banner bhosted

Uptime en Uptime Garanties

In dit artikel geven we een korte toelichting op de termen uptime, uptime garantie en downtime. Daarnaast bekijken we de afgegeven uptime en -garantie per provider.

Uptime

Uptime is een belangrijke indicator voor de stabiliteit van de servers. Het geeft in feite aan hoeveel procent van de tijd een website bereikbaar is. Hostingproviders geven vaak een gerealiseerde uptime af om (potentiële) klanten te informeren over hoe goed een site bereikbaar zal zijn. Een engels synoniem voor optime dat veel gebruikt wordt is availability.

Uptime Garantie

Sommige providers geven daarbij ook nog een uptime garantie af. Als deze niet gehaald wordt, krijg je compensatie voor de tijd dat je site down is. Deze compensatie valt overigens vaak in het niet bij de kosten van de downtime. Het is in ieder geval wel een stok achter de deur. Gepland onderhoud en onmacht (zoals DDos) vallen vaak buiten de uptime-garantie.

Downtime

Het tegenovergestelde van uptime is downtime. Dit betekent dus de tijd dat de site niet bereikbaar is. Voor veel ondernemingen betekent een onbereikbare website directe inkomstenderving. Voor sites waarvan het cruciaal is dat deze bereikbaar blijven (denk bijvoorbeeld aan websites en systemen van de overheid) kan downtime zelfs catastrofaal zijn.

Hoeveel minuten downtime is een uptime van bijvoorbeeld 99.99%?

Uptime PercentageDowntime p/jDowntime p/m
90% (one nine)36.,3 dagen73,05 uur
99% (two nines)3,65 dagen7.31 uur
99,8%17,53 uur87.66 mins.
99,9% (three nines)8,77 uur43.83 mins.
99,99% (four nines)52,60 mins.4.38 mins.
99,999% (five nines)5.26 mins.26.30 sec.
99,9999% (six nines)31.56 sec.2.63 sec.
Downtime per jaar en per maand bij een uptimepercentage.[1]High Availability, Wikipedia

De bovenstaande tabel laat goed zien dat een uptime van 99% op jaarbasis behoorlijk wat downtime oplevert. Zelfs 99,9% geeft nog bijna drie kwartier downtime per maand.

Uptime garantie per provider

ProviderAfgegeven uptimeUptime garantie
Mijndomein>99,9%
Transip VPS99,99%JA
Argeweb
Siteground
Vimexx
Hostinger99,9%JA
Strato
Hostgator Reseller99,9%JA
Hostnet Managed99,98%JA
Kinsta*99,98%
Snel dedicated100%JA
Xel99,98%
GoDaddy99,9%JA
Yourhosting VPS99,99%JA
Versio99,9%
WP Engine Custom99,99%JA
Cloud8699,98%JA
Mijnhost99,9%JA

* Het bij Kinsta genoemde percentage is een momentopname van de serverstatus.[2]actuele serverstatus Kinsta

Toelichting bij enkele providers

Kinsta*

Kinsta vermeld niet direct een uptime of uptime garantie maar maakt het wel zeer inzichtelijk door een statuspagina. Hier zouden meer providers een voorbeeld aan kunnen nemen.

Snel.com (Dedicated server)

Een leuke provider om even apart te benoemen is Snel. Snel behaalt een hoge uptime (100%!) en geeft hierop ook garantie af. Externe factoren en onderhoud worden overigens wel uitgesloten van de garantie: “De geplande onderhoudswerkzaamheden van Snel.com en die van haar leveranciers en onmacht (zoals DDoS aanvallen) vallen hier buiten.”

Deze garantie ziet er als volgt uit.

Hostnet

Hostnet garandeert 99,98% uptime op haar website. Echter, zo bleek eerder tijdens een downtime, offline tijd door DDos aanval telt niet mee aangezien Hostnet dit als overmacht beschouwt. Dat is dus hetzelfde als bij Snel.com. In het verleden werd de uptime niet behaald maar werd er vervolgens ook niet gesproken over compensatie. Zoals bij meer providers geldt de garantie pas als er echt aanwijsbaar fouten door de provider worden gemaakt. In de praktijk zijn het vaak externe factoren die niet binnen garanties vallen.

Yourhosting

Webhosting bedrijf Yourhosting maakt een slimmere opmerking met betrekking tot de Uptime. Zij zegt: “Yourhosting heeft gemiddeld 99,99% uptime”. Gemiddeld over welke periode wordt hier helaas niet bij vermeldt en resultaten over dit jaar of vorig jaar precies kunnen we ook niet vinden.

TransIP

TransIP loopt niet erg met Uptime guaranties te koop. Toch zien we bij hun VPS product de volgende tekst: “We stand behind our own products. TransIP guarantees that you are online for a minimum of 99.99% of the time. If you experience more than 0.01% downtime in a month, you will get this downtime refunded in minutes, times a hundred. The maximum refund is set to your monthly fee.

Een mooie belofte en vooral prettig dat er gelijk een compensatie wordt belooft, prima gedaan!

Hostgator

TransIP zit op dezelfde lijn als de Amerikaanse Hosting aanbieders, zowel HostGator als ook GoDaddy hanteren soortgelijke compensaties. “If a shared or reseller server has more than 0.1% downtime during any month, you may receive one month of credit for that hosting plan.” Echter ook bij Hostgator weer de uitzondering: “Routine server maintenance does not count as downtime.”

GoDaddy

GoDaddy maakt een duidelijke belofte: “We offer a Service uptime guarantee of 99.9% of available time per month.” If we fail to maintain this Service Uptime Guarantee in a particular month (as solely determined by us), you may contact us and request a credit of 5% of your monthly hosting fee for that month. Niets mis mee in onze ogen.

Bestaat er een 100% uptime hoster?

Een aantal providers kan achteraf zeggen dat hun servers bijvoorbeeld voor een jaar 100% uptime hebben gehad, maar dat biedt geen garantie voor de toekomst. Ook een uptime garantie doet dit niet. Het geeft enkel aan dat je een deel van de betaling terugkrijgt als de servers toch down gaan. Daarvoor moet je vaak eerst nog door een hoop kleine lettertjes, want veel situaties worden uitgesloten van de garantie.

Tot slot

Als de provider zelf te koop loopt met hoge uptime percentages, dan hebben we er wel vertrouwen in dat ze het op orde hebben. Met name als er niks over de uptime genoemd wordt, wekt dat enige argwaan op. Toch zeggen de cijfers lang niet alles en er zijn een hoop kleine lettertjes. Met name de garantie lijkt altijd erg mooi, maar stelt vaak in de praktijd niet zoveel voor: we beloven 100% uptime, behalve als het door derden komt of door onderhoud

In het verleden behaalde uptime biedt geen uptime garantie voor de toekomst

Mochten er in deze lijst (of op de pagina) dingen ontbreken, gewijzigd of foutief zijn opgenomen, neem dan even contact op zodat we de lijst kunnen bijwerken.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo