HostingWijzer

Waar moet je op letten bij de hosting voor je site

Bij het opzetten van een webshop komt automatisch het onderwerp webhosting om de hoek kijken. Wikipedia omschrijft webhosting als het aanbieden van ruimte voor het opslaan van informatie, afbeeldingen en andere inhoud die toegankelijk is via een website. Zie het zo: achter iedere website zit een server die onderdak biedt (‘host’) aan alle benodigde bestanden voor die website. De kwaliteit van je hosting bepaalt om die reden ook de veiligheid, snelheid, en betrouwbaarheid van je site. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een hosting platform?

 

1. Omvang

In dit geval size does matter. De omvang van je hostingpakket bepaalt hoeveel dataverkeer er kan plaatsvinden op je website, hoeveel schijfruimte je hebt voor het opslaan van je bestanden, en hoeveel e-mailaccounts je kunt linken aan je website. Maak, voordat je een pakket aanschaft, een goede inschatting van hoeveel bezoekers je dagelijks kunt verwachten. Weet je niet wat je moet verwachten? Vraag je ontwikkelaar om hulp.

 

2. 24/7 beschikbaarheid

Naast dat je website een bepaalde hoeveelheid bezoekers aan moet kunnen, moet hij deze ook 24/7 aankunnen op een constant niveau. Het internet heeft geen vaste openingstijden, en als iemand om 02:00 besluit jouw website te bezoeken, moet deze persoon net zo’n snelle pagina aantreffen als de mensen overdag. Om dit te realiseren is het verstandig om gebruik te maken van meerdere servers, die samen de totale last van jouw site dragen. Mocht er in dat geval één server uitvallen, dan wordt er automatisch een andere ingeschakeld.

 

3. SSL & Backup

Je kunt de backup-functie en SSL zien als twee vormen van veiligheid: een voor jezelf, de ander voor je klanten.

 

De backup-functie zorgt ervoor dat als er iets mis gaat in het proces van het bouwen, je altijd nog je eerdere gegevens terug kunt halen. Je kunt meerdere back-ups per dag maken die automatisch op een server gezet worden op een andere locatie.

 

Een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat beveiligt de gegevensuitwisseling tussen je webshop en je klanten. Het versleutelt de persoons- en betalingsgegevens die daardoor niet te zien door derden. De Nederlandse wet verplicht online ondernemers zelfs om met behulp van SSL-certificaten de gegevensuitwisseling met hun klanten te beveiligen.

 

4. None of the above

Wanneer je je webshop bouwt met een Saas webshop-software aanbieder, dan zit hosting inbegrepen bij het totaalpakket van je aanbieder. Mocht je bovenstaande termen en overwegingen dus allemaal te technisch of ingewikkeld vinden? Kies dan voor webshop software die de hosting voor je regelt.