banner bhosted

Prijzen van hosting in slechts 5 jaar gemiddeld 134% omhoog 

De discussie over stijgende hosting prijzen is al langer gaande. Tijd om eens wat dieper in de cijfers te duiken. Uit onderzoek van Hostingwijzer.nl blijkt dat de prijzen voor webhosting inderdaad flink zijn gestegen met gemiddeld tot wel 134% in de afgelopen 5 jaar. Halen we de 2 grootste uitschieters uit de data, dan was er alsnog een prijsstijging van 40% zichtbaar in de afgelopen 5 jaar.

Enkele conclusies uit het onderzoek naar de prijzen:

 • De webhosting prijzen voor deze selectie webhosters steeg gemiddeld 134% in 5 jaar.
 • Halen we de buitenproportionele stijgers (+200%) uit de data om te nuanceren, dan is de stijging over de resterende webhosters alsnog gemiddeld 40% in 5 jaar.
 • De gemiddelde prijs voor een klein webhosting pakket is in 2022 €5,44 per maand.
 • 5 jaar geleden was de gemiddelde prijs nog €3,64 voor de starters pakketten.
 • Voor de kleinste pakketten heb je het dan over een extra €20 per jaar, voor grotere pakketten loopt dit snel harder op.

Bij het verzamelen van de prijsdata is er gekeken naar de prijzen van hostingpakketten van een flink aantal populaire Nederlandse webhosters die op hostingwijzer.nl te vinden zijn. 

Telkens is er gekeken naar het goedkoopst mogelijke pakket wat werd aangeboden. Dit zegt dus nadrukkelijk niets over de mogelijkheden binnen het pakket, het serviceniveau en de klantenservice. Alleen over wat de goedkoopste pakketten bij de verschillende hosting bedrijven zijn en wat deze kosten.*

Prijsstijging hosting pakketten

Overzicht prijsstijging webhosting pakketten

Van onder meer Mijndomein, Cloud86 en Mijn.host viel er voor 2017 geen informatie over de prijzen te vinden en / of ze waren nog niet actief.

Opvallend over de afgelopen jaren is het verchil dat een aantal aanbieders de prijzen stabiel heeft weten te houden, terwijl er ook bij andere partijen flinke verhogingen zijn doorgevoerd, zo was er bij NeoStrada een stijging van 399% te zien voor het goedkoopste pakket wat op jaarbasis €48,- scheelt. Bij Versio gingen de prijzen ruim 8 keer over de kop. Onder meer Strato en bhosted hielden de prijzen de afgelopen jaren gelijk, net als VDX en WebOké.

Dat de prijzen voor webhosting dit jaar verder zullen stijgen ligt binnen het verwachtingspatroon gezien de stijging van energieprijzen. 

Overzicht prijzen kleinste hosting pakketten

Overzicht prijzen hostingpakketten

In onderstaand overzicht ook nogmaals de prijzen die we hebben gevonden voor de hosting pakketten van nu (2022) en in 2017. De prijzen van hosting pakketten worden altijd per maand gecommuniceerd. Prijzen voor een domeinnaam worden vaker per jaar gecommuniceerd

Nederlandse hosting is betaalbaar.

Nederlandse hosting is betaalbare hosting

Ondanks de flinke prijsstijgingen her en der zijn er wel genoeg betaalbare opties in Nederland wat betreft webhosting. Dat is een belangrijke kanttekening. Veel van de internationale partijen zijn aanmerkelijk duurder dan de meeste Nederlandse hosting bedrijven en je krijgt meestal ook een heel behoorlijk service niveau van de meeste Nederlandse webhosters.

De prijzen zijn onder meer geverifieerd met de Waybackmachine. [1]WaybackMachine, Archive.org

Aanvullend:

 • Actieprijzen en aanbiedingen zijn niet meegenomen. De goedkoopste pakketten zijn niet altijd de beste opties.
 • Prijzen zoals gecommuniceerd op de eigen website voor de kleinste pakketten.
 • Voor het onderzoek hebben we gekeken naar enkele van de drukst bezochte partijen op hostingwijzer.nl
 • Verzamelde data is ook te consulteren in deze spreadsheet.

Bronnen

Bronnen
1 WaybackMachine, Archive.org

1 Comment
 1. Mijndomein verhoogd prijzen gedurende de jaren voor een abonnement!
  Bij mij voor een domeinnaam met emailpakket van 38 euro sinds 2012 naar 52 euro sinds 2020…

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo