HostingWijzer

Wat kost een eigen website?

7 januari 2021 00:00

De kosten van een eigen website lopen erg uiteen. Wat sterk bepalend is voor de kosten, is of je zelf jouw website maakt of deze laat maken door een webdesigner. In het laatste geval betaal je een stuk meer, maar heb je ook een website die goed in elkaar zit en ontvang je soms langere tijd support.

Kosten voor hosting en domeinnaam

Kosten waar iedereen mee te maken krijgt, zijn die voor hosting en de domeinnaam. Deze kosten lopen al flink uiteen. Net als dat je waarschijnlijk kiest voor internet en tv vergelijken, valt het ook aan te raden om kosten voor hosting te vergelijken. Deze kosten komen namelijk jaarlijks of maandelijks terug. Door voor een goedkope aanbieder te kiezen, kun je flink wat kosten besparen. Het is belangrijk dat het hostingpakket aansluit bij jouw behoeften. Heb je meerdere websites of een erg zware website met veel data? Dan heb je een groter hostingpakket nodig om te voorkomen dat je site langzaam wordt en je bezoekers verliest. Hosting kost gemiddeld zo'n €10,- tot €30,- per maand. Een .nl domeinnaam kost tussen de €5,- tot €15,- per jaar.

Zelf website maken

Als je zelf een website gaat maken heb je de kosten redelijk in de hand. Je kunt kiezen voor een gratis thema, waardoor je naast hosting en je domeinnaam helemaal geen kosten hebt aan je website. Vaak is het aan te raden om voor een premium thema te gaan. Deze geeft de uitstraling van een professionele website, maar kost slechts een fractie van de prijs. Een premium thema heb je voor rond de €50,-. Dan kan het nog zijn dat je diverse widgets nodig hebt om je website aanvullende functies te geven. De prijzen hiervan liggen uiteen en worden vaak jaarlijks gefactureerd. Veel zzp'ers en freelancers kiezen ervoor om hun eigen WordPress website te maken, omdat zo flink wat kosten bespaard worden.

Website laten maken

Dan kun je er ook nog voor kiezen om je website te laten maken. Ook hiervoor lopen de kosten uiteen. Voor €1.500,- tot €3.000,- kun je een mooie en gebruiksvriendelijke WordPress website op maat laten maken door een zelfstandige webdesigner of kleiner webdesignbureau. De wat grotere bureaus rekenen al snel tussen de €2.500,- en €5.000,- voor een professionele website die goed in elkaar steekt. Wanneer je meer eisen stelt en een grote en complexe website nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een uitgebreide webshop hebt, kan de prijs oplopen tot zo'n €30.000,-. Sommige grotere bedrijven kiezen er dan ook voor om zelf een webdesigner in dienst te nemen, zodat ze dit inhouse kunnen oplossen.