed op orde zijn het geval zijn, we weten dat dit onder meer bij SiteGround en Hostinger dik in orde, daar gaat het via livechat en e-mail tickets, wat ondergetekende zelf bijvoorbeeld weer lekkerder vind werken dan via de telefoon bellen.

Verwacht je zo nu en dan ondersteuning nodig te hebben? Dan is het dus goed om te kijken of de klantenservice bij je beoogde hoster goed is, hoe ze te bereiken zijn en welke taal ze spreken.

2. Snelheid van de webhosters

De snelheid van de webhosters is ook van belang. Eerder was het nog zo dat het bijna per definitie handiger was om een hosting bedrijf uit Nederland te hebben omdat de datacenters en servers hier dichterbij staan. Inmiddels is het zo dat veel internationale hosting bedrijven datacenters en servers over de hele wereld hebben, zo ook vaak in Nederland bijvoorbeeld in Amsterdam of in de Eemshaven.

We hebben genoeg snelle Nederlandse webhosts, dus ben je puur actief in Nederland dan kan je daar goed voor kiezen, tenzij je extra voordelen bij internationale spelers ziet.

Ben je internationaal actief met je website? Dan kan één van die internationale spelers juist wel eens interessanter zijn. Die spelers, zoals bijvoorbeeld SiteGround en Hostinger, hebben op meerdere locaties datacenters en cdn's waardoor ze de website vanaf de dichtstbijzijnde locatie voor de bezoekers aanbieden.

Het hebben van meerdere datacenters en het optuigen van een cloudnetwerk (cloud hosting) hiermee kan aanzienlijk sneller zijn voor iemand die je website vanuit Singapore benaderd, dan dat die server opgeleverd wordt vanuiteen Nederlandse webhost die alleen hier een datacenter heeft.

De snelheid is natuurlijk ook afhankelijk van het pakket dat je afneemt, het aantal cpu's, gb en wat voor server je krijgt en met hoe veel mensen je die deelt. etc.

Uit onderzoek van Amazon.com is gebleken dat 0,1 seconde vertraging al 1% verlies in verkopen kan betekenen bij webshops.[1]Amazon kosten voor langzame website Waarom zou je het risico lopen op meerdere procenten verlies in conversie voor de besparing van enkele tientjes per jaar? Zoek dus ook uit waar de dichtstbijzijnde servers / datacenters staan van je beoogde hosting.

Bij de snelheid van je webhoster kun je verder denken aan hoe ze zelf hun hosting optimaliseren en wat jij daar verder nog aan kan verbeteren. Maken ze gebruik van caching of cdn's? Is de hardware en software van de webhoster up to date?

Voor vrijwel alle genoemde hosting bedrijven op Hostingwijzer.nl zit dit wel goed.

3. Zoekmachine vriendelijk

Zoekmachines, met name de grote Google, kijken naar de taal van een website om te bepalen aan welke landen ze de site moeten tonen. Dit doen ze door de taal van de teksten op de website te analyseren, verder kunnen ze dit zien aan de instellingen van je website en andere language settings en vertalingen. Dit heeft niets te maken met je IP adres[2]dit is een mythe over IP & SEO

Websites die in 10 talen beschikbaar zijn en dus in 10 of meer landen benaderd moet worden doen er goed aan om te kiezen voor hostingbedrijf met een CDN[3]https://nl.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network of met meerdere datacenters wereldwijd / een cloud netwerk.

Met behulp van een van deze opties haal je hogere snelheden met je website. Dit kan dus juist weer goed met een internationale speler met verschillende datacenters en cloud hosting + cdn's. Dan wordt het dichtsbijzijnde datacenter benaderd als locatie en is de ping naar je server zo laag mogelijk.

Wat zouden wij doen? We hebben zowel websites bij internationale hosting bedrijven als websites bij Nederlandse webhosters staan. Het ligt eigenlijk aan het specifieke geval: het verschilt per website en wat je met je website van plan bent. Wil je een kleine website en ben je niet al te technisch en wil je er ook niet heel veel mee, dan is een Nederlandse webhoster met een scherpe prijs en goede klantenservice een goede optie.

Wil je groeien met je webshop, of wil je meer opties zoals staging, GIT, caching tools, meerdere domeinen aan 1 hosting pakket koppelen en / of internationaal gaan? Dan zijn er zowel Nederlandse partijen die interessant zijn als wat grote internationale webhosters[4]Siteground, Hostinger, Kinsta die je zeker moet bekijken.

Natuurlijk zijn meer dingen van belang. Bijvoorbeeld of de hosting partij een goede verhuisservice heeft.

Waar moet je op letten bij het kiezen voor een Nederlandse of internationale hosting partij?

In dit artikel vind je verschillende factoren waar je op moet letten bij het uitzoeken van je hosting partij en wanneer het verstandig is voor een Nederlands hosting bedrijf te kiezen en / of wanneer het beter is te kiezen voor een internationale webhoster. Onder meer klantenservice, website snelheid, internationalisering en zoekmachine optimalisatie kunnen hierbij van belang zijn.

Bronnen

Bronnen
1 Amazon kosten voor langzame website
2 dit is een mythe over IP & SEO
3 https://nl.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network
4 Siteground, Hostinger, Kinsta

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo