banner bhosted

Reseller hosting vs Affiliate: de grote verschillen

Er zijn twee termen in het affiliate landschap die veel met elkaar te maken hebben, maar toch net eventjes anders zijn: affiliate en reseller hosting. Hoewel je aan beiden wat extra geld kunt verdienen, zijn er grote verschillen.

In dit artikel zet ik ze allemaal op een rij en kom je erachter of reseller hosting beter bij jou past, of dat je toch beter een affiliate samenwerking kunt starten.

Wat is reseller hosting?

Laten we starten met reseller hosting. Bij reseller hosting treed jij op als wederverkoper van producten en diensten van hostingbedrijven. Bijvoorbeeld de verkoop van domeinnamen of VPS hosting pakketten.

In veel gevallen is er sprake van een zogeheten ‘white label‘ samenwerking: hierbij is het voor jouw klanten niet te zien dat deze producten of diensten afkomstig zijn van de partij waarmee jij samenwerkt. Als iemand zich dus afvraagt wie zijn of haar website host, dan zal jouw bedrijf getoond worden.

Voordelen van reseller hosting

Als we kijken naar de pluspunten van deze vorm van samenwerking met hostingpartijen, dan zijn dat in ieder geval de volgende:

 • Hosting en domeinen in bulk kopen
 • Je kunt de producten en diensten met korting kopen
 • Je kunt nu schakelen met de klant zonder tussenkomst van hostingbedrijf
 • Je houdt alles overzichtelijk bij elkaar

Dit zijn dan ook dé voordelen die benoemt worden bij verschillende hostingbedrijven die reseller hostingpakketten aanbieden, zoals Yourhosting:

yourhosting reseller hosting
Yourhosting biedt ook reseller mogelijkheden aan.

Let op: er wordt wel wat van je verwacht

Waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden, is dat jij vanaf het moment dat jij een pakket doorverkoopt als reseller, ook verantwoordelijk bent voor de aangeleverde diensten. Hoewel je gebruik maakt van servers en producten via een hostingpartij, ben jij voor de klant dé verkoper en dus ook de aanbieder van deze dienst. De klantenservice? Dit komt dus op jouw schouders terecht.

Wat is een affiliate samenwerking?

Maar, wat is affiliate marketing dan precies? Daar kun je toch ook geld mee verdienen? Dat klopt, maar het gaat hier om een compleet andere vorm van verdienen. Waar je dus bij reseller hosting optreedt als wederverkoper, ben je als affiliate iemand die klanten doorstuurt.

Een wezenlijk verschil, omdat je hiermee dus niets beheert voor klanten en dus ook geen tussenpersoon bent. Klanten die jij doorverwijst maken zelf een account aan, kopen hun eigen domeinnamen en webhosting pakketten (waar jij dan uiteindelijk een vergoeding voor krijgt) en daarna verdwijnen ze uit beeld.

Voordelen van affiliate samenwerking

 • Enkel doorsturen van klanten, geen werk aan onderhoud of contact
 • Je kunt nu verdienen aan je advies dat je verstrekt aan anderen

Conclusie: de grote verschillen tussen reseller en affiliate

Bij reseller hosting ben je een doorverkoper van producten en diensten, bij affiliate marketing stuur je mensen alleen maar door naar de hosting partij. Als reseller koop je producten en diensten voor klanten, bij affiliate marketing doen zij dit zelf. Bij affiliate marketing beheren klanten hun eigen account met bijhorende producten en diensten, als reseller kun jij dit voor klanten beheren. Dit houdt wel in dat jij ook verantwoordelijk bent voor onder meer de klantenservice en het onderhoud voor klanten.

reseller hosting vs affiliate model
© Hostingwijzer.nl

Dus, welke jij het beste kan kiezen?👇

Kies voor reseller hosting als:

 • Je werkt met klanten op het gebied van hosting en domeinregistraties
 • Je de lijntjes korter wilt maken tussen jou en de klant (hostingbedrijf vervalt)
 • Je extra geld wilt verdienen aan je klanten

Is dit wat voor jou? Neem dan direct een kijkje bij de top 5 beste reseller hosting bedrijven op dit moment.

Kies voor affiliate als:

 • Je niet werkt met klanten, maar deze alleen wilt adviseren
 • Je niet als tussenpersoon wilt optreden tussen afnemers en hostingbedrijven
 • Je laagdrempelig wilt starten met geld verdienen in de hosting niche

Is dat wat voor jou? Check dan zeker de volgende drie partijen die een vorm van affiliate marketing aanbieden: YourHosting (TradeTracker), STRATO (eigen affiliate programma) of Hostinger (eigen affiliate programma).

Hopelijk heeft mijn artikel meer inzicht gegeven in de grote verschillen tussen reseller en affiliate marketing en heb jij een beter idee welke je het beste kunt kiezen. Heb je nog aanvullende vragen of feedback op mijn artikel? Laat het dan hieronder gerust even weten in de reacties.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo