banner bhosted

Meerdere domeinnamen op 1 hosting

Als je meerdere domeinnamen bezit en je wilt deze domeinnamen koppelen aan één website dan kan dat op vele manieren. Wij leggen uit hoe het koppelen van domeinen aan hosting überhaupt werkt en hoe je uiteindelijk meerdere domeinnamen kan koppelen aan 1 hosting pakket of domein.

Het koppelen van een domeinnaam aan een pakket

Als je een account hebt bij een hosting provider dan kan je er verschillende dingen aanschaffen en managen. Je kan er onder andere domeinen en ook hosting pakketten kopen. Bij elk hosting bedrijf gaat dit net ietsje anders maar in de kern komt het bij ieder hosting bedrijf op hetzelfde neer. In de meeste gevallen gaat hosting voor wat kleinere sites over ‘shared hosting' pakketjes. Je koopt simpelweg wat data ruimte in en die data ruimte is te koppelen aan een domeinnaam.

Heb je een volledig eigen server (VPS) dan is het nog makkelijker om meerdere domeinen aan één server te koppelen. Wel is een VPS vele malen duurder dan een shared hosting accountje.

Dus hoe koppel je zo'n website nou? Zo gaat dit bijvoorbeeld in zijn werk bij Transip:

Eerst moet je een domeinnaam besteld hebben, deze moet je vervolgens aanvinken of aanklikken en dan klik je op ‘upgraden' en daarna selecteer je een hosting pakket en bestel je deze. Vaak staat een half uurtje later dit dan klaar in jouw account. In dit voorbeeld kozen wij overigens voor een pakket met 1 database. 1 database is minimaal vereist voor WordPress, dus dit pakket voldoet zeer goed voor WordPress.

Belangrijk om te weten: Vaak bestel je al een hostingpakket als je een domein bestelt, dan maak je deze koppeling dus al automatisch.
Als je dit allemaal gedaan hebt maar je ziet nog niet de website verschijnen dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Heb allereerst altijd even geduld, soms kan het even duren. Ook kan het dat jouw DNS gegevens niet kloppen, die gegevens moet je dan bij jouw host op ‘standaard' zetten.

Maar hoe koppel je nu nog 1 domein aan deze website

Dit kan op meerdere manieren, maar bij commerciële webhosting providers en shared hosting kan je dit het beste doen via een ‘doorstuurservice'. In bovenstaande plaatje zie je die dienst rechtsonder, die is vaak zeer goedkoop.

Als iemand dan op het eerste domein klikt dan komt met op ‘Licht.nl' terecht. En onder licht zelf zit gewoon een normaal webhosting pakket en een website. Dan heb je dus twee domeinen aan één website gekoppeld. In vaktaal heet dit een 301 redirect. Zo kan dit dus ook bij jouw host heten.

En als je heel veel sites / domeinen aan één site wilt koppelen

Als je meerdere domeinnamen op 1 hosting aan elkaar wilt koppelen is het het beste om gebruik te maken van een VPS. Een eigen server. Je moet dan via DNS settings jouw domeinen lussen naar jouw server en ze daar weer goed opvangen via mapjes of VPS settings. Dit is wel een stuck technischer en raden wij beginners absoluut af. Een VPS moet je zelf instellen, is duur en vooral onnodig als je een kleine website wilt draaien. Zelfs websites met 1000 bezoekers per dag kunnen nog prima op een shared hosting draaien.

Belangrijk: Het barst van de uitzonderingen natuurlijk, gezien sommige hosts andere pakketten aanbieden en bij sommige heb je zelfs unlimited domein op shared hosting.

Hieronder zie je in het midden een Growbig account van SiteGround, met dit pakket kan je oneindig domeinnamen koppelen en dat zonder een VPS te kopen. Bij andere hosters is dit vaak niet mogelijk.

Als je dus een beginner bent en je wilt 2 tot 10 domeinen redirecten: Dan kan je dit het beste doen via doorstuurservices van de host zelf. Of je moet zoeken naar een host als Siteground die dit slim genoeg wel aanbieden.

Van domeinnaam wisselen

Het wisselen van een domeinnaam is moeilijk en kan schade toebrengen aan de oude site. Mocht de nieuwe domeinnaam echt veel beter zijn – je hebt stoelen.nl gevonden terwijl je bestaande naam dingenmetvierpotenomoptezitten.nl is – dan kan het wel een idee zijn om van de betere naam het hoofddomein te maken. Maar wees daarbij voorzichtig. Het risico is groot dat de opgebouwde positie die je via de domeinleeftijd, opgebouwd zoekprofiel en backlinks hebt opgebouwd, in één keer weer is verdwenen. Ben je pas net begonnen en overweeg je toch een betere naam: doen. Ben je al jaren bezig en overweeg je het: slaap er een paar nachtjes over en zorg in ieder geval dat het met een seo-expert tot in detail wordt voorbereid. Ook in dit geval moet je uiteindelijk gebruik gaan maken van ‘redirects‘.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo