HostingWijzer

Waarom is cloud hosting relevanter in 2020 dan ooi

7 januari 2021 00:00Met je neef in Amerika een online spel spelen; de foto’s die zowel op je telefoon als de computer beschikbaar zijn en samen met je collega’s online aan een project werken, dit alles is mogelijk dankzij cloud hosting. Cloud hosting, of soms ook cloud-computing genoemd, is een netwerk waarin je bestanden of informatie kunt opslaan en gemakkelijk kunt delen met anderen. De afgelopen jaren, en vooral ook in 2020, is het gebruik hiervan flink gegroeid.

 

Nederland als koploper van Europa

Binnen Europa staat Nederland, dankzij de goede infrastructuur en hoge mate van digitalisering, aan kop als het gaat om cloudgebruik. Vorig jaar was dit al bijna de helft van de bevolking ouder dan 12 jaar terwijl dat in 2014 nog maar een derde was. Met het vele thuiswerken in 2020, de constante uitbreiding van digitale producten en de steeds groter wordende groep ZZP’ers is het gebruik van cloud hosting dit jaar alleen nog maar meer toegenomen.

 

Een online leven

Cloud hosting vindt wereldwijd plaats en het geeft ons veel flexibiliteit. Niet alleen hebben we de mogelijkheid om waar dan ook toegang te hebben tot documenten van werk, kunnen we waar we ook zijn onze bankzaken regelen en het opent ook de grenzen voor bijvoorbeeld online spelletjes spelen.

 

Heel vroeger zaten we met z’n allen aan tafel rondom een spelletje, later werden dit videogames. Dankzij de cloud zijn we, in het vinden van tegenstanders, inmiddels niet meer beperkt tot vrienden of gezinsleden. Het geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om te racen tegen iemand in Japan of thuis in je pyjama een casino spel te spelen.

 

Het digitale werken

Zoals we kort benoemde, Nederland maakt flink gebruik van de cloud. Dit is mede dankzij alle zelfstandige ondernemers. In 2019 telde Nederland al zo’n 1.1 miljoen ZZP’ers en dat werden er in 2020 alleen nog maar meer. Maar zij zijn niet de enige die zorgden voor de grote groei in cloudgebruik.

Flexwerken

Steeds meer bedrijven geven hun werknemers de mogelijkheid om te flexwerken. Werknemers mogen hun werktijden zelf indelen en hebben meer inspraak in of ze thuis of op kantoor werken. Dankzij al die verschillende schema’s, verplaatsten veel zaken van de kantoorserver naar de cloud. Zo hebben werknemers waar dan ook toegang tot benodigde documenten en kunnen ze nog altijd met een team tegelijk aan projecten werken. 

Digitale nomaden

De groei in flexwerken bracht ook een ander fenomeen met zich mee: de digitale nomaden. Dankzij de komst van het internet, cloud hosting en de groeiende selectie beroepen die online uitgevoerd kunnen worden, maakt het niet meer uit waar ter wereld je je bevindt. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je dankzij programma’s zoals Skype, Dropbox en Trello je werk prima uitvoeren.

 

Geholpen door mooie foto’s van stranden op sociale media en de lagere kosten in levensonderhoud werd deze manier van werken steeds populairder. 

 

Samenvatting


Cloud hosting, oftewel cloud computing, geeft ons de mogelijkheid om waar we ook zijn, toegang te hebben tot onze bestanden en gegevens of informatie uit te wisselen met anderen. De afgelopen vijf jaar is het gebruik hiervan al flink gegroeid, mede dankzij de grote hoeveelheid ZZP’ers en flexwerkers. De komende zal dit alleen nog maar meer groeien.