HostingWijzer

Het voordeel van het gebruik van een dedicated ser

Dedicated server betekent vrij vertaald toegewijd computersysteem. Maar wat betekent het nog meer? Een dedicated server is een fysiek computersysteem bestaande uit een aantal componenten. Zo moet het in verbinding staan met het internet, het moet van elektriciteit voorzien worden en voorzien zijn van een besturingssysteem. Deze voorzieningen, noodzakelijk voor het fungeren van een dedicated server, bevinden zich in een datacenter. Middels zo een dedicated server opgezet in een datacenter, kun je met jouw organisatie diensten online bieden. Ongeacht als jouw organisatie commerciële of niet commerciële diensten aanbiedt. Welke voordelen bieden dedicated servers?

 

Dedicated betekent dat er niet gedeeld wordt

Een dedicated server is toegewijd aan jouw wensen. De server is enkel en alleen ten behoeve van jouw organisatie werkzaam. Jouw organisatie is de enige die gebruik maakt van de server voor het ontplooien van activiteiten op het internet. Je kunt inloggen op de server van op afstand en deze naar wens beheren met een statisch IP-adres. Dat draagt dus tevens bij aan privacy en veiligheid.

Hardware volledig inzetbaar

Aangezien de server volledig toegewijd is aan jouw organisatie is ook alle hardware van de server toegewijd aan jouw organisatie. Dat betekent dat zaken als processorkracht, RAM en harde schijfprestaties van de server volledig inzetbaar zijn voor jouw websites of applicaties. Dat werkt beter met name wanneer je veel verkeer hebt op je website(s) en applicaties. Je kunt dus rekenen op een snelle dedicated server. Jouw klanten of gebruikers hou je tevreden met een goed, veilig en vlot werkend systeem.

Minder kosten

Dedicated servers worden door hostingproviders te huur aangeboden. De provider is dan verantwoordelijk voor het onderhoud en functioneren van de server. Servers moeten 24/7 draaiende gehouden worden zodat de diensten van jouw organisatie ook 24/7 beschikbaar zijn voor jouw gebruikers. Het is belangrijk dat je dus goed nagaat welke providers de beste dienstverlening hebben. Zodat jouw organisatie in goede handen zit voor wat betreft het server gedeelte. Je betaalt wel abonnementskosten maar het is toch handiger dan wanneer je zelf de investering voor een datacenter moet ophoesten.

Dedicated server vs VPS

Uiteraard kun je ook kiezen voor een VPS ofwel een virtuele privé server. Alhoewel de term VPS het woord privé erin heeft, is het niet volledig privé. Zoals wel het geval is bij een dedicated server. In het geval van een virtuele server, deel je namelijk de hardware van de server wel met derden. Doordat meerdere virtuele servers gekoppeld kunnen worden aan een fysieke server. Hierdoor kan het zijn dat de onlinediensten van jouw organisatie inboeten qua snelheid. En dat heeft zeker negatieve gevolgen voor jouw organisatie.

Alles overziend zijn de voordelen voor het hebben van een dedicated server legio. Je hoeft het niet te delen met derden. Dat biedt een stukje betrouwbaarheid, veiligheid en privacy. Niet alleen voor jou maar ook voor jouw website(s) en applicatie(s). En dat werkt door naar jouw bezoekers of klanten die dan een prettige ervaring hebben met jouw onlineservice. Dedicated servers zijn te huur dus hoef je niet zelf te investeren in een datacenter. De provider zorgt dan voor het optimaal functioneren van de server. Jij kunt je dan gerust concentreren op de activiteiten van jouw organisatie.