banner bhosted

Wix-review

Wix is misschien wel de bekendste sitebuilder waarmee je eenvoudig een website kunt maken. Maar is deze wel geschikt voor jouw plannen? We hopen je een goed beeld te kunnen geven van wat je van Wix mag verwachten. Daarbij behandelen we de positieve punten maar we hebben ook kritisch gekeken naar wat er beter kan.
wix logo

Wie wel eens op YouTube kijkt, zal de reclames van Wix vast wel eens voorbij hebben zien komen. Wix is een bekende en veelgebruikte sitebuilder die erg geschikt is om visuele sites mee te creëren die een bepaald gevoel moeten overbrengen. Misschien voelt het wel een tikkeltje ‘hipster’.

Branches waar dit type sites het goed in doen zijn bijvoorbeeld: creatieve sector, horeca en boetiekwinkels. Naast dat je met Wix mooie sites kunt maken, bieden ze ook webwinkel software. We hebben een uitgebreid review geschreven, maar als je niet al teveel tijd hebt, dan kun je ook onze beknopte samenvatting hieronder doornemen:

7.6Expert Score
Wix Review

Wix is een van de bekendste sitebuilders; een professionele sitebuilder met veel opties, helemaal ten opzichte van de directe concurrentie. Wat ons betreft één van de betere sitebuilders van het moment. Waarom dat zo is, lees je verder in deze review.

Kwaliteit van de Sitebuilder
8
Jimdo Prijzen
8
Hulp en klantenservice
7
Ervaringen van gebruikers
7.5
Voordelen Wix
 • Wix is een erg professionele sitebuilder met erg veel opties. De mogelijkheden is dan ook het sterkste punt van Wix.
 • Het is zeer eenvoudig en snel om versie 1 van je site live te krijgen.
 • Er zitten een aantal hele sterke functionaliteiten ingebouwd zoals de chatfunctie en een boekingsmodule.
 • De interface ziet er erg mooi uit, het is duidelijk één van de beste sitebuilders van het moment
 • Het is een mogelijk om producten te verkopen via de site, of een volledige webwinkel te maken
Nadelen Wix
 • De hoeveelheid mogelijkheden maakt het soms moeilijk om een eenheid binnen het geheel te krijgen.
 • Het is vaak even flink zoeken om kleine dingen aan te passen.
 • Hoewel het soms lijkt of je een gratis Wix site kunt maken, is dit in de praktijk niet aan te raden.

Wat kun je allemaal met WIX?

Wix producten
 • Gratis website bouwen: Wix is een sitebuilder waarmee je een gratis website kunt bouwen. Je kunt deze laten vormgeven door Wix ADI of zelf aan de slag in de editor. Toch zul je in deze recensie snel genoeg zien dat Wix je zal verleiden om voor een betaald abonnement te kiezen.
 • Domein registreren: als je een site maakt met Wix, dan start deze op een subdomein. Bijvoorbeeld https://hostingwijzer.wixsite.com/my-site. Tegen betaling kun je hier je eigen domein van maken.
 • Webwinkel maken: met Wix tover de website eenvoudig om in een webwinkel (waarvoor we een aparte review hebben). Squarespace en Shopify maken wat ons betreft betere webshop software.

Eenvoudig een site maken met Wix

Wix websitebuilder

Vandaag kiezen we om een website voor een bedrijf te maken. Het wordt een schoonmaakbedrijf. Als je de stappen doorloopt, dan kun je ervoor kiezen om zelf met de Wix editor aan de slag te gaan, of te beginnen via Wix ADI. Wij kiezen voor die laatste.

De ADI omgeving van Wix is vrij statisch en houdt sterk vast aan het template. De inhoud is uiteraard volledig aan te passen, andere teksten en foto’s zijn geen probleem. Echter deze foto op een andere plek zetten of iets kleiner maken wordt alweer een stuk lastiger. Er zitten ook géén mogelijkheden in de editor om foto’s zelf aan te passen (ander contrast of kleur).

Aanpassingen in lay-out en afbeeldingen gaan ook weer per template. Klik je op ontwerp aanpassen dan kun je vervolgens weer kiezen uit enkele nieuwe standaard layouts.

Om dergelijke aanpassingen te doen moet je vanuit de Wix ADI omgeving switchen naar de Wix Editor, daar zie je gelijk weer de mogelijkheden die je wellicht verwacht.

Binnen een minuut of 3 hebben we eigenlijk al best een serieuze site online staan met diverse pagina's en zelfs een livechat. Dat werkt best wel erg makkelijk als je het stap voor stap doorloopt.

Homepage met chatservice

De editor is meer geschikt om een website aan te passen naar je eigen smaak. Waar veel opties in de ADI editor nog niet beschikbaar waren zien we deze in de reguliere editor wel terug.

De mogelijkheden zijn erg groot bij het aanpassen van Wix. Wie bijvoorbeeld een ‘knop’ toevoegt kan vervolgens kiezen voor een animatie van deze knop. Er zijn dan niet alleen al een tiental animaties om uit te kiezen, ook elke animatie kan tot op de milliseconde worden ingesteld. De kunst is je niet teveel hierdoor te laten meeslepen en het wel functioneel te houden.

Developer Tools

Wie juist nog verder de diepte in wil gaan kan bij Wix nog developer tools inschakelen. Dit is een béta functie beschikbaar in het menu onder ‘code’. Na inschakelen kun je javascript invoeren en een template pagina maken. Dit is enkel aan te raden voor ervaren gebruikers.

Apps toevoegen

Er zijn er veel apps beschikbaar in de ‘wix-appmarkt’. Ook valt op dat een groot deel volledig gratis is of een gratis versie van een betaalde app beschikbaar heeft. Enkele veel gebruikte apps zijn Blog, Chat, Forum, Analytics, Comments, Forms en Instagram. Hiermee kun je op erg veel manieren je website uitbreiden en kan dit ook erg goed zonder dat een Upgrade nodig is.

Gratis website bij Wix of juist betalen

Werkt een gratis Wix site goed?

Het verschil tussen Gratis en Premium bij Wix is ook relevant. In bijvoorbeeld de Comments app is het gratis mogelijk tot 10 comments en modereren is pas mogelijk vanaf de betaalde versie. Voor veel websites zal de gratis variant voldoende zijn.

Binnen de gratis versie merk je echter dat alles erop is ingericht om je over te halen om te gaan betalen. Dat is op zich geen probleem, want je krijgt echt wel waar voor je geld. Maar zet in ieder geval uit je hoofd dat je gratis een goede site kunt maken met Wix.

We liepen als snel tegen de volgende nadelen aan:

 • Je krijgt een lelijke banner waarin staat dat de site met Wix is gemaakt
 • De url is niet ‘mooi' en onvoldoende voor gebruik, je hebt geen ‘eigen' url maar eentje die aan het topdomein van Wix is gekoppeld.
 • Sommige functionaliteiten die je al wel in je site hebt verwerkt, blijken uiteindelijk enkel beschikbaar na betaling.

Wat kost wix?

Wix prijzen

Wie kiest voor een premium account heeft de keuze uit vijf pakketten. Het goedkoopste Connect Domain (€4,50 per maand) doet eigenlijk enkel dat, een domeinnaam koppelen. Het nadeel is echter dat je nog steeds Wix advertenties op je website krijgt.

Pas vanaf het Combo abonnement (€8,50 per maand) kun je zowel je eigen .NL domeinnaam gebruiken als een volledig advertentie vrije website maken. Het Unlimited abonnement geeft onbeperkte bandbreedte en 10 GB schijfruimte, vanaf het eCommerce account kun je een eigen webwinkel bouwen bij Wix en tot slot het VIP abonnement waar je ook toegang krijgt tot email campagnes.

Zijn ze een beetje hulpvaardig bij Wix?

Hulp en klantentservice

Het grootste aantal klachten over Wix gaat eigenlijk over de moeilijk bereikbare klantenservice, wil je telefonische support dan kan je beter aan de slag bij bijvoorbeeld Jouwweb. Bij Wix is er wel een grote support afdeling en een goed gevulde kennisbank[1]https://support.wix.com/en/ zodat je er ook makkelijk zelf uit kan komen. Ook zijn er genoeg tutorials en how to video's.[2]bv deze wix tutorial voor beginners

De kennisbank zit helemaal volgestampt met hulp artikelen en gidsen om je verder te helpen, dus het is hulpvaardig maar dan wel op basis van selfservice bij Wix.

Ervaringen van gebruikers

Wat zijn ervaringen en reviews van anderen?

Voor betrouwbare gebruikerservaringen gaan we o.a. af op de scores van zustersite Webhosters.nl. Hier worden al ruim 20 jaar ervaringen en beoordelingen verzameld van klanten van hostingproviders. Wix staat op Webhosters en scoort hier een 4,2 sterren van de 5.


Een greep uit de reacties:

Wix is op het eerste gezicht simpel, maar eigenlijk kun je behoorlijk ver aan je site doorbouwen. Dat maakt de builder makkelijk en soms ook moeilijk tegelijk. Als je niet teveel ervaring hebt met websites is dit wel een handige manier om er eentje te beginnen. Klantenservice geen gebruik van gemaakt dus kan ik niet goed beoordelen. Ik denk wel ok.
dinsdag 6 juli 2021 - Jelle - Webhosters.nl
Is een Wix webshop gratis?

Nee, je kan het wel gratis bouwen, maar zodra je echt wil gaan verkopen start je met een betaald abonnement. Dat kan vanaf het business of eCommerce abonnement dat kost je €17,- per maand.

Is Wix geschikte website software?

Wix is heel erg complete website software en helemaal op het gebied van design en layout één van onze aanraders naast SquareSpace. Met Wix kan je aan de slag om als beginner een mooie, goede website in elkaar te zetten – je hebt nog geen kennis over code, html of css nodig.

Wix en iDeal werkt dat samen?

Bij je Wix webshop of Wix Store kun je ook gebruik maken van iDeal betalingen. Vanaf het business abonnement kun je klanten op je website en in je webshop laten betalen met iDeal. Ideaal😉.

Bronnen

Bronnen
1 https://support.wix.com/en/
2 bv deze wix tutorial voor beginners
Hostingwijzer
Logo