banner bhosted

Webhosting: 4 Trends die doorzetten

De basis van webhosting is al ruim 10 jaar lang precies hetzelfde, toch is de markt constant in ontwikkeling. De tijd dat er puur geconcurreerd werd op aantal MB’s schijfruimte en GB’s dataverkeer is gelukkig voorbij. 

Een verkenningstocht langs diverse webhosting blogs en congressen brengt dan ook niet zozeer volledig nieuwe trends in beeld maar vooral enkele trends die doorzetten in de wereld van webhosting.

Globalisering & Consolidering van hosting bedrijven

De trend van globalisering is een erg interessante als je spreekt over de hosting markt. De markt kent naast vele grote wereldspelers ook honderden landelijke kleine specialisten. Zo zijn er verschillende hosting partijen die over de hele wereld actief zijn en ook in Nederland op jacht naar nieuwe, extra klanten: daarbij kun je onder meer denken aan SiteGround, Kinsta en bijvoorbeeld Hostinger. Vaak maken ze ook gebruik van een cloud netwerken waardoor je sites van alle uithoeken van de wereld snel te bereiken zijn.

In de discussie van globalisering worden onder andere Amsterdam, Frankfurt en Singapore gezien als goede vestigingen voor internationale partijen met een sterk netwerk. Deze plaatsen worden zo gebruikt als hub voor de continenten Europa en Azië.

Met consolidering bedoelen we de overnames in de hosting wereld. Met name TWS en Team.blue zijn de afgelopen jaren erg actief geweest met overnames. Bij Team.blue is Transip één van de vlaggenschepen en bij TWS is Yourhosting één van de belangrijkste spelers. Over de afgelopen jaren hebben ze veel kleinere hosting bedrijven overgenomen zoals SoHosted, Antagonist, iXL, Argeweb, Versio etc.

Als je benieuwd bent naar een overzicht met de webhosting groepen en bedrijven kun je hier een overzicht vinden.

Backup diensten bij je webhosting

Deze trend zien we ook in Nederland goed naar voren komen. Waar het jaren terug nog als een extra werd gezien om de website van een backup te voorzien is dit tegenwoordig gelukkig standaard.

Daar bovenop zijn er natuurlijk weer extra niveaus van veiligheid te verkrijgen. Sommige bedrijven bieden elk uur een back up (o.a. Transip), anderen een dagelijkse back up (mijndomein, SiteGround). Wel zo prettig dat als er een keer iets mis gaat je een back up hebt.

Controleer dit natuurlijk wel zelf, het kan zijn dat een hosting bedrijf wel backup aanbiedt maar dat jij het niet niet geactiveerd hebt.

Ook zie je hier specialisatie waarbij sommige bedrijven zich 100% op backup richten en géén reguliere webhosting aanbieden. Het is als gebruiker dan ook aan te raden je originele data en je backup data bij verschillende bedrijven te huisvesten.

Ook van belang gewoon zelf zo nu en dan een fysieke back up naar je eigen computer of harddrive te downloaden. Specialisten op het gebied van backup diensten zijn onder meer LiveDrive, Acronis, Strato HiDrive en Argeweb online back up. [1]Lees ook meer over backup diensten op backupvergelijker.nl

ECO webhosting / groene hosting en datacenters

Datacenters slurpen energie, dat is al langer bekend maar steeds meer hosting partijen nemen dit ter harte en gaan aan de slag op basis van eco of groene hosting en datacenters. De datacenters worden dus van groene energie voorzien. In de Eemshaven in Groningen is dit bijvoorbeeld goed voor elkaar te krijgen met windmolens kunnen we ons voorstellen maar voor een Datacenter in Amsterdam kan dit al wel eens lastiger worden om aan dit soort wensen van consumenten en bedrijven te voldoen. Maar de gang naar meer en meer groene en eco webhosting is ingezet.

Het komt steeds vaker voor dat hosting bedrijven dit compenseren en zich daarmee 100% groen noemen.

Om het commercieel ook nog interessant te maken geven ze klanten dan de mogelijkheid een Groen-OK achtig logo op hun website te plaatsen. Een goede en slimme manier voor wat toegevoegde waarde en marketing value en nog goed voor het milieu ook.

Specialisatie van Webhosters

Met een markt die aardig verzadigd is en duizenden concurrenten die precies dezelfde onbeperkte specificaties kunnen bieden is specialisatie een uitweg. Zo richten kleine webhosting bedrijven zich bijvoorbeeld helemaal op één CMS als Joomla, Drupal of WordPress Hosting (bv Kinsta en WP Engine) of gaan ze meer naar de VPS hosting, Cloud hosting of Dedicated hoek om zich zo deze kleinere niche te kunnen domineren.

Met name veel hosting bedrijven zetten zich neer als WordPress hosting specialist, maar of het ook echt een specialist is of dat ze alleen een WordPress one click install klaar zetten, daat zit natuurlijk nog wel wat verschil tussen.

De echte specialisten bieden vaak maar hosting voor een type hosting aan, daar zou je naar kunnen kijken, wil je op gegeven moment switchen van type hosting of systeem, dan zit je natuurlijk wel met de gebakken peren, dan kun je beter voor een goede complete all round hoster gaan: denk aan bijvoorbeeld mijn.host, cloud86, siteground of yourhosting.

Bronnen

Bronnen
1 Lees ook meer over backup diensten op backupvergelijker.nl

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo