banner bhosted

PHP en je website snelheid: hoe werkt dit?

We hebben vaker over PHP versies geschreven en bij welke PHP versie we inmiddels zijn aanbelandt. Maar wat is PHP en wat is het belang van het up to date houden van je PHP versie voor je website(s). Dat bespreken we in dit artikel.

Wat is PHP en wat doet het?

PHP stond in eerste instantie toen in 1994 het werd uitgevonden voor Personal Homepage maar de betekenis is later aangepast naar PHP: Hypertext Preprocessor. PHP is een scripttaal die aangeeft waar het het meest voor wordt gebruikt: informatie verwerken tot hypertext.[1]bv HTML en XHTML PHP is een scripttaal die wordt wordt gebruikt om op server dynamische webpagina's en sites te creëren.

Waarom moet je je PHP versie updaten?

Op het moment van schrijven zijn we aanbeland bij PHP 8.0, veel websites zullen nog draaien op PHP 7.3 en 7.4 die ook nog ondersteund worden. Het is wel van belang om een PHP versie op je server / website te laten draaien die in ieder geval ondersteund wordt.

Dit is met name van belang voor de veiligheid van websites maar ook omdat PHP constant doorontwikkeld en / of versimpeld om het te verbeteren, efficiënter te maken en zwakke plekken uit de scripttaal te halen. Dus hoe recenter je PHP versie hoe beter voor je veiligheid van je website en waarschijnlijk bevordert het ook de snelheid van je website.

Ook worden recentere PHP versies langer ondersteund. PHP 7.3 wordt nog tot 6 december 2021 ondersteund met veiligheids updates, eind 2022 stopt de ondersteuning voor PHP 7.4 en is het wel echt verstandig om over te stappen naar de nieuwste PHP versie.

Met name de laatste releases van nieuwe PHP versies gingen ook gepaard met grote stappen op het gebied van performance van websites en de snelheid er van.[2]https://kinsta.com/nl/blog/php-versies/#2-performance

Is een nieuwe PHP versie sneller dan een oude PHP versie?

Zoals hierboven beschreven heeft het updaten van PHP als scripttaal meerdere functies: onder meer de veiligheid, de performance, maar ook nieuwe features en de verlengde ondersteuning.

Met elke update van PHP versies is dus ook zeker het idee dat de scripttaal wordt verbeterd, versimpeld en efficiënter wordt gemaakt. De update van PHP 5.6 naar PHP 7.0 was een grote stap vooruit en zorgde voor een flinke stap op het gebied van Performance. [3]https://www.phpclasses.org/blog/post/493-php-performance-evolution.html [4]https://kinsta.com/nl/blog/php-versies/#2-performance

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de nieuwere PHP versies dus ook de performance en snelheid van jouw websites zullen verbeteren. Wel even goed testen of alles goed werkt wanneer je upgrade naar een nieuwe PHP versie.

PHP versieRelease datumOndersteuning tot
7.330 november 20176 december 2021
7.428 november 201928 november 2022
8.026 november 202026 november 2023
8.125 november 2021november 2024
Versies ouder dan 7.3 hebben al geen ondersteuning meer, deze hebben we dan ook niet meegenomen in deze tabel, benieuwd naar de gehele PHP historie kijk dan hier: https://en.wikipedia.org/wiki/PHP#Release_history

Test of je website een nieuwe PHP versie aan kan!

Als je gaat updaten naar een nieuwe PHP versie is het verstandig om van te voren te testen of je website nog goed werkt met deze nieuwe versie. Daartoe kun je een testwebsite maken (staging bv).

Na het overschakelen naar de nieuwe PHP versie loop je door je website heen om te kijken of alles nog goed werkt, of alle plugins het goed doen en of je thema het ook aan kan. Is dit niet het geval? Zoek dan eens uit of je thema of wordpress versie geupdate kan worden. Een 2 jaar oude wordpress installatie met een nieuwe PHP versie gaat waarschijnlijk niet werken.

Een 2 jaar oude WordPress installatie met een nieuwe PHP versie gaat waarschijnlijk niet werken. Dan is het tijd WP, thema en plugins ook te updaten.

Betreffende het thema: kijk welke versie jij gebruikt, en wat de nieuwste versie is. Update je thema en plugins indien nodig. Als het goed is werkt na het up to date brengen van thema's en plugins alles nu goed samen met je vernieuwde PHP versie.

Krijg je toch nog errors? Kijk dan eens per plugin, door deze in- en uit te schakelen wat de boosdoener is. Het je geen toegang meer tot je plugins door een error in het dashboard, dan kun je via FTP alsnog bij je plugins. Als je daar de mapnamen van je plugin aanpast door er bv. -old aan toe te voegen deactiveer je de plugins, en kun je door testen wat de boosdoener is.

Vaak lukt het updaten van de PHP in combinatie met het updaten van je WordPress installatie, je thema en plugins gewoon goed. Mocht je nou toch vastlopen kan de WP debug functie helpen voor de error logs, dan kun je daar terug vinden wat er mis gaat. Hulp nodig bij de WP debug functie inschakelen? Dan is dit een handige gids.

Als de huidige versie die je gebruikt ook nog ondersteund wordt (bv 7.4) door je hosting partij kun je ook gewoon even proberen te switchen naar de nieuwe PHP variant. Vervolgens kun je kijken of het goed gaat met de nieuwe PHP versie en indien het niet goed gaat weer terug switchen naar de oudere versie.

Je kan ook gebruik maken van de plugin WP compatability checker [5]https://wordpress.org/plugins/php-compatibility-checker/ als je WordPress gebruikt als CMS

Hoe kan je de PHP versie van je website aanpassen?

Dit verschilt per hosting bedrijf. Transip en Siteground bijvoorbeeld hebben een eigen dashboard / control panel waar je het zelf kan updaten. Je gaat dan naar de desbetreffende site en kiest voor PHP opties waar je kan schakelen tussen de verschillende PHP versies en ‘Fouten weergeven' ook aan kan zetten.

Transip dashboard en de PHP opties.

Bij andere hosting partijen zoals Cloud86 en Yourhosting maken ze gebruik van de Plesk Hosting Control Panel Software, daar log je op in en vervolgens kan je daar je PHP versie aanpassen. Voor DirectAdmin, cPanel en andere control panels werkt dit nagenoeg hetzelfde.

Plesk Hosting Control Panel en PHP opties.

Test na het updaten van je PHP versie grondig of je websites nog goed werkt, zo niet dan kun je ook in veel gevallen weer terugschakelen, soms moet je ook bijbehorende plugins en thema's op je website mee updaten. Deze worden in veel gevallen ook aan de lopende band geupdatet om mee te gaan met de PHP updates en voor de veiligheid van je website.

Bronnen

Bronnen
1 bv HTML en XHTML
2 https://kinsta.com/nl/blog/php-versies/#2-performance
3 https://www.phpclasses.org/blog/post/493-php-performance-evolution.html
4 https://kinsta.com/nl/blog/php-versies/#2-performance
5 https://wordpress.org/plugins/php-compatibility-checker/

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo