HostingWijzer

Wordpress hosting

Je hebt je keuze gemaakt om je website in Wordpress te bouwen. Wordpress is een van de populairste CMS systemen waarmee eigenlijk iedereen een website of webshop kan maken. Nu is het belangrijk om de juiste Wordpress hosting te selecteren. Er zijn enorm veel hostingpartijen in Nederland en een groot deel vergelijken wij hier op Hostingwijzer.nl.

Echter is niet iedere hostingpartij geschikt voor Wordpress. Op deze pagina lichten wij daarom de beste Wordpress hosting toe.

Vragen die je jezelf eerst moet stellen voor je een Wordpress hosting afsluit:

Hoeveel bezoekers verwacht ik dagelijks op mijn website?

Ga ik een kleine en simpele website bouwen of wordt het een grote website die gebruikt maakt van vele plugins etc.? 

Vind ik het belangrijk om snelle en technische support te ontvangen?

Wil ik slechts een website op mijn hosting plaatsen of komen er in de toekomst meerdere websites bij? 

De beste Wordpress hosting is voor iedereen dus anders, maar iedere websitebouwer wilt:

  • Een betrouwbare hostingpartij
  • Een snelle hosting
  • Een hosting die goed beveiligd is
  • Een hosting die geen of bijna geen down time heeft

Op basis van deze selectie hebben wij in onderstaande tabel een aantal Wordpress hosting met elkaar vergeleken.

Versio Wordpress hosting

Versio.nl is een bekende hosting aanbieder in Nederland. Alle hosting pakketten komen met het Direct admin of het Softaculous systeem. Hiermee kun je doormiddel van de 1 klik web installatie verschillende CMS systemen installeren. Dit betekend dat je geen technische kennis nodig hebt om Wordpress te installeren. 

Zodra jij je registreert en een hosting pakket aanschaft bij Versio, krijg je direct je login gegevens toegestuurd. Als je het domeinnaam ook bij Versio koopt, kun je de automatisch aan de hosting koppelen.

Log in op de server met de gegevens die je in de mail hebt ontvangen. Scroll naar onderen en klik op Wordpress installeren. Je ziet nu de locatie waar je de Wordpress op kunt installeren. Tegenwoordig heb je hier 4 opties voor:

Je kunt er ook voor kiezen om hem op een subdomein te installeren bijvoorbeeld.domein.nl of op een aparte folder bijvoorbeeld Domein.nl/voorbeeld.

De locatie die je hier selecteert zou de link worden van je website. Vul een gebruikersnaam en een wachtwoord in en klik op installeren. Binnen enkele minuten staat jouw Wordpress website online! Makkelijker kan niet. 

Andere hosting partijen die met een soort gelijk systeem werken zijn:

  • Vimexx
  • Hostnet

Wordpress Hosting Nederland

Als je opzoek gaat naar een hostingpartij voor je Wordpress website, dan kom je al best snel uit op Amerikaanse of Engelse websites. “Free wordpress hosting” wordt zelfs door een aantal Engelse partijen aangeboden. De prijs voor je hosting is hier vaak een stukje goedkoper dan de Nederlandse concurrenten. Wij zouden toch aanraden om voor een Nederlandse Wordpress hosting te kiezen.

Een Nederlands bedrijf kan jou namelijk vaak makkelijker support geven. Het personeel voor het bedrijf zijn net als wij ook Nederlanders. Als je dus vragen en of problemen hebt kun je hier makkelijker geholpen.

Naast het voor de hand liggende feit dat het makkelijker is om een Nederlandse helpdesk te hebben, heeft het nog een ander voordeel. Zo is het ook beter voor je SEO-resultaten in de Nederlandse zoekmachine. Een van de ranking factoren van Google is namelijk het ip adres van de hosting.

Een Nederlandse bedrijf heeft bijna altijd servers in Nederland staan en daarmee ook een Nederlands ip adres. Google zou hiermee zien dat jouw website Nederlands is en dus hoger in de Nederlandse zoekresultaten zou scoren.

Wordpress website verhuizen

Als je nog niet zeker weet of je website veel bezoekers gaat krijgen en of het een grote website wordt dan kun je altijd beginnen met een goedkope Wordpress hosting. Bij de goedkoopste opties, heb je vaak minder schijfruimte en dataverkeer. Om een simpele wordpress website op te zetten, heb je ook niet veel ruimte nodig. Een “kale” wordpress website is zo’n 50 MB. Om er een mooier template op te zetten en wat andere standaard plugins te gebruiken, heb je zo’n 100 MB extra nodig. Voor minder dan 200 MB heb je dus al een zeer complete website. 

Nu kan het voorkomen dat je website flink groeit. Je website gaat viral en je besluit om op hetzelfde domein ook een webshop te bouwen. Dit kan eenvoudig door middel van de Woocommerce plugin. Maar wat als je hosting dit niet toe laat? 

Maak je geen zorgen, het verhuizen van je wordpress website is erg eenvoudig. In vele gevallen is het verhuizen van je website ook niet eens nodig. Je hebt waarschijnlijk wel gezien dat de hostingpartijen verschillende pakketten aanbieden. Vaak door een simpel emailtje te sturen, kan een hostingbedrijf jouw pakket upgraden. Na het upgraden heb jij meer ruimte om weer bezoekers toe te laten of je website uit te breiden.

Stel je bent niet tevreden over je hosting of je wilt hem om een andere reden verhuizen naar een andere partij. Ook dit is erg eenvoudig. Je kunt de Wordpress plugin “WP Migration” downloaden en installeren. Zodra je deze op je website hebt staan, kun je een export maken van je website. Als je de bestanden op je computer hebt staan, kun je de nameservers van je domein wisselen naar de nameservers van je nieuwe hosting.

Op je nieuwe hosting installeer je Wordpress opnieuw. Nu staat er een lege wordpress site op. Je installeert de WP migration plugin weer. Maar in plaats van nu te exporteren, importeer je de bestanden. Je krijgt nu een melding dat het alle huidige bestanden overschrijft. Gezien het een lege website is, is dit geen probleem. Bevestig deze melding en upload je bestanden.

Na het uploaden van je bestanden, werkt je website weer naar toebehoren. Je kunt de WP migration plugin nu verwijderen, deze heb je niet meer nodig.

Een andere manier van het verhuizen van de website kan via een FTP management programma. Filezilla is hier een voorbeeld van. Naast het verhuizen van de website bestanden via de FTP is het ook van belang om de database te uploaden. Zodra je dit gedaan hebt, is je website verhuist. De plugin optie is voor beginners een vele makkelijkere optie. Als je twijfelt kun je altijd je (nieuwe) hosting om hulp of assistentie vragen. 

Wordpress hosting conclusie

Zo zie je maar er zijn enorm veel opties voor het aanschaffen van een hosting. Vraag je zelf eerst af wat jij belangrijk vindt en wat je verwachtingen zijn. Kies vervolgens een optie waar je je het beste bij voelt.  Maak je geen zorgen, het kiezen van een hosting is niet een keuze voor het leven. Zodra je hosting verloopt of als je ontevreden bent, kun je eenvoudig je Wordpress website verhuizen.