banner bhosted

Waar moet je op letten bij de hosting voor je site

Hosting in het kort

Bij het opzetten van een webshop of website komt automatisch het onderwerp webhosting om de hoek kijken. Wikipedia omschrijft webhosting als het aanbieden van ruimte voor het opslaan van informatie, afbeeldingen en andere inhoud die toegankelijk is via een website. Zie het zo: achter iedere website zit een server die onderdak biedt (‘host’) aan alle benodigde bestanden voor die website. De kwaliteit van je hosting bepaalt om die reden ook de veiligheid, snelheid, en betrouwbaarheid van je site.
Waar moet je verder op letten bij het uitkiezen van een hosting platform?

Op Hostingwijzer.nl vind je veel reviews over webhosters en hostingpakketten. Binnen de reviews hebben we op een aantal dingen gelet die wij belangrijk achtten bij de keuze voor een hosting pakket en een bijbehorende webhosting partij.

Deze factoren zijn belangrijk, maar het is geen uitputtende lijst. Bij het uitkiezen van je hosting kun je letten op de volgende zaken:

Productaanbod

Sluit het product aanbod van de webhoster aan bij wat je nodig hebt? Je kan kiezen voor een voordelig hostingpakket, maar als je aan de slag wil met een webshop is het verstandig om te kijken of er bijvoorbeeld ook een speciaal pakket voor webshop hosting is. En stel je groeit snel en hard met je website: is het dan op den duur mogelijk om over te schakelen naar een groter hostingpakket of bijvoorbeeld een eigen server? En hoe makkelijk is dit vervolgens in te richten?

Ook goed om naar te kijken binnen het product aanbod is van welk controle paneel je aanstaande webhoster gebruik maakt en of deze makkelijk in gebruik is en aan jouw wensen voldoet.

In het geval van je hosting pakket: size does matter. De omvang van je hostingpakket bepaalt hoeveel dataverkeer er kan plaatsvinden op je website, hoeveel schijfruimte je hebt voor het opslaan van je bestanden, en hoeveel e-mailaccounts je kunt linken aan je website. Maak, voordat je een pakket aanschaft, een goede inschatting van hoeveel bezoekers je dagelijks kunt verwachten. Weet je niet wat je moet verwachten? Vraag je ontwikkelaar om hulp.

Prijs van de hosting

Ook belangrijk: de prijs van de hosting. Veel hostingpartijen bieden ongeveer hetzelfde product aan, namelijk webhosting. Ze specialiseren op het één of het ander en verschillen zo nu en dan flink van prijs. Bij meerdere websites of grotere hosting pakketten is het verstanding om de prijs dan ook goed in de gaten te houden. Bekijk zeker hoeveel je in het tweede jaar gaat betalen want in het eerste jaar krijg je vaak een flinke korting, en wat je gaat betalen bij een upgrade naar een groter pakket.

Hosting kan duurder zijn omdat het beter is en meer resources biedt, hosting kan ook duurder zijn zonder dat het meer resources biedt of beter is. En achteraf verhuizen levert toch altijd wel ‘gedoe’ op. Dus kies meteen voor een goede prijs. Bijvoorbeeld door een keuze te maken voor onze beste overall hosting – of te kiezen voor de goedkoopste hosting.

Extra functionaliteiten van hosting

Omdat hosting op veel vlakken hetzelfde is, proberen webhosters zich ook te onderscheiden op het gebied van extra functionaliteiten. Bij extra functionaliteiten kun je bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheid om automatische backups te creëren, een staging server te gebruiken binnen je pakket, het controle paneel en de mogelijkheden daarvan waarvan ze gebruik maken. Kun je bijvoorbeeld zelf de PHP versie updaten? Je kan ook kijken naar de aanwezigheid van een verhuisdienst voor je website of webshop. Verder of er bijvoorbeeld wordpress pre-installs mogelijk zijn. Ook kun je nog kijken naar of en hoe ze gebruik maken van caching systemen en of ze wellicht managed VPS aanbieden.

Servers en prestaties

Dit onderwerp overlapt een beetje met de extra functionaliteiten. Bij de keuze van hosting zijn ook de daadwerkelijke prestaties van een server belangrijk. Je zou kunnen kijken naar welke webhosters snel beoordeeld worden, hoe de servers zijn ingericht – zijn ze bijvoorbeeld zelf al aan de slag met caching. Is het mogelijk om snel over te stappen naar de nieuwste PHP versies.

Maken ze gebruik van bijvoorbeeld http2? En waar staan de datacenters van de webhosters? Veel van de antwoorden per hoster vind je terug in onze reviews. Natuurlijk speelt ook de beveiliging van de servers hier een rol.

Support en helpdesk

Bekijk eens of en hoe de klantenservice bij je aanstaande webhoster werkt. Kun je bellen, mailen, chatten of een ticket sturen? En wat heeft je voorkeur? Sommige hosting bedrijven bieden geen telefonische ondersteuning aan: voor mij persoonlijk geen probleem, los het liever op via tickets / e-mail maar veel mensen vinden telefonische ondersteuning wel degelijk belangrijk. En hoe wordt de klantenservice gewaardeerd? Reageren ze snel? Zijn ze kundig?

Ook dit soort zaken zijn van belang, al helemaal als je nog geen expert bent op het gebied van hosting en websites maken. Wat ook heel prettig kan werken is als ze beschikken over een grote kennisbank met artikelen waar je zelf kan zoeken hoe je problemen oplost.

Aansluitend bij support en klantenservice kan je ook nog kijken naar:

Ervaringen van gebruikers

Ook van belang: de ervaring van andere gebruikers. Op bijvoorbeeld webhosters.nl laten mensen hun recensies achter over de hun ervaringen met verschillende webhosters. Heb je een hosting bedrijf op het oog? Bekijk dan ook op deze site eens wat andere klanten te zeggen hebben over de betreffende hosting.

None of the above

Wanneer je je webshop bouwt met een SaaS webshop-software aanbieder (bv: Shopify of JouwWeb) dan zit hosting inbegrepen bij het totaalpakket van je aanbieder. Mocht je bovenstaande termen en overwegingen dus allemaal te technisch of ingewikkeld vinden? Kies dan voor webshop software die de hosting voor je regelt. Lees dit artikel als je hulp nodig hebt bij de keuze voor webshop software.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo