banner bhosted

Website Responsive Maken: 5 Manieren

Je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken. En steeds vaker doen mensen die eerste indruk online op. En dan ook nog steeds vaker op een mobile device. zoals een tablet of smartphone. Mobile marketing groeit als kool: Bijna iedere Nederlander heeft een smartphone.[1]Bijna iedere Nederlander heeft een mobiele telefoon Dus ook daarop je website in één oogopslag professioneel overkomen.

Je site moet daarvoor ‘responsive’ zijn en goed werken op mobiele telefoons.

Een Mobile Friendly is vereist voor goede Google rankings

Het woord ‘responsive’ zegt het al: je website reageert op de breedte van het scherm. Het webdesign schaalt zich automatisch naar de juiste grootte, zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid, de navigatie of functionaliteit van de website.

Hoe ‘mobile friendly’ is je huidige website? Voer je url in op deze speciale Google pagina voor webmasters en je weet het antwoord binnen luttele seconden. Met een responsive website kom je bovendien hoger terecht in de zoekresultaten op Google!

5 Manieren om meer responsive te gaan

Er zijn 5 wegen die naar een responsive website leiden. Voor welke route je kiest, is afhankelijk van o.a. je budget, de omvang van de website en of je zeer veel terugkerende bezoekers hebt.

1. Ombouwen van je huidige Website

Ben je bekend met html codes? Door een aparte stylesheet ofwel css (Cascading Style Sheets) te maken voor kleine schermen, kun je een bestaande website al behoorlijk responsive maken. Want in principe hoef je alleen maar de breedtes in pixels te vervangen door percentages. Deze tutorial op bobdewebbouwer legt het stapsgewijs uit. Het is een snelle methode, goedkoop en je site blijft er vertrouwd uitzien. Mensen houden nu eenmaal niet van té grote veranderingen.

2. Mobilizers

Voor html sites, WordPress en Joomla sites zijn er ook tools – mobilizers – verkrijgbaar om je bestaande site om te bouwen tot responsive site. Of je kunt een aparte mobile site maken op basis van de huidige site. Er zijn mobilizers voor mensen zonder programmeer- en softwarekennis en tools voor meer ervaren (html) developers. Een greep: bMobilizedWompmobileMobify en Como.  Voor WordPress sites is er WPtouch van het bedrijf Brave new code en met MobileJoomla kun je Joomla sites responsive maken.

3. Aparte ‘m.dot’ Mobiele site

Naast je huidige website kun je een aparte (minder omvangrijke) responsive mobiele ‘m.dot’ website bouwen. Je kunt zo beginnen met de belangrijkste pagina’s van je huidige website op te zetten als responsive pagina, zodat er al een basis is. Mettertijd kun je dan alle pagina’s van de ‘normale’ website vervangen door responsive pagina’s. Deze ombouw in kleine stapjes heeft als voordeel dat je alles rustig kunt uitproberen en fouten kunt corrigeren, zonder de launch-deadline van een compleet nieuwe site.

4. Complete redesign: Adaptive & Responsive

Betekent dat je begint met een schone lei, waarbij mobiel gebruik het uitgangspunt is. Je kunt dus je ontwerp, techniek, navigatie, laadsnelheid en content perfect afstemmen  mobiel gebruik en kun je optimaal rekening houden met de beperkingen daarvan, zoals trage wifi-verbindingen.

5. Stapje voor stapje

Dit is eigenlijk een combinatie van 1 (ombouwen) en 2 (losse mobiele site). Dat vergt geen grote investering ineens, webbouwers kunnen de hele operatie in kleine projecten opdelen en gebruikers kunnen geleidelijk wennen aan de nieuwe responsive interface.

Er is geen ‘big bang’ waarin alles in één keer verandert. Kijk voor alle voor- en nadelen van deze 5 manieren om website responsive te maken deze praktische tips van Eric van Hall op Mediaweb.nl

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo