HostingWijzer

Welke internetprovider kies jij in 2021?

7 januari 2021 00:00

In de digitale jungle van internetproviders is het lastig om de juiste voor jou eruit te pikken. Ze bieden allemaal pakketten aan die van elkaar verschillen qua inhoud en prijs. Of is het juist slimmer om verschillende aanbieders te nemen voor internet, vaste telefonie en televisie? En welke extra’s kun je verwachten als je voor een bepaalde provider kiest? We doken erin en zetten de voor- en nadelen van verschillende aanbieders op een rij.

Alles-in-1

Veel mensen kiezen voor gemak en dus voor een alles-in-1 pakket met internet, televisie en vast bellen. Je kunt dan meestal op verschillende manieren tv kijken. Bijvoorbeeld via de kabel, DSL of glasvezel. Alles-in-1 (ook wel combipakket of triple play genoemd) heeft een aantal voordelen. Het is fijn dat je één aanspreekpunt hebt waar je terecht kunt voor vragen of klachten. En je krijgt één verzamelfactuur. Ook lekker overzichtelijk. Bovendien krijg je vaak allerlei extra’s als je alles bij een provider afsluit, bijvoorbeeld meer data, gratis tv-zenders en korting. Het lijkt misschien wel zo, maar alles-1-in is niet altijd de goedkoopste oplossing.

Alleen internet en televisie

De vaste telefoon heeft zijn langste tijd wel gehad. Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon en daarmee bel je net zo goedkoop (vaak zelfs gratis) als met een vaste telefoon. Waarom zou je dan nog een vaste telefoon aanhouden? Misschien dat je oma je nog af en toe op dat nummer belt, maar dan houdt het vaak wel op. Als je een pakket kiest met alleen internet en televisie ben je over het algemeen iets goedkoper uit. Wellicht het overwegen waard.

Alleen internet

Het kan natuurlijk ook dat je alleen goedkoop internet wilt. Bijvoorbeeld omdat je bijna nooit televisie kijkt, een satellietschotel gebruikt of alleen online kijkt. Maar misschien ben je wel heel tevreden met de tv-provider en wil je een internetabonnement bij een ander provider afsluiten omdat die combi voordeliger is. Niet alle providers hebben een pakket voor alleen internet. Bij kabelaars is een basis tv-pakket altijd onderdeel van het (internet)pakket.

Wat krijg je erbij?

Wat je krijgt bij het afsluiten van een abonnement verschilt per aanbieder. Het begint bij internet vergelijken, maar we hebben nog een tip. Extra’s zijn gewoon lokkertjes om je over te halen om voor een bepaalde provider te kiezen. Maak daar gebruik van! Vaak kun je met ze ‘onderhandelen’ om extra extraatjes te krijgen. Gratis televisiezender, WIFI-hotspots, extra e-mailadressen, gratis spamfilter, gratis antivirus pakket, mogelijkheid om een website te hosten. Denk eraan, ze willen je graag als klant en hebben veel extra’s te vergeven, maar je moet er wel om vragen.