banner bhosted

XYZ extensie in Nederland: Voorbeelden

Zowel het moederbedrijf van Google als de techjournalist Daniël Verlaan zijn bekende voorbeelden van entiteiten die gebruikmaken van een .XYZ domeinnaamextensie. Maar wat vertegenwoordigt deze extensie eigenlijk? En hoeveel kost het bij Nederlandse aanbieders?

In deze gids vertel ik meer over de betekenis van de .XYZ extensie, bekijken we het gebruik hiervan en zet ik de prijzen op een rijtje. Kom erachter of jij ook zo'n extensie moet hebben voor je bedrijf!

De XYZ extensie wordt veel gebruikt door startups:

Op 2 juni 2014 kwam de .XYZ domeinextensie beschikbaar voor registratie. Een generiek topniveaudomein, een zogeheten gTLD. Met deze drie lettercombinatie wordt een verwijzing gemaakt naar mensen uit de drie verschillende generaties: generatie X, Y en Z. Dit is onder meer te lezen op de website van de extensie zelf: gen.xyz.

Los van deze betekenis, zijn het natuurlijk ook de laatste drie letters van het alfabet. En dat daar op een ludieke wijze gebruik gemaakt kan worden laat ik later in dit artikel zien.

#1: Wooof Nederland draait op een XYZ.domein

Dit zeggen Nederlandse hostingbedrijven over de extensie

Het is natuurlijk ook interessant om een bezoekje te brengen bij Nederlandse hostingbedrijven die deze extensie aanbieden. Want, wat zeggen zij hierover?

  • TransIP: Met de nieuwe .xyz-domeinnaam extensie geef je jouw domeinnaam nét dat beetje extra.”
  • Mijn.host: Het alfabet eindigt met “xyz” en waarom geen domeinnaam? Dit is hoogstwaarschijnlijk wat het register dacht toen ze zich aanmelden voor de extensie .xyz.
  • bNamed.net:Met een .xyz domein spreek je mensen van zowel generatie X, Y als Z aan, qua doelgroep kan dat wel tellen.
transip xyz domein
Ook TransIP biedt de mogelijkheid om een .XYZ domein te registreren.

XYZ Populair onder de top level domeinen

Volgens nTLDStats zijn er op dit moment ruim 3.8 miljoen .xyz domeinen geregistreerd (statistieken hier te zien). En hiermee staat het domein wereldwijd met stip op nummer één van de nieuwe gTLD's.

.xyz domein registratie populariteit
De statistieken van .XYZ registraties wereldwijd. © nTLDStats.com

In Nederland blijkt de extensie wat minder populair: hier staat hij op de achtste plaats van de top 10 nieuwe top level domeinnamen (10.871 registraties op het moment van schrijven).

Maar, wie gebruikt deze extensie dan?

Het portfolio dat gen.xyz op haar website deelt blijkt met name gevuld met name websites in de volgende branches:

  • Apps en programma's
  • Startups
  • Gaming
  • Blockchain
  • Developers
  • Artificial Intelligence

Concrete voorbeelden:

Tja, met de laatste drie letters van het alfabet moet het bedrijf ‘Alphabet' (moederbedrijf van Google) natuurlijk wel deze extensie gebruiken. En dat doen zij dan ook met abc.xyz. Leuk weetje: de domeinnaam Alphabet.com was reeds bezet; dus deze ludieke domeinnaam kwam goed uit voor de techgigant. 🤓

Daniel Verlaan op een XYZ

Kijken we naar voorbeelden van eigen bodem, dan is tech-journalist Daniël Verlaan iemand die ook gebruikmaakt van deze extensie: daniel.verlaan.xyz.

Zelfs de rijsuniversiteit probeert soms wat uit op Xyz domeinen in Nederland:

Rijksuniversiteit Groningen: project op een XYZ domein

.XYZ domein registeren: kosten en beschikbaarheid

Maar, wat kost zo'n .XYZ domeinextensie eigenlijk? Ik heb de prijzen van populaire hostingbedrijven in Nederland op een rij gezet:

HostingbedrijfKosten .YXZ extensie
TransIP€ 20,99 p.j.
Mijn.Host€ 13,99 p.j.
STRATO€ 12,00 p.j. (Goedkoopste optie)
MijnDomein€ 20,00 p.j.
Yourhosting€ 26,99 p.j.
Cloud86€ 17,95 p.j.
Antagonist€ 24,48 p.j.
Versio€ 26,99 p.j.
GoDaddy€ 18,79 p.j.
Hostinger€ 13,99 p.j.

Noot: het gaat hier puur om kosten voor de domeinregistratie en dus nog niet voor de hosting. Vergelijkend met de .NL kosten bij de beste domein hosting in Nederland, is de .XYZ een heel stuk duurder.

Beschikbaarheid

Zoals ik eerder al aangaf gaat het hier om een populaire extensie. Met bijna 4 miljoen registraties zijn veel gewilde namen al weggekaapt. Om er snel achter te komen of een domeinnaam nog beschikbaar is, heeft .XYZ een handige zoekmachine gemaakt. Je kunt hier gebruikmaken van filters om onderzoek te doen.

.xyz beschikbaarheid

Je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de domeinnaam checker bij hostingpartijen.

Conclusie: moet jij nou ook zo'n extensie voor je bedrijf?

In Nederland is de .xyz extensie een prima domein om mee te werken. Zoals je kan zien zijn er al best wat jou voor geweest.

Dus, moet jij nu ook een .XYZ vastleggen? Persoonlijk vind ik het een gave domeinnaam om te hebben én te communiceren. Helemaal als je je begeeft in de tech-niche en nét even iets anders wil zijn dan alle andere bedrijven.

Is de naam die je wilt registreren bezet in .nl en/of .com? Ja: registreer hem en wees uniek!

🦄 Ps. De prijs van een .xyz is soms wel wat hoger dan een .nl registratie.

Geen reacties

Leave a reply

Hostingwijzer
Logo