Prijsverhogingen van Hosting

In de webhosting wereld stijgen tarieven voortdurend, al helemaal als hosting bedrijven in handen komen van partijen die alles bij elkaar harken en vervolgens van ieder hosting bedrijf in de portfolio de technologie samenbrengen en de prijzen omhoog doen. Dit heeft te maken met het feit dat klanten lang bij dezelfde host blijven en simpelweg geen zin hebben in gedoe. En dus deze prijsverhogingen accepteren.

Wij vinden bij Hostingwijzer dat je als hosting klant kritisch moet zijn op prijsverhogingen. Kleine prijsverhogingen moeten kunnen: Soms worden prijzen van een cPanel (een controlpanel wat webhosters veel gebruiken) ook verhoogt, dan moeten ze wel iets doorberekenen. Maar prijs verdubbelingen..

Eerst spreken we over wat bekende prijsverhogingen, vervolgens gaan we in op wat je daar nou het beste mee kan doen.

De Neostrada Prijsverhogingen

De Neostrada prijsverhogingen na de overname van TWS hebben in de markt tot veel opschudding geleidt. Neostrada heeft prijzen bijzonder snel en aggressief verhoogt met weinig communicatie en een nauwelijks werkende support afdeling. Dit heeft geleidt tot honderden negatieve reviews op alle hostingreview websites, tweakers en sites als Trustpilot.

De Versio prijsverhoging(en)

Versio was altijd een zeer goedkope webhoster, althans tot 2018. Toen begonnen de prijzen zeer hard te stijgen. Als je de prijsverhogingen van Versio percentueel bekijkt dan kom je wel uit op percentages boven de 1000%. Pakketten die ooit 6 Euro per jaar kosten zijn nu meer dan 100 Euro per geworden. Je kan het overigens ook anders zien: De prijzen van Versio waren oorspronkelijk gewoon te goedkoop.

De Yourhosting prijsverhoging(en)

Deze prijsverhogingen zijn minder extreem, toch zit ook hier een addertje onder het gras: Veel klanten moeten verplicht upgraden omdat wat kleinere pakketten ineens mindere mogelijkheden hebben. Dan moet je dus EN upgraden EN naar een duurder pakket en het hebben van domeinnamen wordt ook nog eens duurder. Dus hoewel alles minder erg lijkt zijn op dit vlak ook wel veel klanten slecht uit. Toch ook hier wel de vraag: waren de diensten niet gewoon te goedkoop? Het blijft altijd een moeilijke vraag.

Als er nieuwe prijsverhogingen volgen zullen wij deze vanzelfsprekend op hostingwijzer behandelen.

Wat zijn nu je beste opties als de tarieven worden verhoogd, we bespreken enkele mogelijkheden!

Overstappen naar een goedkoper bedrijf

De eerste reactie van veel klanten is overstappen. Er zijn namelijk nog steeds genoeg goedkope webhosting pakketten beschikbaar. Aan een overstap kleven natuurlijk nadelen, zo is het in de eerste plaats gedoe. In de tweede plaats ken je het andere bedrijf nog niet zo goed, hoe blij ben je daar de komende jaren? En in de derde plaats is er de kans dat ook zij in de nabije toekomst een prijsverhoging zullen doorvoeren.

Overstappen is ook een signaal naar een bedrijf dat je er genoeg van hebt en/of dat ze te ver zijn gegaan.

Ga je toch overstappen kijk dan verder dan de pakket details en de tarieven en kijk met name naar het bedrijf zelf. Wat voor mensen zitten hier achter, hoe pakken zij de hosting aan en hoe is de klantenservice. Lees reviews van klanten en zoek daarbij ook naar negatieve ervaringen, die zijn er altijd en deze specifieke situaties vertellen je veel over wat er kan gebeuren bij deze webhoster.

Pakketten met meerdere websites

In plaats van zoeken naar een goedkoop hosting pakket kun je ook zoeken naar pakketten waarin je meerdere websites kunt hosten. Zo zijn er veel bedrijven waar je 5, 10 of zelfs een onbeperkt aantal websites mag onderbrengen in één hosting pakket. Uiteraard moet je zelf wel in de gaten houden dat deze websites niet te zwaar zijn en het pakket teveel belasten, de resources van dit pakket blijven natuurlijk gelijk.

Tip: Het Growbig pakket van Siteground is bijvoorbeeld zo'n hostingpakket waarbij je oneindig domeinen aan een server kan koppelen. Bezit je veelal kleinere en middelgrote websites? Dan is dit een ideale oplossing.

Accepteer de prijsverhoging

Het valt ons op dat het met name de erg goedkope pakketten zijn waar de grootste prijsstijgingen plaatsvinden. Echter ook €3 of €5 per maand is nog steeds niet duur voor webhosting. Bedenk jezelf waarom je dit zo duur vindt, leveren de websites zo weinig op dat het niet uit kan om een paar tientjes per jaar aan webhosting te betalen? Goede webhosting betekent meer dan enkel serverruimte, denk aan de beveiliging, de updates, de optimalisatie en niet te vergeten de klantenservice. Al deze aspecten moeten goed in orde zijn en daar is nu eenmaal budget voor nodig.

Ga dus niet te snel overal die 1 rating reviews achterlaten, woedend worden en overstappen naar een andere host. Die prijs waarmee jij bent begonnen was misschien ook wel iets te laag =)

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo