banner bhosted

Software om zelf een website te maken

Als je zelf een website wil maken moet je dit doen met bepaalde software. Welke softwarekeuze je moet maken hangt af van best wel wat factoren.

 • Wat voor een soort website wil je?
 • Wat is je eigen kennis niveau?
 • Hoeveel bezoek verwacht je?
 • Is het beroepsmatig of hobby?
 • Kies je voor overwegen visueel of juist tekstueel?

Als je dit een beetje helder hebt, dan kun je binnen 4 categorieën kiezen voor bepaalde software. Die zullen we hieronder bespreken:

Website builders

Sitebuilders zijn een uitkomst voor particulieren en ondernemers die een strakke eenvoudige website willen maken, en daar niet ontzettend veel tijd aan willen/kunnen besteden. Het is erg handig om snel en makkelijk een eerste website online te zetten die er ook nog eens redelijk goed uitziet.

Website builders zijn zogenoemde Software as a Service (SaaS) oplossingen. Je kunt je hiervoor aanmelden bij verschillende websites waar je dankzij een website editor een site kunt maken. Dit is vaak erg eenvoudig en bestaat uit een drag & drop systeem. Je verplaatst elementen door ze binnen je scherm te verplaatsen.

Voor deze website builders hoef je geen programmeerkennis in huis te hebben. Dat betekent dat het ideaal is voor mensen zonder al teveel kennis die een professionele site willen. Je bent dan wel enigszins beperkt als je bepaalde functionaliteiten in je website wilt hebben. Maatwerk is namelijk niet echt mogelijk.

Gelukkig zijn de sitebuilders tegenwoordig zo uitgebreid en geoptimaliseerd, dat je waarschijnlijk wel iets kunt vinden dat je zoekt. Boekingsmodules, webshops etc, zijn tegenwoordig eenvoudig mogelijk met een sitebuilder.

SquareSpace Onze favoriet

Zeer geschikt voor visuele sites.

JouwWeb Voor beginners

Nederlands, goedkoop en eenvoudig in gebruik.

Sitebuilders zijn eenvoudiger in gebruik dan self-hosted oplossingen als WordPress. Echter ben je bij sitebuilders veel meer gebonden aan de grenzen van de software. Denk dus goed na over het doel van de website.

Self Hosted Website software

Voor veel zelfstandig ondernemers en bedrijven zullen de meeste sitebuilders echter te beperkt zijn. Er zijn simpelweg zoveel betere alternatieven waaruit gekozen kan worden.

Met name de beperkte flexibiliteit in uitbreiden en de afhankelijkheid van één partij zal voor commerciële websites de reden zijn niet voor een sitebuilder te kiezen.

Wie flexibiliteit wil houden en zelf meer invloed wil houden op zowel de vormgeving en het technische deel van websites, doet er goed aan om te kiezen voor een self-hosted oplossing. Je zit hiermee niet vast aan bepaalde kaders van een sitebuilder, maar kunt veel meer zelf beslissen over site elementen.

Het vergt iets meer werk en inzicht, maar doordat bepaalde website software ofwel content management systemen erg veel gebruikt worden, is er online ontzettend veel documentatie te vinden. Voor een eenvoudige bedrijfssite kunt je prima kiezen voor een sitebuilder, maar wil je meer dan dat en is het in grotere mate beroepsmatig, dan is Self-hosted een kans.

We zijn zelf ook van mening dat je hiermee ook beter in staat om extra verkeer naar je site te krijgen vanuit zoekmachines. Wij vinden het namelijk eenvoudiger om grotere hoeveelheden content op een juiste manier in de zoekresultaten te krijgen.

Zelf zouden we zeker WordPress aanraden om te overwegen. Het CMS dat ooit begon als blog software kent tegenwoordig zeer veel mogelijkheden.

Positieve eigenschappen
 • Vele opties om uit te kiezen
 • Flexibel op de langere termijn
 • Alles in eigen beheer
 • Maatwerk (beter) mogelijk
Negatieve eigenschappen
 • Vereist meer kennis
 • Kost meer tijd en werk

Onze keuze voor website software

WordPress is open source software waarvan wereldwijd miljoenen mensen gebruik maken. Inmiddels bestaat zelfs ruim 41% van het internet uit WordPress sites waarmee de wereld van een hele hoop content voorzien wordt. Dankzij het WordPress CMS worden er maandelijks 70 miljoen nieuwe artikelen online geplaatst [1]WordPress.org.

Niet alleen bloggers gebruiken de software (WordPress was oorspronkelijk blog software) maar ook ’s werelds grootste bedrijven.

WordPress Onze favoriet

Open source CMS met miljoenen gebruikers (beste hosting via Siteground)

Er zijn nog een tweetal noemenswaardige CMS'en die veel gebruikt worden. Dat zijn Joomla en Drupal. Deze partijen hebben echter veel marktaandeel verloren aan WordPress door de jaren heen [2]w3techs.com

 2018201920202021
WordPress29.2%32.7%35.4%41.5%
Joomla3%2.6%2.2%2.1%
Drupal2.3%1.9%1.7%1.5%
marktaandeel website software

Joomla is een mooi systeem en net als WordPress Open Source. Joomla is erg geschikt is voor eenvoudigere bedrijfssites. Joomla is makkelijk in gebruik maar verliest door de jaren heen toch terrein op WordPress. Toch blijft het een populaire keuze van veel mensen. Maar liefst 2,1% van de sites is anno 2021 opgebouwd met Joomla.

Het derde CMS in de categorie self hosted website maken software is Drupal. Ongeveer 1,5% van de websites op het internet is ontwikkeld dankzij Drupal. Drupal is erg geschikt voor grotere en zwaardere siteprojecten [3]Why use Drupal 9?, webdevelopmentgroup.com.

Joomla

Opensource CMS met uiteenlopende functies
(eenvoudig hosten bij Argeweb)

Drupal

Geschikt voor websites & blogs. (Drupal hosting via Vimexx)

Webshop builders

Een aparte tak van sport is de webshop software. Webshops zijn veel dynamischer dan websites en werken vaak samen met kassasystemen in een fysieke winkel. Hierdoor zijn er specialistische webshop builders ontstaan waarmee zeer veel webwinkels gemaakt zijn. Ook met sitebuilders kun je tegenwoordig vaak een webshop maken.

SquareSpace, Wix en JouwWeb zijn voorbeelden waarmee dit eenvoudig kan. Zeker JouwWeb biedt de mogelijkheid om een zeer goedkope en eenvoudige webshop live te zetten. De andere partijen zijn vaak wat professioneler, waarbij Shopify en Lightspeed er wel uit springen.

Shopify Populair

Voor kleine en gemiddelde webshops

Lightspeed Hoge kwaliteit

Ideaal voor combinatie met winkel

CCV Nederlands

Ideaal voor combinatie met winkel

Self Hosted Website software

Woocommerce

Webshop software van WordPress

Magento

Complexere webshop software

Conclusie

U kunt bij nagenoeg alle software aanbieders eenvoudig gebruik maken van een gratis proefperiode. Op die manier kun je er gewoon een aantal proberen. Kijk goed naar de voorbeeldsites en templates of thema’s die de aanbieders van software geven. Je krijgt dan een erg goede indruk van het maximaal haalbare. Bekijk ook eens naar templates van externe partijen via Themeforest.

Bronnen

Bronnen
1 WordPress.org
2 w3techs.com
3 Why use Drupal 9?, webdevelopmentgroup.com

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo