In de webhosting wereld stijgen tarieven voortdurend, al helemaal als hosting bedrijven in handen komen van partijen die alles bij elkaar harken en vervolgens van ieder hosting bedrijf in de portfolio de technologie samenbrengen en de prijzen omhoog doen. Dit heeft te maken met het feit dat klanten lang bij dezelfde host blijven en simpelweg geen zin hebben in gedoe. En dus deze prijsverhogingen accepteren.
Wij vinden bij Hostingwijzer dat je als hosting klant kritisch moet zijn op prijsverhogingen. Kleine prijsverhogingen moeten kunnen: Soms worden prijzen van een cPanel (een controlpanel wat webhosters veel gebruiken) ook verhoogt, dan moeten ze wel iets doorberekenen. Maar prijs verdubbelingen..
Eerst spreken we over wat bekende prijsverhogingen, vervolgens gaan we in op wat je daar nou het beste mee kan doen.
De Neostrada Prijsverhogingen
De Neostrada prijsverhogingen na de overname van TWS hebben in de markt tot veel opschudding geleidt. Neostrada heeft prijzen bijzonder snel en aggressief verhoogt met weinig communicatie en een nauwelijks werkende support afdeling. Dit heeft geleidt tot honderden negatieve reviews op alle hostingreview websites, tweakers en sites als Trustpilot.
De Versio prijsverhoging(en)
Versio was altijd een zeer goedkope webhoster, althans tot 2018. Toen begonnen de prijzen zeer hard te stijgen. Als je de prijsverhogingen van Versio percentueel bekijkt dan kom je wel uit op percentages boven de 1000%. Pakketten die ooit 6 Euro per jaar kosten zijn nu meer dan 100 Euro per geworden. Je kan het overigens ook anders zien: De prijzen van Versio waren oorspronkelijk gewoon te goedkoop.
De Yourhosting prijsverhoging(en)
Deze prijsverhogingen zijn minder extreem, toch zit ook hier een addertje onder het gras: Veel klanten moeten verplicht upgraden omdat wat kleinere pakketten ineens mindere mogelijkheden hebben. Dan moet je dus EN upgraden EN naar een duurder pakket en het hebben van domeinnamen wordt ook nog eens duurder. Dus hoewel alles minder erg lijkt zijn op dit vlak ook wel veel klanten slecht uit. Toch ook hier wel de vraag: waren de diensten niet gewoon te goedkoop? Het blijft altijd een moeilijke vraag.
Als er nieuwe prijsverhogingen volgen zullen wij deze vanzelfsprekend op hostingwijzer behandelen.
Wat zijn nu je beste opties als de tarieven worden verhoogd, we bespreken enkele mogelijkheden!
Overstappen naar een goedkoper bedrijf
De eerste reactie van veel klanten is overstappen. Er zijn namelijk nog steeds genoeg goedkope webhosting pakketten beschikbaar. Aan een overstap kleven natuurlijk nadelen, zo is het in de eerste plaats gedoe. In de tweede plaats ken je het andere bedrijf nog niet zo goed, hoe blij ben je daar de komende jaren? En in de derde plaats is er de kans dat ook zij in de nabije toekomst een prijsverhoging zullen doorvoeren.
Overstappen is ook een signaal naar een bedrijf dat je er genoeg van hebt en/of dat ze te ver zijn gegaan.
Ga je toch overstappen kijk dan verder dan de pakket details en de tarieven en kijk met name naar het bedrijf zelf. Wat voor mensen zitten hier achter, hoe pakken zij de hosting aan en hoe is de klantenservice. Lees reviews van klanten en zoek daarbij ook naar negatieve ervaringen, die zijn er altijd en deze specifieke situaties vertellen je veel over wat er kan gebeuren bij deze webhoster.
Pakketten met meerdere websites
In plaats van zoeken naar een goedkoop hosting pakket kun je ook zoeken naar pakketten waarin je meerdere websites kunt hosten. Zo zijn er veel bedrijven waar je 5, 10 of zelfs een onbeperkt aantal websites mag onderbrengen in één hosting pakket. Uiteraard moet je zelf wel in de gaten houden dat deze websites niet te zwaar zijn en het pakket teveel belasten, de resources van dit pakket blijven natuurlijk gelijk.
Accepteer de prijsverhoging
Het valt ons op dat het met name de erg goedkope pakketten zijn waar de grootste prijsstijgingen plaatsvinden. Echter ook €3 of €5 per maand is nog steeds niet duur voor webhosting. Bedenk jezelf waarom je dit zo duur vindt, leveren de websites zo weinig op dat het niet uit kan om een paar tientjes per jaar aan webhosting te betalen? Goede webhosting betekent meer dan enkel serverruimte, denk aan de beveiliging, de updates, de optimalisatie en niet te vergeten de klantenservice. Al deze aspecten moeten goed in orde zijn en daar is nu eenmaal budget voor nodig.
Ga dus niet te snel overal die 1 rating reviews achterlaten, woedend worden en overstappen naar een andere host. Die prijs waarmee jij bent begonnen was misschien ook wel iets te laag =)
Ik heb een klein bedrijf dat diensten levert die via internet lopen. Voor mij zijn de webservers belangrijk. In de afgelopen twee jaar zijn onze kosten voor webhosting gestegen van 200 naar 800 Euro per jaar. Dat is een factor 4. Dat gebeurde in alle gevallen met schofterige trucjes en het werd mij gemeld alsof ik veel meer waar voor mijn geld kreeg. Ik ben niet tegen prijsverhogingen, maar we hebben daar een standaard voor: de prijsindex, die ongeveer 4,5% per jaar bedraagt. Ik kan mij dus voorstellen dat er een verhoging van tussen 5 en 10 % plaatsvindt. Maar 400%? En wat mij dan erg irriteert, dat jullie hier op de website steeds zeggen: ja, maar misschien waren die services ook wel erg goedkoop… Wat een onzin!! Die hostingbedrijven hebben dat heel bewust gedaan, juist om veel klanten te krijgen en dus veel geld binnen te halen. Nee, het probleem is dat men weet dat mensen de services gewoon nodig hebben!! Het is schandalig dat deze sector zelf geen code hanteert van goed gedrag! Wat zou je denken als de prijzen bij de Appie opeens 4x zo hoog worden gemaakt per 1 januari? O, het was gewoon te goedkoop, dan eet je maar wat minder.
Die prijsverhogingen gaan in sommige gevallen inderdaad veels te ver.. Je moet echt een partij selecteren die al jaren goede prijzen hanteert.
Wat een onzin dit zeg, de prijs waar je mee bent begonnen was misschien te laag..hahaha
Ze hebben zelf deze prijzen vastgesteld, en ook ik kamp nu ineens met een prijsstijging van 400%, dit is belachelijk. Volgens mij is dit een klassiek geval van bait-and-switch, en ik zet zo mijn vraagtekens bij de rechtmatigheid van deze prijsstijging.
Ik ga in ieder geval bezwaar aantekenen. Ik ben niet akkoord met deze prijsstijging. Als ik er niet uit kom met ze, dan stap ik over op een andere provider
Helemaal mee eens. Ik heb een account bij Skyberate. Deze is nu overgenomen door Savvii.nl. Zij hebben ook een prijsverhoging van 200% gehanteerd begin 2023. Zij gaven als argument dat Skyberate al jaren lang zijn prijzen niet heeft verhoogd.
Zelfs dan kom ik niet op 200%. Nu hebben zij weer een indexatie gedaan nog geen 3 maanden verder. Ik heb ze al gezegd dat ik hiermee naar de media ga. Echt belachelijk!
Tevens zeggen zij dat hun sport verder rijkt als andere hosting partijen. Moet dit nog ervaren. Ik doe het meeste zelf dus wat gaan zij doen voor mij.
Ik weet het niet, ben ook altijd zeer kritisch op dit soort dingen: maar wat als het gewoon niet meer lukt met die hele lage stuntprijzen? Ik wil niet zeggen dat het goed is, maar de prijzen in NL liggen wel nog stukken lager dan in bijvoorbeeld de US. Bezwaar aantekenen is overigens altijd een optie en kan je zeker overwegen.