banner bhosted

Zoveel GB heb je nodig voor jouw website

Als je een website wilt beginnen en je aan het overwegen bent een hosting af te sluiten wil je al snel weten wat je nou nodig hebt voor een website:

  1. Opslagruimte: Hoeveel opslagruimte is vereist voor jouw project en of website.
  2. Brandbreedte: Wat is een bandbreedte van een website.
  3. Dataverkeer: Wat moet ik met dataverkeer.

Wij zochten het voor je uit!

Opslagruimte van jouw website

De benodigde opslagruimte is de hoeveelheid schijfruimte die jouw website nodig heeft. Je kunt de opslag die nodig is voor jouw website het beste vergelijken met een harde schijf in de computer. Naarmate je meer foto’s wil opslaan, heb je een grotere harde schijf nodig. De ruimte die je nodig hebt vanwege de totale grootte van de bestanden, is de benodigde opslagruimte.

Let op: Opslagruimte staat niet gelijk aan bandbreedte [1]Wat is Bandbreedte?

De bestanden van jouw website staan dus op (het deel van) de server dat je van de hostingprovider huurt en onder meer daarvoor betaal je, maandelijks een bedrag aan deze provider. Probeer opslag niet te verwarren met bandbreedte. Bandbreedte slaat op het dataverkeer dat je genereert doordat gebruikers via het bezoek aan jouw website of gebruik van jouw applicatie bestanden laden van de server.

Zoveel opslag heb je nodig voor jouw website

Waar dataverkeer afhankelijk is van het aantal gebruikers (p*q), is opslagruimte een keus die volledig bij de eigenaar of beheerder van de website ligt. Je hoeft dus (bijna) geen rekening te houden met externe variabelen zoals het aantal bezoekers, maar dient wel te bepalen waarvoor je de website wilt gaan gebruiken.

Onderstaande tabel biedt een eerste indicatie van de opslagruimte die je nodig hebt.

Type websiteSoort bestandenBenodigde opslag
Simpele HTML websitesTekstbestanden, statische pagina’sMinder dan 40 MB
Persoonlijke blogsTekstbestanden, soms foto’s en video’sRond de 100 MB, meer als je de foto’s en video’s zelf gaat hosten en niet via YouTube of Flickr inlaadt
Normale WordPress WebsitesWordPress Installatie + Thema installatie en PluginsBelangrijker voor WordPress websites is dat de site minimaal één database beschikbaar heeft. Minimaal heeft wordpress wel een hosting pakket met 1 GB nodig,
Websites met dynamische contents en veel scriptsVeel scripts, soms grote bestanden als foto’s en video’sVrijwel altijd meer dan 2 GB.
E-commerce websites (Magento bijv)Veel productpagina’s, met gedetailleerde foto’s en eventueel video’sVrijwel altijd meer dan 10 GB, zeker als sprake is van hoge resolutie foto’s van de producten
Websites voor muziek, foto’s en video’sVeel foto’s, muziekbestanden of video’s.Vrijwel altijd meer dan 100 GB, zeker als je gebruikers zelf bestanden laat uploaden.

Hoe weeg ik opslag mee in de keuze voor een hostingpakket?

Nadat je hebt bepaald hoeveel data je precies nodig hebt, kun je bij het selecteren van een hostingprovider zoeken naar de scherpste prijs voor die betreffende hoeveelheid data. Daarbij is het ook van belang dat je meeweegt hoe veel je hecht aan snelheid van je website.

Immers, als het aantal beschikbare GB gelijk is en de prijs ook, dan kan de snelheid doorslaggevend zijn. Zoek dus naar een hostingprovider op basis van in ieder geval hetzelfde aantal beschikbare MB of GB aan schijfruimte. Laat je niet verleiden door aanbieders die zeggen oneindige ruimte aan te bieden. Vaak gaat dit ten koste van de snelheid van die betreffende servers.

Oneindige ruimte is in de praktijk ook echt niet eeuwig, zeer veel hosting bedrijven zijn hier later weer op terug gekomen.

Is 10 GB hosting genoeg voor een website?

Als je denkt aan het volgende:

  • Een foto in redelijke kwaliteit neemt 0,5 MB in beslag. Grote foto's kunnen tot wel 10 MB zijn. Een gemiddelde website heeft rond de 200 foto's / plaatjes op de website staan. Totaal kan je dus rekening houden met 100 MB.
  • Een WordPress website zonder extra plugins en thema's neemt ongeveer 30 MB in beslag. Wij hebben zelf wel tientallen wordpress websites en gemiddeld komen onze WordPress websites uit op 800 MB per website. Deze sites zien iets groter dan gemiddeld maar toch lijkt het erop dat je dus wel iets meer ruimte nodig hebt voor een WordPress website.
  • Een lege installatie van Magento 2[2]Magento 2 neemt ruim 200 MB in beslag.
  • Filmpjes zijn ongeveer 15 MB per minuut als je deze op 720px ( goede weergave) opslaat op jouw website of server. Als je dus één uur aan filmpjes op jouw website hebt staan kan dat neerkomen op 1 GB.

Zelfs als je overal het maximale van pakt kom je simpelweg niet snel aan 10 GB. Ga je met groots met video's aan de slag dan is 10 GB waarschijnlijk uiteindelijk niet genoeg. Al kan je video's natuurlijk ook hosten op YouTube en dan worden ze ook via YouTube geladen.

Als je naar onderstaande grafiek kijkt zie je dat je met een bandbreedte van meer dan 100 GB en een schijfruimte van 10 GB altijd wel goed zit.

Benodigde Bandbreedte

Gemiddeld paginaformaatAantal pagina'sBen. ruimteMaandelijkse viewsBandbreedte nodig
2 MB (normaal)100200 MB30006 GB
2 MB (normaal)5001 GB1500030 GB
2 MB (normaal)10002 GB3000060 GB
2 MB (normaal)20004 GB60000120 GB

Als je gewoon als klein bedrijf een visite kaartje achtige website maakt hoef je je nooit druk te maken over bandbreedte of dataverkeer bij hosting.

Hoe groot moet de hosting nou zijn?

Dus als je je nog afvroeg: Hoeveel GB heb je nodig voor een website?

Dan is het antwoord: Met 10 GB zit je in 99% van de gevallen goed!

Gelukkig hebben wij bij Hostingwijzer een goed onderzoek gedaan naar welke goedkope hosting partijen hier lekker bij aansluiten!

Hostingwijzer
Logo