banner bhosted

IPv6 Hosting: Ondersteuning en Support

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6. Wellicht hoor je af en toe de term voorbijkomen en vraag je je af of dat iets betekent voor de hosting van jouw website. Meestal is er geen impact, althans niets waarover jij je als klant van een hosting partij zelf druk hoeft te maken. Tegelijkertijd is het goed om wel wat inzicht te hebben en te weten waar je eventueel op moet letten. Ik laat kort even wat zaken de revue passeren.

Wat is IPv6 en waarom is het nodig?

Tot op heden wordt voornamelijk IPv4 (inderdaad, versie 4 van het protocol) gebruikt. Binnen dat protocol zijn ‘slechts’ 4 miljard adressen beschikbaar. Bij het opstellen van het protocol destijds leek dat nog ruim voldoende. Bovendien speelde dat in een tijd waarin we niet nodeloos geheugenruimte en transportcapaciteit wilden verspillen aan het opslaan en versturen van bits die we toch niet nodig dachten te hebben. Met de kennis van nu is dat bijna niet voor te stellen maar was het niet Bill Gates die begin jaren ‘80 stelde dat:

“640K ought to be enough for anybody.”

640 kByte RAM opslagruime bedoelde hij, al ontkent hij vandaag de dag dat ooit te hebben gezegd. Hoe dan ook, de huidige adresruimte van IPv4 is te beperkt en dus is er een nieuw protocol nodig met een grotere adresruimte. Dat protocol is IPv6.

De adresruimte van IPv6

Het adresseringsprobleem is dan ook opgelost. In IPv6 zijn 128 bits beschikbaar voor IP-adressering en daarmee komt de ruimte op 2128 adressen uit. Wat als je het uitschrijft het duizelingwekkende aantal van 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 IP adressen oplevert. Daarmee kunnen we dus nog heel lang vooruit. Tegelijkertijd levert de overgang naar IPv6 nog wat andere voordelen op.

Overige voordelen IPv6

Hoewel de configuratie van veel apparaten al steeds meer automatisch verloopt, is het instellen van IP adressen soms nog lastig. Apparaten die zijn uitgerust met IPv6 hebben meer mogelijkheden zichzelf te configureren. Er zal nog meer dan nu sprake zijn van plug & play. Dat is met name handig omdat steeds meer apparaten een eigen IP adres krijgen. Niet alleen computers en telefoons, maar ook je tv, de koelkast en de weegschaal. Ook heeft IPv6 krachtiger beveiligingsfuncties. Het protocol ondersteunt standaard IPsec en de versleuteling van data op IP niveau.

Is mijn webhosting voorbereid op IPv6?

Nu in 2021 zijn de meeste hosting bedrijven wel overgestapt naar IPv6 als je daar nieuwe websites en of servers start. Er zijn verschillende tools die kunnen kijken in hoeverre jouw website geschikt is voor IPv6. Bijvoorbeeld: IP6.nl

Voor je website is het cruciaal dat zodra er gebruikers zijn die een IPv6 adres toegewezen hebben gekregen van hun internetprovider, jouw webserver dat protocol ook ondersteunt. Bij de kwalitatief goede webhosters zal dat geen problemen opleveren, maar het kan geen kwaad het even te checken als je bij een wat kleinere of goedkopere partij zit. Of je eigen server gebruikt.

Het viel ons bij Mijndomein bijvoorbeeld op dat men bij het wat duurdere Plus hostingpakket IPv6 al expliciet noemt, terwijl men er bij de goedkopere variant over zwijgt. In dat geval zou je gaandeweg verkeer gaan kwijtraken van gebruikers die een IPv6 adres hebben. In Nederland is dat aantal langzamerhand groeiende, maar in sommige Aziatische landen gebruikt men al voornamelijk IPv6 en daar zou je nu al een groot deel van de klanten mislopen. Dus check het even.

Wat is het IPv6 adres van mijn website?

Dit kan je op Ip6.nl bekijken en achterhalen. Daar kan je ook zien als je niet op IPv6 Gehost bent en hoever jouw host er nog vanaf is.

Hoe kan ik nu mijn eigen IPv6 adres achterhalen?

Dit kan via de tool Whatsmyip.com, het IP6adres is vervolgens het lange adres. Dit ziet er ongeveer als volgt uit: 2001:981:681f:1:102d:d086:819a:a460


Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo