WordPress vs Jouwweb

Kort samengevat is 🔗 Jouwweb een prima keuze voor een kleine website of hele kleine webshop. Je kan er alleen moeilijk mee doorgroeien. Verlang je iets meer dan een online visitekaartje of hobby webshop, dan kom je uit bij WordPress.
WordPress biedt veel meer mogelijkheden om echt uit te groeien tot iets professioneels, je hebt meer vrijheid in vormgeving, inrichting en optimalisatie voor bijvoorbeeld zoekmachines. Kies voor de juiste WordPress hosting en je kan ook met één druk op de knop starten me WordPress.
Je hebt tegenwoordig met een klein beetje verstand van zaken zo een website of webshop in de lucht. Maar, welk systeem (waarmee je je website beheert) past het beste bij jou? We zetten in dit artikel de Content Management Systemen (CMS) JouwWeb en WordPress tegenover elkaar.
1. Gratis versies & abonnementen
Beide systemen zijn in principe gratis te gebruiken op de kosten voor een domeinnaam na.
WordPress kan je tegenwoordig makkelijk downloaden via allerlei installatie programma's die je meegeleverd krijgt bij WordPress hosting pakketten.
Ook alle WordPress hosting pakketten in onze top 5 bieden de mogelijkheid om WordPress met enkele klikken te installeren, de zogenaamde one click install. Jouwweb is alleen maar via een abonnement te gebruiken, waarbij één van de drie gratis is.
Het duurt alleen net even wat langer tot je alles onder de knie hebt omdat er zo veel kan. Je kan het overigens ook gewoon makkelijk houden en al doende leer je.
1.1 Mogelijkheden gratis versie
Over het algemeen kan je veel meer met WordPress, maar is Jouwweb beter behapbaar voor beginners. Belangrijk om te benoemen is dat de gratis versie van JouwWeb over het algemeen wat minder mogelijkheden heeft dan WordPress zónder betaalde functionaliteiten. Zo heb je géén favicon of zoekfunctionaliteit in de gratis versie van JouwWeb, maar met WordPress wel.
Met WordPress kan je veel meer, 🔗 JouwWeb is wat makkelijker.
1.2 Geen abonnement nodig
Je hoeft bij de WordPress Software geen abonnement af te sluiten om het te kunnen gebruiken, bij JouwWeb wel. Bij het het gebruik van WordPress.com heb je wel weer minder flexibiliteit dan bij de gratis software installatie van WordPress.org. Dat laatste vraagt alleen wat meer moeite om op te zetten, maar is tegenwoordig binnen no time geregeld met de one click install WordPress install. Deze vind je al bij veel webhosting aanbieders en in de hosting control panels die ze gebruiken, zoals Plesk of DirectAdmin.
Ook kun je ontzettend veel handleidingen vinden op internet[1]https://wordpress.org/support/article/how-to-install-wordpress/ die je door de installatie heen slpen. Dat maakt WordPress wel heel prettig om mee te werken door onder meer de tutorials en community heb je snel van alles uitgevogeld.
1.3 Reclame in de gratis versie
Als je WordPress zelf installeert, heb je meer mogelijkheden dan als je de gratis versie in WordPress.com gaat gebruiken. Je hebt dan wel nog kosten voor hosting die je zelf moet regelen, dat heb je met de abonnementsvorm van WordPress niet.
In de gratis versie van zowel WordPress.com als JouwWeb kan reclame terug te zien zijn van beide aanbieders, en zit er vaak wordpress.com of jouwweb.nl in de URL, en daar zit je niet op te wachten als je serieus aan de slag wil.
In de versie van WordPress.org die je zelf installeert (gratis te installeren, los van hosting en domeinnaamregistratie) is helemaal geen reclame aanwezig. Wil je een eigen domeinnaam vastleggen? De kosten daarvan moet je logischerwijs bij alle systemen en abonnementsvormen betalen.
Met WordPress website software download je dus de wordpress software en zet je die op je eigen website, of het is al voorgeïnstalleerd bij het afnemen van je webhosting pakket.
- Je kan bij beide systemen helemaal gratis werken, maar uiteindelijk loop je tegen limieten en grenzen van de mogelijkheden van de gratis versies aan: zowel voor JouwWeb als voor WordPress. Bijvoorbeeld dat je dan niet gebruik kan maken van je eigen ‘cleane‘ url. maar dat er dus ofwel domeinnaam.jouwweb.nl bij staat. Wil je de wordpress software gebruiken dan heb je een klein hostingpakketje nodig.
- Ben je bereid een klein beetje te betalen dan heb je met een goedkoop hosting abonnement en gratis WordPress software erg veel mogelijkheden voor je website, maar ook bij JouwWeb krijg je wat meer mogelijkheden als je gaat betalen.
2. Gebruiksvriendelijkheid als beheerder
JouwWeb kent een gebruiksvriendelijke drag-and-drop interface. Je begrijpt het systeem snel en hebt er geen technische kennis of handigheid voor nodig. JouwWeb is geschikt voor beginners, en als je niet te veel met je website wil en hoeft.
WordPress biedt veel meer mogelijkheden om echt uit te groeien tot iets groters, je hebt meer vrijheid in vormgeving, inrichting en optimalisatie voor bijvoorbeeld zoekmachines. Jouwweb is simpeler voor échte beginners.
WordPress is voor sommigen even wennen: hoe bouw je een menu op? hoe pas je de URL-weergave aan? Maar, als je alles eenmaal doorhebt werkt het ook erg gebruiksvriendelijk. Hoe meer functionaliteiten en plugins je in je website gaat gebruiken, hoe uitgebreider WordPress kan worden, maar dit kan het ook moeilijker maken.
Gelukkig zijn er heel veel ‘how to gidsen' en tutorials van WordPress te vinden. Zo kom je er heel vaak alsnog uit.
Over het algemeen vraagt het net wat meer tijd en energie om WordPress te leren gebruiken dan JouwWeb. Sommige mensen halen daar juist weer veel plezier uit, en op de lange termijn is het een goede oplossing.
- 🔗 JouwWeb is iets gemakkelijker voor een beginnende gebruiker. WordPress heeft meer mogelijkheden om het naar je hand te zetten en is meer voor de lange termijn.
3. Zoekmachinevriendelijkheid
Beide contentmanagementsystemen zijn ingestoken op een hoge mate van zoekmachinevriendelijkheid. Bij de WordPress software zijn er veel speciale SEO plugins waarmee je aan de slag kan zoals Yoast SEO of All In One SEO, ideaal als je je website wilt optimaliseren, er is wel even een wat technischer oog benodigd. Bij JouwWeb kan er ook wel wat maar wordt het wat simpeler gehouden.
Als je even goed onderzoek verricht en de reviews nakijkt, zit je uiteindelijk het beste met WordPress. De code van JouwWeb is netjes opgebouwd en biedt alles wat je nodig hebt om je site zoekmachinevriendelijk in te richten.
- Op je WordPress website installeer je gratis de beste SEO plugins die met de tijd mee gaan.
4. Templates en design
Het aantal templates waaruit je kunt kiezen is bij WordPress bijna oneindig (bekijk hier waar je templates kunt kopen). Ook kun je een eigen template (laten) ontwikkelen en gebruiken. JouwWeb biedt een stuk of 50 ontwerpen, waarbij je een kleurenpalet gemakkelijk zelf aan kan passen. Bij WordPress heb je meer vrijheid. Met kennis van html en css kun je de styling van een template aanpassen. Dit is – op een aantal basiszaken na – in JouwWeb niet mogelijk.
- Er zijn meer templates en daarmee meer mogelijkheden binnen WordPress
5. Support en ondersteuning
Jouwweb is door de Nederlander Wouter Twisk opgericht en WordPress is bedacht door de Amerikaan Matt Mullenweg. Eigenlijk zijn ze niet echt te vergelijken: WordPress is een platform dat wereldwijd gebruikt wordt, waar ontwikkelaars en gebruikers elkaar helpen. Hoe lastiger je vraag is, des te groter is de kans wel dat je je vraag in het Engels moet stellen. JouwWeb is meer website software waar je maandelijks een klein bedrag voor betaald maar waar je dan ook wat zorgen uit handen worden genomen.
Kies je voor een abonnementsvorm van WordPress.com of Jouwweb, dan heb je geen omkijken naar updates. Als je WordPress zelf gaat installeren, dan moet je regelmatig je site updaten, met de laatste updates van WordPress wordt steeds meer onderhoud en updates automatisch uitgevoerd.
6. Webshop
Beide systemen zijn in de eerste plaats niet voor webshops ontworpen maar hebben wel een goed te gebruiken webshop functionaliteit. Bij WordPress kun je de plugin WooCommerce installeren en daarmee een webshop maken. Hier heb je veel opties en kun je veel customizen, het duurt even voordat je het echt onder de knie hebt maar daarna werkt het goed en snel.
Bij JouwWeb heb je al een webshop vanaf €8,- per maand. Bij dat abonnement kun je tot maximaal 10 producten verkopen. Heb je meer producten, dan moet je voor het business-abonnement (€16 per maand) van JouwWeb kiezen. Hoewel WooCommerce gratis is, heb je vaak wel aanvullende kosten voor bepaalde plugins en functionaliteiten die je nodig hebt, zoals een payment provider voor iDeal. Die zit wél weer bij Jouwweb inbegrepen.
- Een webshop maken is gemakkelijker met JouwWeb, voor de lange termijn is een keuze voor WordPress en WooCommerce waarschijnlijk beter, hier kan je veel meer instellen en integraties koppelen.
- Webshop eigenaren op zoek naar flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden kunnen met WooCommerce alle kanten op.
# | WordPress | Jouwweb |
---|---|---|
Kosten en abonnementsvorm | Gratis te gebruiken. | Gratis te gebruiken. |
Functionaliteit en flexibiliteit | Veel functionaliteiten en flexibiliteit in eigen WordPress-installatie (gratis). | Meerdere beperkingen in gratis abonnement, minder flexibiliteit. |
Gebruiksvriendelijkheid (als beheerder) | Steilere leercurve. Je kan hier veel meer en leert hier veel meer: voor sommigen een leuke tijdsbesteding. | Foolproof in gebruik. De site is gemakkelijk op te zetten. |
Templates en design | Oneindig veel mogelijkheden. Eigen template te maken en te gebruiken. Templates aanpasbaar. | Circa 50 basistemplates. Geen eigen template te gebruiken. Templates beperkt aanpasbaar. |
Support | Een groot forum en kennisbank beschikbaar voor ondersteuning, tips en hulp (grotendeels Engels). Geen omkijken naar updates in WordPress.com. Zelf updates uitvoeren in WordPress.org. | Persoonlijke ondersteuning in het Nederlands. Geen omkijken naar updates in ieder abonnement. |
Mogelijkheden | Mogelijk met de gratis versie (wel aanvullende kosten verwacht). Zeer flexibel, enige kennis en geduld benodigd om goed in te richten. | Niet mogelijk met de gratis versie.Zeer flexibel, gemakkelijk in te richten zonder hulp |
Conclusie Jouwweb vs WordPress
Beide systemen zijn voor een andere doelgroep. JouwWeb is beter voor de absolute beginner die niet te veel wil en hoeft, WordPress is voor de lange termijn en mensen die toch wat serieuzer aan de slag willen met meer mogelijkheden.
Kijk vooral naar het doel dat je hebt met de site en wat jij belangrijk vindt. Is het een website voor jezelf, waar je niet veel omkijken naar wilt hebben en al snel tevreden bent met een ontwerp? Dan past de gratis versie van Jouwweb goed bij je.
Als je een bedrijf bent, dan heb je met WordPress vaak wat meer mogelijkheden, hoewel de duurdere abonnementen van Jouwweb ook diverse functionaliteiten bieden. Een voordeel is de Nederlandse support die je krijgt bij Jouwweb.
Als je het leuk vindt om veel zelf te puzzelen en te bouwen aan een eigen site, dan is WordPress een geschikter en flexibeler systeem. De webwinkel wordt door veel reviewers van 🔗 Jouwweb heel goed gewaardeerd, zeker gelet op het gemak waarmee je het opzet.
De webshop-plugin WooCommerce kent een lange historie en wordt ook zeer positief gewaardeerd. Bij WordPress is het wel een mooie kickstart om met een goed thema / template aan de slag te gaan en die te importeren. Veel thema's en mogelijkheden kun je onder meer bij Themeforest, daar hebben ze honderden templates en thema's.
We hopen dat je een stap verder bent met je zoektocht naar de meest geschikte website software voor jou!
Bronnen
↑1 | https://wordpress.org/support/article/how-to-install-wordpress/ |
---|