HostingWijzer

Waarom een VPN ook handig voor website-eigenaars i

Wat is er vanuit het buitenland te zien op jouw website? En wat als je zelf in het buitenland bent: kun je dan gewoon doorwerken aan je website? Een Virtual Private Network (VPN) kan je helpen het antwoord te vinden op deze vragen. Ze bestaan al sinds jaar en dag, maar de populariteit ervan groeit. De belangrijkste redenen om een VPN aan te schaffen zijn beveiliging en privacy, maar ze blijken ook om andere redenen erg handig voor webdevelopers.

Je site testen vanuit een ander land

Om het internet staan natuurlijk geen hekken, dus je website kan ook worden bezocht vanuit een ander land. Hoe je website er daar uitziet, kan verschillen van hoe je website eruitziet in Nederland. Zeker als je ondersteuning biedt voor het gebruik van meerdere talen, is het belangrijk dat je test hoe een buitenlandse bezoeker je website zal zien.

Door een VPN te gebruiken kun je je site direct testen als een buitenlandse bezoeker. Het zou best kunnen zijn dat een Duitse bezoeker in een eindeloze loop terecht komt die eindigt in een 404, terwijl het voor Nederlandse bezoekers prima werkt.

Sommige webapplicatiediensten kunnen niet goed samenwerken met bepaalde geografische locaties. Je komt niet achter bepaalde bugs en errors tot je het getest hebt. Een VPN kan je daar dus beter bij helpen.

Je website bekijken als een bezoeker

Met een VPN kun je je website door de ogen van een bezoeker zien. Google is door de loop der jaren steeds slimmer geworden en legt zich steeds meer toe op de gebruiken van degene die zoekt. Zo wordt bijgehouden op welk apparaat iemand iets zoekt en welke websites regelmatig worden bezocht. Google houdt dat allemaal bij middels trackers. Dat is niet erg handig, want als eigenaar van de website krijg je je eigen website dus eerder te zien dan anderen.

Door een VPN te gebruiken zorg je ervoor dat Google geen zoektermen kan traceren en ze aan je IP-adres kan hangen. Daardoor bekijk je dus echt de website als een bezoeker. Je ervaart de echte customer experience. Zo weet je precies op welke vlakken nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Je kunt nu heel specifiek inspelen op wat je doelgroep zoekt. Welke problemen in hun leven kun je oplossen? Stel je VPN eens in op Brazilië of China en bekijk welke content er op internet nog overblijft. Dan zie je wat er allemaal gecensureerd wordt en ga na wat dat voor jou betekent als eigenaar van een website.

Werken vanuit elk land ter wereld

Niet alleen kun je zien wat je bezoeker zal zien, maar je kunt ook zelf aan de slag door de VPN te gebruiken als een tool. Als je je vaak in het buitenland bevindt, kun je de VPN gebruiken om altijd aan je website te kunnen werken. Dan maakt het niet uit of je op zakenreis naar China of Brazilië bent.

De VPN zorgt voor een versleutelde, beveiligde verbinding tussen jou en je server. Het wordt nog mooier als je zelf een VPN-server opzet en daarin ook applicaties deelt, zodat je overal ter wereld de juiste hulpmiddelen bij de hand hebt.