banner bhosted

Hostnet Review

Hostnet is actief sinds 1999 en is de marktleider van Nederland op het gebied van aantal webhosting klanten. Naar eigen zeggen beheren zij momenteel ruim 800.000 domeinnamen voor meer dan 200.000 klanten. Hostnet wil zich onderscheiden op basis van een goede klantenservice.
7.3/10 (Expert Score)
Webhoster is de #14 in de categorie Hostingproviders
7.3Expert Score
Hostnet in het kort

Hostnet is een degelijke hosting provider die door de jaren heen een flink klantenportfolio heeft opgebouwd. Ze blinken uit in de toegankelijkheid van de klantenservice. Daarbij moet wel gezegd worden dat het kennisniveau en de hulpvaardigheid van het team nog wel eens in twijfel wordt getrokken. Anderzijds zijn veel gebruikers weer heel erg positief. Dit beeld van tegengestelde meningen past wel bij Hostnet. De reviews lopen erg uiteen en op de ene reviewsite is de tevredenheidsscore veel hoger dan op de andere.

Hostnet heeft een behoorlijk compleet product aanbod, van domeinnaam hosting, tot webhosting, VPS, Managed, WordPress en Email en Office (365, Teams, Exchange). Dus ben je geïnteresseerd in meerdere producten en wil je ze allemaal bij één provider afnemen dan is Hostnet een goede partij: je zou ook voor bijvoorbeeld Yourhosting kunnen kiezen die hebben een vergelijkbaar aanbod.

Wat ons betreft kan Hostnet verbeteren op de transparantie rondom de kosten. Het voelt af en toe iets te veel op omzet ingericht zoals de Amerikaanse providers dat ook goed kunnen. Zo zit je zomaar aan een .online extensie vast omdat je even niet oplet bij het afrekenen. Dit zijn trucs die tegenwoordig bij meer providers gebruikt worden.[1]Hoe sommige hosting providers jou een loer draaien

Hoewel we misschien wat negatieve dingen hebben benoemd, zouden we Hostnet misschien wél overwegen. Dat komt doordat het een provider is zonder al teveel poespas en met een goed bereikbare klantenservice.

Hostnet aanbieding: 50% korting op het eerste jaar
Maak handig gebruik van deze actie voor diverse pakketten
€ 3,50 € 7
Bij Hostnet krijg je het eerste jaar 50% korting op webhosting

Productaanbod
7.5
Hostnet prijzen
6
Extra functionaliteiten
7
Servers en prestaties
7
Hulp en klantenservice
9
Ervaringen van gebruikers
7.5
Voordelen Hostnet
 • Zeer uitgebreide support: goed bereikbaar en duidelijk op de website
 • SSL is gratis
 • All round hosting partij
 • De Hostnet Academy is een leuke toevoeging
 • Goed gevulde kennisbank met uitgebreide duidelijke artikelen die je op weg helpen met je website.
 • LiveChat op de homepage, valt dan wellicht wel onder klantenservice – maar is wel heel prettig!
Nadelen Hostnet
 • Prijzen niet altijd transparant
 • Niet de goedkoopste
 • .htaccess sync blijft iets raars bij Hostnet

Productaanbod

Wat biedt Hostnet aan voor soorten hosting?

Het algemene hosting aanbod is behoorlijk breed. Het VPS aanbod is interessant en flink uit te breiden.

Domeinregistratie bij Hostnet

Bij Hostnet kun je eenvoudig en voordelig domeinen registreren. Je hebt de keuze uit meer dan 900 extensies. Dat is veel meer dan bij andere providers.

Standaard webhosting

Standaard webhosting is vrijwel altijd Shared Hosting. Ook bij Hostnet. Dat betekent dat jouw project met andere websites op één webserver staat. Dit is relatief goedkoop maar heeft wel wat beperkingen. Ook kan bijvoorbeeld een DDOS aanval op een andere site voor downtime op jouw project zorgen. In werkelijkheid gebeurd dit echter bijna nooit

VPS Hosting

Met een Virtual Private Server host je als het ware op een afgeschermde omgeving op een fysieke server. Hierdoor neemt de flexibiliteit toe en kun je bij de instellingen om bepaalde software of services te kunnen draaien.

WordPress Hosting

De WordPress hosting bij Hostnet is voornamelijk gericht op het makkelijker maken van de WordPress installatie. Zo is er een one-click-install en een gratis te gebruiken handleiding. Daarnaast scant Hostnet de WP site op kwetsbaarheden.

email Hosting

Bij Hostnet kun je kiezen voor e-mail hosting. Dat betekent dat je een e-mail adres en -inbox kunt beheren op je eigen domein.

Reseller Hosting

Met reseller hosting kun je meerdere hostingpakketten afnemen en beheren of doorverkopen onder je eigen naam.

Microsoft Hosting

Microsoft 365 bestaat uit diverse Microsoft diensten. Hostnet biedt dit dit zijdelings ook aan. Dit is ideaal voor bedrijven waarbij medewerkers in toenemende mate thuis werken.

7/10

Hostnet productaanbod rating

Hostnet prijzen

Wat zijn de kosten bij Hostnet?

Hostnet biedt drie hosting pakketten aan; Start, Pro en Plus. Volgens het productaanbod is het pas vanaf Pro mogelijk om met 1-klik WordPress, Joomla of Magento te installeren. Als wij kijken naar de specificaties van pakket Start is dat hier ook geen probleem, echter moet je de installatie dan handmatig uitvoeren.

Vanaf hosting pakket Pro kun je een applicatie van Hostnet gebruiken om de drie CMS’en automatisch te installeren, zeer aanbevolen! Er is weinig meerwaarde in het Plus pakket, deze heeft enkel meer schijfruimte, 100GB i.p.v. 50GB.

Wat wel voordelig is bij Hostnet is het instap VPS pakket, vanaf €10,- per maand kun je bij deze aanbieder een Plesk12 1GB VPS pakket afsluiten met ruime hoeveelheden schijfruimte en dataverkeer.

Domeinregistratie prijzen hostnet

Hostnet is niet de goedkoopste webhost voor domeinregistratie. De aanbiedingen voor het eerste jaar zijn redelijk, maar met de prijzen die daarna gaan gelden, bevinden ze zich in de duurdere regionen.

.nl€11
.be€16
.com€17
.eu€16
.info€16
.org€16

Webhosting prijzen Hostnet

Als je nieuw bent bij Hostnet zijn de prijzen weinig transparant. Daarbij krijg je allemaal dingen in je winkelmand gestopt waar je misschien niet op zit te wachten.

Verder is het ontzettend lastig (zelfs bijna onmogelijk?) om inzichtelijk te krijgen wat je uiteindelijk per maand zult gaan betalen als alle aanbiedingen afgelopen zijn. Van de onderstaande prijzen weten we zelfs niet zeker of het klopt. Daar gaan we t.z.t. voor je achteraan.

Hosting Start€6
Hosting Pro€9
Hosting Plus€11
 • De eerste drie maanden kosten de hostingpakketten slechts €0,99 per maand.
Hostnet biedt een gratis SSL certificaat,

VPS prijzen Hostnet

Hostnet VPSOngeveer €19 tot €390 per maand (inclusief BTW).

Je kunt bij Hostnet je eigen VPS samenstellen of gebruik maken van een kant-en-klaar pakket. De maximale configuratie is hieronder te zien. Daarbovenop kun je kiezen voor Unbuntu, Debian of CentOS en extra's als Acronis Backup en Plesk. Afhankelijk van de extra's wordt het maandbedrag nog een klein beetje hoger.

De standaard VPS pakketten zien er als volgt uit:

Hoewel Hostnet zoals gezegd niet heel goedkoop is is het aanbod uitgebreid. Het is jammer dat zij niet meer het voordelige Magento pakket aanbieden wat voorheen het geval is. 

Wellicht zijn de extra zakelijke cloud mogelijkheden voor sommige gebruikers een reden om voor Hostnet te kiezen. Ze bieden Hostnet Cloud voor ontwikkelaars en apps als en Cakemail voor email marketing. Het algemene hosting aanbod is vrij basis, het VPS aanbod is interessant.

9/10

Hostnet prijzen rating

Extra functionaliteiten

Waarin blinkt Hostnet nog meer uit?

Hostnet heeft een aantal zaken waar ze ten opzichte van andere hosting bedrijven uitspringen. Ook het eigen dashboard is wat simplistischer dan bij andere partijen, wel kan je vanuit hier genoeg beheren. Zoals bijvoorbeeld php instellingen en krijg je meteen tips over hoe je scoort op SEO gebied. Hostnet is verder redelijk recht toe recht aan: de beste service die ze hebben is de klantenservice, zonder dat dit cynisch is bedoeld.

 • Website Builder
 • WordPress verhuizingen
 • Klantenservice
 • Eigen dashboard – werkt lekker en is overzichtelijk
 • Extra's zoals de integratie van Marketgoo voor SEO
via het Hostnet dashboard kun je bij je instellingen.

Hostnet blinkt verder ook uit in de beschikbaar gestelde kennisbank en academy. Daar kun je veel informatie vinden over het zelf bouwen van je website of webshop. Hoe je hosting werkt etc, hoe de verschillende website software werkt etc.

7/10

Hostnet extra functionaliteiten

Servers en prestaties

Wat is de kwaliteit van de hosting?

Hostnet servers

De Hostnet webservers zijn van Dell en Intel zijn voorzien van SSD. De servers staan bij Schiphol, de datacenters van Hostnet zijn dus gehost in Nederland, ook wel van belang.[2]www.hostnet.nl/hosting)

Hostnet doet het ook al jaren redelijk goed. in de WordPress Webhosting Snelheidstest van Webhosters.nl dus ook dat is een plus. Qua snelheid van je website zit je dus ook prima op de webhosting van Hostnet, zelf schuiven ze ook de betrouwbaarheid naar voren.

Uptime

Waar veel webhosters een uptimegarantie afgeven is dit bij Hostnet niet het geval, althans niet bij de Shared Hosting.

Servers zelf: ga je voor bijvoorbeeld VPS hosting, dan kun je zelf kiezen met wat voor software en hardware dit wordt ingericht – zo kies je dan zelf welke kwaliteit servers je wil en kun je dit verder ook zelf configureren.

Dan heb je ook nog de optie voor Managed VPS zoals bijvoorbeeld ook bij SiteGround. Managed VPS vind je onder meer bij de Performance Hosting van Hostnet. Hier krijg je veel extra functies bij om je websites verder te optimaliseren.

9/10

Hostnet prestaties rating

 • Meer over de verschillende hosting pakketten als VPS en Performance hosting vind je ook op deze pagina over de Hostnet hosting pakketten: Hostnet hosting

Hulp en klantenservice

De klantenservice van Hostnet: Hoe werkt dit?

Mogelijkheden voor contact

 • Chat & Tickets;
 • E-mail
 • Bellen met de helpdesk op 020-7500800
 • WhatsApp +3120-75000800
 • Hulp met bijvoorbeeld Teamviewer, dan kunnen ze op afstand jouw scherm overnemen

Bereikbaarheid klantenservice

DagLive chat
Ma08:00 – 22:00
Di08:00 – 22:00
Wo08:00 – 22:00
Do08:00 – 22:00
Vr08:00 – 22:00
Za10:00 – 22:00
Zo10:00 – 22:00

De klantenservice van Hostnet is zeer goed te bereiken en zelfs in het weekend tot laat op de avond geopend. Hiermee zijn ze behoorlijk uniek in de markt. Alleen Argeweb komt in de buurt, maar die zijn ook een stuk duurder.

9/10

Hostnet klantenservice rating

Ervaringen van gebruikers

Wat zijn ervaringen en reviews van anderen?

Voor betrouwbare gebruikerservaringen gaan we o.a. af op de scores van zustersite Webhosters.nl. Hier worden al ruim 20 jaar ervaringen en beoordelingen verzameld van klanten van hostingproviders.


Hostingwijzer heeft door de jaren heen zeer veel ervaringen verzameld. Tussen 2006 en 2021 waren dat er voor Hostnet 1088. De gemiddelde review score voor Hostnet lag hoog want gebruikers beoordeelde de webhost met een 8,1. De laatste tijd werden de reviews wel iets minder.

8,1
Hostingwijzer.nl

Een greep uit de reacties

Ik was, na lezen van wat slechte reviews, wat huiverig om mijn domeinnaam en inbox over te zetten naar Hostnet. Toch gedaan omdat kennissen goede ervaringen hebben. NU twee weken bij Hostnet en alleen maar zeer positieve ervaringen met Helpdesk en Support. Jim en Dennis hebben mij zeer vakkundig en vriendelijk geholpen. Alle tijd genomen en zelfs via Teamview meegeholpen om instellingen bij WIX (die geen enkele support bieden) zodanig aan te passen dat alles nu werkt: website online, emails ontvangen etc. Alle hulde van een zeer tevreden klant
Vera Habers - 7 mei 2021 11:25 - Hostingwijzer.nl
Zoals zovelen heb ik zeer negatieve ervaringen met Hostnet. Diverse malen per e-mail opgezegd. Ik heb zelfs een e-mail waaruit duidelijk blijkt dat Hostnet mijn opzegging heeft ontvangen, maar het bedrijf weigert gewoon de opzegging door te voeren. Ze presteren het zelfs om te vragen om een inschrijving bij de KvK van een bedrijf dat al 10 jaar niet meer bestaat. En ook na uitleg weigert het bedrijf de opzegging door te voeren. Hostnet blijft rekeningen sturen! Ik raad iedereen aan geen zaken te doen met dit bedrijf.
Trijnie Duut - 5 januari 2021 10:57 - Hostingwijzer.nl
Leveren slechte klant en technische service. En als je er van af wilt moet je dat zeer tijdig aangeven want voor dat je het weet zit je er gewoon weer een jaar aan vast, en kan je dit niet opzeggen.
Jeff Wezel - 3 juli 2020 15:22 - Hostingwijzer.nl
Ik ben zeer te spreken over de klantenservice. Meermaals contact gezocht met (technische) vragen en altijd vriendelijk, snel en deskundig te woord gestaan. Voor mij reden om Hostnet absoluut aan te bevelen.
Lola Nouwens - 13 januari 2020 14:11 - Hostingwijzer.nl
7,5/10

Hostnet gebruikers rating

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Hostnet

Heeft Hostnet een telefoonnummer?

Hostnet is op werkdagen telefonisch goed bereikbaar op het nummer 020 750 0800. De reacties op deze telefonische klantenservice zijn bijzonder positief.

Hoe weet ik of er een Hostnet storing is?

De pagina met storingen van Hostnet is helemaal niet makkelijk te vinden, wij hebben deze echter via de twitter account van Hostnet zelf weten te vinden: Hostnet Storingen.

Waar kan je inloggen op Hostnet Webmail?

Bij Hostnet kan je op twee manieren inloggen op de webmail, Dit kan door gebruik te maken van een subdomein voor jouw eigen domein. Dus stel jouw domein is example.com dan moet je intypen: webmail.example.com. Ook kan je via de Appsuite inloggen in de e-mail. Dat werkt via de volgende URL: https://appsuite.hostnet.nl/.

Waar is Hostnet gevestigd?


Adres
Hostnet.nl
De Ruijterkade 6
1013 AA Amsterdam

Hostingwijzer
Logo