HostingWijzer

Waar op letten bij het kiezen van hosting

Een website bouwen vergt verschillende voorbereidingen. Zorg bijvoorbeeld voor een pakkende domeinnaam, welke de lading van de website dekt. Naast een domeinnaam heb je een webhostingpakket nodig. Het webhostingpakket is niets meer dan een stukje server, waarop je de bestanden van je website kunt zetten. Voordat je een webhostingpakket afneemt, is het verstandig om verschillende webhostingaanbieders met elkaar te vergelijken. In dit artikel zetten we verschillende factoren op een rijtje, die je helpen om een weloverwogen keuze te maken. Kies je voor goedkope webhosting of huur je een eigen VPS?  

Aanbod van een webhostingaanbieder 

Webhostingaanbieders met elkaar vergelijken begint bij het beoordelen van het aanbod. Sommige aanbieders focussen zich op shared webhosting. Hierbij deel je een server met anderen. Het voordeel van shared webhosting is dat de prijs vaak relatief laag ligt. Een alternatief is een VPS, wat staat voor Virtual Private Server. In dit geval heb je een deel resources van een server gegarandeerd voor jezelf. Voordeel hiervan is het feit dat de prestaties van je website niet (negatief) beïnvloed worden door de websites van anderen. 

Snelheid en locatie van servers 

Een volgende factor om rekening mee te houden is de locatie en snelheid van servers. Dit geldt zowel bij shared webhosting, als bij een VPS. Staat de server in Nederland, of wordt je website straks vanuit het buitenland geladen? Voor de SEO van je website is het raadzaam om een server in Nederland te kiezen. De snelheid van een server wordt onder meer bepaald door de CPU’s en het RAM-geheugen hiervan. Kies bij voorkeur voor een server met minimaal 8 of 12 cores in de CPU en een RAM-geheugen van 6 GB. De benodigde snelheid is vaak ook afhankelijk van het type website wat je wilt starten. Een simpele bedrijfswebsite kan ook op een minder snelle server geplaatst worden. Zo houd je de kosten vaak lager. 

Extra’s die een webhostingaanbieder biedt 

Tot slot is het raadzaam om te kijken naar eventuele extra’s. Biedt een webhostingaanbieder de mogelijkheid om domeinnamen door te sturen? Kun je meerdere websites aan hetzelfde webhostingpakket koppelen? Zit er standaard een SSL-certificaat bij het webhostingpakket inbegrepen? Een SSL-certificaat is in de huidige tijd onmisbaar. Consumenten zullen bestellingen veel minder snel of helemaal niet plaatsen op websites zonder beveiligde verbinding. Daarbij plaatsen zoekmachines je website lager in de zoekresultaten, als deze niet beveiligd is met een SSL-certificaat. Een belangrijk punt om rekening mee te houden dus!