banner bhosted

WordPress of Jimdo

Hoewel het niet verstandig is appels met peren te vergelijken gaan we daar vandaag enigszins van af wijken. We willen namelijk WordPress en Jimdo naast elkaar zetten om jou te helpen met de beste keuze. Beide zijn gebruiksvriendelijke systemen waarmee je gemakkelijk een eigen website kunt maken. En ondanks dat ze een zeer uiteenlopende achtergrond hebben lijken ze ook naar elkaar toe te groeien in functionaliteiten.

Een eigen website zonder te programmeren

Eigenlijk hebben zowel WordPress als Jimdo een oplossing voor gebruikers die zelf een eigen website willen maken maar niet willen (en kunnen) programmeren.

Hoe werkt WordPress?

WordPress is een open-source systeem dat gratis te downloaden[1]https://nl.wordpress.org/download/ is. Wanneer je webhosting afneemt kun je meestal via een automatisch script in enkele klikken al WordPress installeren. WordPress is een Content Management Systeem wat je vervolgens in staat stelt eenvoudig pagina’s toe te voegen, teksten aan te passen en afbeeldingen te uploaden.

Het systeem werkt op basis van templates waarmee je een layout voor de website kiest. Ook templates zijn gratis (en betaald) te downloaden en kunnen worden aangepast, je kan ook voor betaalde templates en thema's kiezen die het geheel net wat meer body geven, bijvoorbeeld via Themeforest. Daarnaast staat WordPress nog bekend om de plugins, deze kleine programma’s kunnen worden geïnstalleerd op de website om zo een specifieke functionaliteit toe te voegen. Ook plugins zijn weer vaak gratis en ook betaald beschikbaar.

Hoe werkt Jimdo?

Jimdo is vergelijkbaar als je het vanuit de gebruiker bekijkt, zonder programmeren gemakkelijk mijn eigen website maken. Maar het is geheel anders als je vanuit de makers van Jimdo kijkt. Dit is namelijk een commercieel bedrijf gevestigd in Duitsland. Wie klant wordt betaalt €9 per maand en kan vervolgens in het systeem van Jimdo inloggen en een eigen website gaan bouwen.

Aangezien de twee diensten duidelijk overeenkomsten en tegelijk grote verschillen hebben lopen we langs de volgende 8 onderdelen om te bekijken welke beter geschikt is.

1. Flexibiliteit Jimdo en WordPress

Een website begint vaak klein, soms als een visitekaartje of een eenvoudig idee. Na verloop van tijd ontwikkelt dit zich vaak in iets groters en soms in iets heel anders, een website wordt bijvoorbeeld een jaar later een webwinkel. Later van systeem veranderen is erg lastig (niet onmogelijk), dat betekent namelijk vaak de website volledig opnieuw bouwen.

Houd daarom vanaf het begin rekening met de mogelijkheden die het platform biedt. Het is in dit geval duidelijk dat WordPress een stuk flexibeler is dan Jimdo. Jimdo is een gesloten systeem met functies die door het bedrijf zijn toegevoegd. WordPress daarentegen is een open systeem waar elke programmeur ter wereld een plugin of template voor kan bouwen die vervolgens door iedereen gebruikt kan worden. Er is zelfs een erg populaire webwinkel functie, Woocommerce.

Kortom: Jimdo is prima geschikt voor beginners die op zoek zijn naar een online uithangbord / visitekaartje maar minder geschikt voor als je op zoek bent naar groei en flexibiliteit.

2. Mogelijkheden van de website software

WordPress heeft een erg fanatieke groep fans en developers die constant nieuwe plugins en templates[2]te vinden op o.a. themeforest ontwikkelen voor het platform. Alleen al op de marktplaats Themeforest zijn meer dan 40 duizend themes te downloaden.

Jimdo geeft aan op haar website over meer dan 100 ‘designs’ te beschikken. Naast templates is WordPress ook op veel meer manieren aanpasbaar, dus ook op dat vlak biedt WordPress dus meer mogelijkheden. 

3. Gebruiksvriendelijkheid Jimdo vs WordPress

Jimdo is 100% gebouwd om een gebruiker in staat te stellen gemakkelijk een eigen website te laten maken. Het systeem is ook zo opgezet dat je niets ‘fout’ kunt doen waardoor de website crasht. Hoewel WordPress steeds gemakkelijker wordt in het gebruik zit er nog steeds een technische component aan. Je krijgt ook minder feedback en hulp in het systeem als je wijzigingen aan het doorvoeren bent. Er is genoeg informatie beschikbaar maar deze kun je vaak het beste buiten het systeem vinden.

Voor de beginner is Jimdo dus gebruiksvriendelijker, tot je tegen de limieten van het systeem aan loopt. Als je wat gevorderder bent is WordPress een completer systeem.

4. Controle

Wanneer je 100% controle wil hebben over elk aspect van de website is zoveel mogelijk zelf programmeren de beste oplossing. Bij zowel Jimdo als bij WordPress ben je op sommige onderdelen afhankelijk van het platform zelf. Bij Jimdo heb je een stuk minder controle aangezien de achterkant van de website volledig is afgeschermd.

Bij WordPress kun je zelf nog toegang tot de database krijgen, de permalink structuur wijzigen en bijvoorbeeld veiligheidsinstellingen maken. Voor beginnende gebruikers is dit niet aan te raden.

5. Veiligheid

De mate waarin Jimdo is afgeschermd is gelijk een groot voordeel op het gebied van veiligheid. WordPress kan een kwetsbaar systeem zijn, zeker wanneer bijvoorbeeld verouderde plugins worden geïnstalleerd of niet worden geüpdatet. Voor beginnende gebruikers is Jimdo de makkelijkste optie. 

6. Online ondersteuning

De mate waarin er online ondersteuning is is een interessant onderdeel, Jimdo heeft een duidelijke handleiding die naadloos aansluit bij de functies en opties van het systeem. WordPress heeft echter de grootste wereldwijde community met blogs en video’s online over alles wat je kunt bedenken. Voor vrijwel alles en elk probleem is wel een tutorial, een how to of een video te vinden.

7. Webhosting

WordPress kun je hosten bij alle webhosting bedrijven (op enkele uitzonderingen na). Het voordeel hiervan is dat je dus ook je website gemakkelijk kunt verhuizen naar een betere hosting partij als je ontevreden bent. Er zijn genoeg partijen die WordPress Hosting aanbieden.

Bij Jimdo zit je vast aan het bedrijf, die webhosting gebruikt van Amazon met een datacenter in onder andere Ierland en Duitsland. Bij WordPress ben je volledig eigenaar van je eigen website en ben je flexibel qua webhosting bedrijf. 

8. Prijs voor je site

De prijs van een Start pakket bij Jimdo is €9 per maand, het gratis pakket laten we buiten beschouwing aangezien dit zonder .NL domein is en met reclame, dat is vrij onzinnig voor de meeste mensen.

Na het eerste jaar betaal je ook nog €20 per jaar voor de domeinregistratie. Hiermee kom je dus uit op €128 per jaar. Dit is meer dan de meeste starters voor WordPress hosting betalen, dit kan vaak voor ongeveer €60 per jaar, daar betaal je alleen voor de hosting en de domeinnaam, dat is vaak een pakket voor zo'n €5,- per maand.

Je kan er ook een thema bij kopen wat vaak eenmalig zo'n €40 kost. Hosting kan natuurlijk ook goedkoper, bekijk daar voor dit overzicht met de beste goedkope hosting.

Wanneer kies je voor Jimdo?

  • Géén ervaring, dan is Jimdo nóg makkelijker om te beginnen.
  • Zelf simpel een mooie website maken, zonder hulp van anderen.
  • Niet te veeleisend.

Registreer je gratis bij Jimdo en vanaf €9 per maand heb je een website met gratis .NL domein (reclamevrij)

Wanneer kies je voor WordPress?

  • Zelf gemakkelijk een goede website maken & veel controle behouden.
  • Miljoenen plugins en doorgroei mogelijkheden.
  • Is een lage prijs belangrijk? Kies dan voor WordPress.
  • De mogelijkheid tot uitbreidingen is belangrijk, WordPress biedt veel meer mogelijkheden dan Jimdo
  • Wil je 100% eigenaar blijven, dan kies je voor WordPress

Kies hier uit goede WordPress hosting en je installeert vervolgens gratis in enkele klikken WordPress.

Conclusies Jimdo vs WordPress.

De meeste ‘websitemaker software‘ zoals Jimdo, Weebly en bijvoorbeeld Wix zijn een ideale oplossing voor de echte beginner die een soort van online visitekaartje wil dat je gemakkelijk zelf in elkaar kan draaien: een simpele site waar je verder niet meer zo veel aan gaat doen.

WordPress is daarentegen weer uitermate geschikt voor de lange termijn, wanneer je serieus aan de slag wil met je website en er echt een business van maakt, je portfolio op wil zetten, een webshop op wil hosten of wat dan ook.

Jimdo is geschikt voor de beginner met niet te veel eisen en snel en simpel aan de slag wil. WordPress is de betere website software die geschikt is voor de ambitieuzere website maker.

Bronnen

Bronnen
1 https://nl.wordpress.org/download/
2 te vinden op o.a. themeforest
Hostingwijzer
Logo